[title]
Barcelona és una ciutat multicultural i diversa i, segons les últimes dades de l'Ajuntament de Barcelona, de les més d'1,6 milions de persones que hi vivien el 2023, unes 7.650 van néixer al Brasil. Si tenim en compte aquesta dada, no ens estranya que cada any Barcelona aculli el festival més gran de l'Estat, i un dels més grans i antics d'Europa, dedicat a la cultura brasilera, que aquest setembre torna amb una edició especial per celebrar el seu 15è aniversari.
Com ja és habitual, el Poble Espanyol es convertirà en una oda a la diversitat cultural d'aquest país el pròxim diumenge 8 de setembre, per celebrar el Dia del Brasil. Des de les 13 h fins a les 23 h el recinte oferirà 10 hores ininterrompudes d'activitats i tallers culturals i d'oci i molta música en directe per a totes les edats, així com diverses paradetes amb tastos de plats típics de la gastronomia brasilera. Dins el programa d'enguany destaquen les actuacions de Zeca Baleiro, Grupo Molejo, Rastapé, Roda de Samba i Maracatu, així com la gran desfilada d'escoles de samba de la ciutat. Si voleu anar-hi, no badeu massa perquè les entrades anticipades ja s'han esgotat, tot i que encara podeu aconseguir-ne a partir de 25 euros a la pàgina web de l'esdeveniment.
Altres festivals llatinoamericans a Barcelona
El Dia del Brasil no serà l'únic festival que homenatja la cultura llatinoamericana a Barcelona, sinó que el Poble Espanyol també és l'escenari escollit per a la celebració del 'Grito' de Mèxic, que commemora la independència del país els dies 16 i 17 de setembre. Des de fa 13 anys consecutius que el Poble Espanyol és l'espai encarregat d'acollir la festa amb tota mena de paradetes amb menjar típic de la gastronomia mexicana, d'artesania mexicana i diversos tastos de begudes del país com el tequila i el mezcal. Malgrat que encara no s'ha anunciat la programació oficial, aquest any la festa tornarà a la ciutat per celebrar l'inici de la independència del país, que va començar amb una declamació de Miguel Hidalgo, el 1810.
La cultura llatinoamericana, però, no només es troba a festivals que celebren un país del continent en concret, sinó que fa uns anys que s'ha popularitzat arreu del món, sobretot dins el sector musical. El reggaeton s'ha convertit en uns dels gèneres més sentits arreu del planeta, i Espanya és un dels països de fora de llatinoamericà amb més oients d'aquest gènere. El passat 2022, Bad Bunny va ser l'artista més sentit de l'any a Spotify i d'altres com Karol G i Emilia esgoten les entrades pels seus concerts en qüestió d'hores. La cultura llatinoamericana a Espanya té tants fans que des de fa uns anys Barcelona acull el Reggaeton Beach Festival, un festival dedicat només a aquest gènere de música amb artistes de tota mena que aquest any s'ha celebrat el 20 i 21 de juliol a Montmeló.