Notícies

Troballa arqueològica insòlita a Barcelona durant els treballs de rehabilitació d'un refugi antiari

Les obres de rehabilitació del refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera han descobert l'article de l'època de la Guerra Civil espanyola

Laia Jordà Sánchez
Redactora
refugi antiaeri La Sagrera
Foto: Servei d'Arqueologia de Barcelona
Publicitat

Barcelona és una ciutat amb segles i segles d'història darrere. Per aquest motiu, no és estrany que les obres de renovació d'algunes parts de la ciutat deixin al descobert troballes arqueològiques, com restes de la muralla que envoltava la ciutat o trams de l'aqüeducte de l'època romana. Ara, el Servei d'Arqueologia de Barcelona i l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals han descobert una sola de sabata de l'època de la Guerra Civil que, malgrat que no tenir segles d'història, suposa una novetat dins el sector de l'arqueologia.

"En arqueologia, resulta bastant inusual que es conservi aquesta sola de cautxú per la mateixa naturalesa del material perquè l'orgànic és molt estrany i extraordinari. En aquest sentit, pensem més en altres materials com ceràmiques, vidres o metalls", afegeix Joan Escudé, secretari de l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. És el primer cop que es troba aquest material dins un context arqueològic, una troballa que s'ha descobert a la intervenció arqueològica del refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera per posar-lo a punt abans que obri al públic després de la seva rehabilitació i museïtzació. Després d'uns dies de treballs, els treballadors han descobert la sola de la sabata que es trobava enterrat dins el refugi, que es va tancar després de la Guerra Civil i que es va redescobrir l'any 2014 durant les obres de rehabilitació i ampliació de l'edifici.

troballa sola de cautxú
Foto: Servei d'Arqueologia de Barcelona

Segons han avançat els arqueòlegs, la sola de cautxú pertany a alguna persona que va entrar al refugi per protegir-se dels bombardejos del bàndol franquista sobre Barcelona durant la Guerra Civil. Per l'estat en el qual es troba la sola, no es pot confirmar ben bé a qui va pertànyer ni tampoc a quin tipus de sabata, tot i que els professionals asseguren que podria tractar-se d'una espardenya. El Servei d'Arqueologia de Barcelona també explica que, tot i que els hi arriben peces des de la prehistòria fins a l'època contemporània, aquesta troballa és rellevant pel material i el seu procediment de conservació, que ha suposat tot un desafiament.

Com s'ha restaurat?

Com es tracta d'un material mai vist en un context arqueològic, el Servei d'Arqueologia de Barcelona s'ha informat i assessorat a l'Institut Canadenc de Conservació abans de començar la restauració de l'objecte. Els experts van aconsellar que era necessari saber si el cautxú era natural o sintètic perquè el tractament de conservació és diferent, per aquest motiu, es va enviar una mostra a l'Institut Químic de Sarrià, que va determinar que es tractava de cautxú natural.

Després dels resultats, el primer pas ha estat l'anòxia, que consisteix a substituir productes químics tòxics que abans eren imprescindibles per executar aquesta tasca. Aquest mètode també evita la deterioració de les peces del voltant. Després d'una setmana amb el procediment d'anòxia i amb resultat satisfactori, la sola torna a estar sota custòdia del Servei d'Arqueologia de Barcelona i, en un temps, passarà a formar part de l'arxiu arqueològic gestionat pel Museu d'Història de Barcelona (MUHBA).

NO T'HO PERDIS: 51 llocs de Barcelona que has de veure un cop a la vida

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat