[title]
Barcelona és una ciutat amb molts segles d’història, per la qual cosa no és estrany que les obres deixin al descobert troballes arqueològiques dels nostres avantpassats. El que sí que és estrany és que, de la sorra, n’emergeixi un vaixell dels segles XV i XVI.
Les obres de construcció del futur aparcament de BSM a la Ciutadella del Coneixement han descobert les restes d’un vaixell a cinc metres sota el nivell del mar en un estat de conservació molt fràgil. La troballa ha estat documentada per l’equip de l’empresa Arqueòlegs.cat, qui ha batejat el vaixell com a Ciutadella I.
Segons l’arqueologia subaquàtica, aquesta mena de restes s’anomenen derelicte, terme que es refereix a un vaixell naufragat o abandonat que ha quedat cobert amb el pas del temps. Segons els investigadors, el vaixell s’emmarca dins la transformació del front marítim de Barcelona, que va començar el 1439 amb la construcció dels primers molls artificials.

Pel que fa a les restes trobades, es conserva un fragment de nau de deu metres de llargada i més de tres metres d’amplada, amb una estructura formada per una trentena de quadernes i almenys set andanes de folre que recobrien l’exterior del buc. També es conserven dues peces anomenades palmellars o serres, que estan fixades amb claus de ferro.
Els investigadors asseguren que aquest sistema arquitectònic era conegut com a construcció a esquelet i era molt habitual a la Mediterrània medieval, tot i que es va estendre arreu d’Europa a partir de mitjan segle XV.

No és el primer vaixell que es troba a Barcelona
La troballa és una font de coneixement única sobre la navegació i les tècniques de construcció naval que s’utilitzaven a la Barcelona dels segles XV i XVI. Malgrat la importància de les restes, aquest no és el primer cop que es troba un vaixell a la ciutat.
El 2008 també va sorgir de la sorra la Barceloneta I, un vaixell en condicions similars al Ciutadella I que es va trobar durant unes excavacions a prop de l’estació de França. En aquest cas, el vaixell també era del segle XV i era d’origen cantàbric, probablement basc.
Durant més de sis anys, les restes van ser restaurades i actualment es poden veure exhibides al Museu d’Història de Barcelona, a l’avantcambra del Palau Reial Major. A més, també hi ha una exposició virtual que mostra el procés de restauració amb una reconstrucció en 3D de l’embarcació i un mapa interactiu de les rutes comercials del segle XV.