Notícies

Troballa a la Via Laietana: les restes d'una font del segle XIV emergeixen entre les obres

Es creia que l'estructura s'havia enderrocat al segle XVIII, però només va ser tapada

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Redactora de notícies
Via Laietana
Clara RuizVia Laietana
Publicitat

Ja estem acostumats que les obres als carrers de Barcelona ens descobreixin runes històriques, però cada cop que se’n revela una nova no podem amagar la nostra sorpresa i admiració. Aquesta vegada es tracta de la troballa de la font de l’Àngel, una estructura que al segle XIV servia per abastir d’aigua al barri de la Ribera i que durant dos segles ha estat soterrada per diferents capes de paviments de terra. Ara, els vestigis s’han localitzat a la plaça de Correus, segons ha avançat Betevé, i s’han descobert en el marc de la segona fase de la renovació de la via Laietana

La construcció de la font es va fer al segle XIV sota el comandament del Consell de Cent, la institució de govern que hi havia a la ciutat a l’època. La base tenia vuit metres de diàmetre i era de forma octagonal; es va edificar a l’oest de la plaça, que anteriorment es coneixia com a plaça del Vi, i al llarg del segle XV es va monumentalitzar. A finals del segle XVIII es va decidir enderrocar sense que es construís res al damunt, però la trobada de les runes han evidenciat que només va ser tapada. 

De fet, els arqueòlegs que treballen en el projecte ja tenien constància de la font de l’Àngel perquè està bastament documentada en plànols i dibuixos que es conserven a l’Arxiu Històric de Barcelona. Per això, amb l’objectiu de confirmar si havien quedat algunes restes, i aprofitant la renovació dels terres de la Laietana, van fer una anàlisi del terreny. Un cop es va descobrir la base, es va ampliar la recerca de les restes per intentar trobar els límits de l’estructura. 

La intervenció també ha descobert una banqueta de pedra, dos col·lectors associats (un d’ells tenia la funció de portar o treure aigua de la font) i una ceràmica del segle XIV, que ha servit per confirmar la data de construcció.

Via Laietana, un carrer que amaga història

Amb la renovació de la Via Laietana s’han destapat diversos vestigis històrics. Les primeres restes trobades van ser de l’antic monestir de Jonqueres el setembre del 2022, durant la primera fase del projecte que afectava entre la plaça d’Urquinaona i la d’Antoni Maura. Més tard, i ja entrada la segona (i última) fase, el febrer del 2023 es van desmantellar dues tombes romanes. Ara s’ha trobat la font i, sabent que la reforma es preveu que acabi a l’estiu del 2025, qui sap? Potser encara es troben més elements soterrats. 

Segona fasa obres via Laietana
Ajuntament de BarcelonaSegona fasa obres via Laietana

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al març

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona



Últimes notícies

    Publicitat