Notícies

Un de cada quatre catalans va néixer a l’estranger

Dels més de vuit milions d’habitants de Catalunya, gairebé dos milions han nascut fora de l’Estat

Laia Jordà Sánchez
portal de l'àngel
Foto: Maria Asmarat / ACN
Publicitat

A principis d’aquest 2024, l'Oficina Municipal de Dades del consistori va anunciar que, per primer cop des del 1990, tornàvem a ser 1,7 milions d’empadronats a Barcelona. Les mateixes dades van revelar que gairebé un 85% dels nous empadronats eren de nacionalitat estrangera, un percentatge que va fer que, per primer cop a la història, les persones estrangeres conformessin més d'una quarta part de la població barcelonina. Aquesta situació, però, no només ocorre a Barcelona, sinó que és una tendència creixent a la resta de Catalunya

Segons les  dades provisionals de la darrera Enquesta contínua de població (ECP) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), dels 8.099.460 habitants de Catalunya, gairebé dos milions van néixer a l’estranger. En els darrers anys, la població d’origen estranger que resideix a Catalunya ha augmentat en més de 100.000 persones, un 6% més que l’any passat. Actualment, un de cada quatre habitants de Catalunya ha nascut a l’estranger, el que equival al 24,7% de la població catalana, quasi 9 punts més que fa deu anys.

Pel que fa a les franges d’edat dels nouvinguts, la presència de persones estrangeres és especialment alta a la que va des dels 20 als 50 anys, en la qual supera el 30% dels habitants, i gairebé arriba a la meitat de la població de 30 a 40 anys.  La proporció d’estrangers s’ha disparat ja fins al 44% dels joves d’entre 25 i 29 anys, el 47% dels d’entre 30 i 34 anys i el 44% de la població d’entre 35 i 39 anys. En general, doncs, la majoria d’habitants d’origen estranger es concentren dins les franges d’edat considerades com a població activa.

La demarcació amb més habitants nascuts fora de l’Estat

Si analitzem les dades per demarcacions, Girona és la que concentra un percentatge més elevat de població estrangera. En total, hi ha 222.000 habitants que no han nascut dins l’Estat, el que representa un 26,9% dels habitants, que arriba fins a un 40% entre la població d’entre 25 i 45 anys. Pel que fa a Barcelona, les xifres no disminueixen gaire en comparació amb les de Girona: n’hi ha un 24,6%, 1,46 milions de persones, i és la demarcació amb el percentatge més alt d’estrangers de Catalunya en una franja d’edat, concretament entre els 30 i 34 anys, on són pràcticament la meitat de la població (un 48,5%).

Tarragona és la demarcació amb un percentatge menor de ciutadans nascuts a l’estranger, el 23,3%, uns 202.000 habitants, tot i que representen un 41% entre els ciutadans de 30 a 34 anys. Finalment, a la demarcació de Lleida la xifra és del 23,9%, amb la franja d’entre 35 i 39 anys com la que concentra més proporció de nouvinguts, un 43%.

Els catalans, a favor de la immigració

També a principis del 2024, es van publicar els resultats de l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que va preguntar a la població catalana qüestions sobre la vida, els valors humans, els valors econòmics, la immigració, el gènere o el canvi climàtic. De totes les conclusions, però, va destacar que la població catalana pensa que la immigració és bona per a l’economia i per a la vida cultural. Per ser més exactes, l’estudi va revelar que al voltant del 60% dels participants n’havien fet una valoració positiva. A més, d’entre tots els enquestats, més de la meitat havien afirmat que els nouvinguts contribueixen a enriquir la vida cultural catalana, amb una mitjana de 6 sobre 10.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al novembre

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat