Notícies

Un dels millors bars 'gastro' de Barcelona obre un restaurant a Gràcia amb menú degustació a preus populars

La fórmula consisteix en un menú de migdia en sis passes

Mireia Font
Escrit per
Mireia Font
Editora de gastronomia
Fideus cremosos i carpaccio de gamba roja de Contracorrent Bistró
Foto: Time Out Contracorrent Bistró
Publicitat

Igual que els salmons que neden riu amunt per fresar, el sicilià Nicola Drago (xef) i la montsianenca Anna Pla (sommelier) han saltat del Contracorrent Bar del Fort Pienc al Contracorrent Bistró de Gràcia (Sant Domènec, 14). Pels qui no coneixeu el seu local primigeni de l'Eixample Dret, ell us ho explica; "Vam obrir el novembre del 2020, en ple caos de la pandèmia. Al principi, només fèiem esmorzars, cafès amb llet i truites de patata take away. Vam anar ampliant a dinars i sopars a mesura que les restriccions ens ho permetien. Es diu Contracorrent perquè literalment va néixer a contracorrent, ho teníem tot en contra." Si encara no hi heu anat, feu-ho; vins naturals i tapes d'autoria elaborades des de zero amb producte pròxim i estacional.

Escuma de taleggio i radicchio de Contracorrent Bistró
Foto: Time OutContracorrent Bistró

Per què obrir un segon local? Contesta l'Anna; "No ho hem fet per ganes de créixer. Ho hem fet per practicitat. La cuina del Fort Pienc és minúscula. És complicada la mise en place i, per tant, no s'hi poden fer menús de tast, que és el que volem fer a Gràcia."

Diferències entre l'un i l'altre? Primer respon en Nico; "Pel que fa al menjar, potser el Bar té una mirada més internacional i viatgera. La meva mà dreta allà és el xef colombià Arlin Posada i es nota. A la carta hi ha clàssics inamovibles —l'ensaladilla de pollastre a l'ast, els musclos amb xili i esferes de tapioca i el 'cannolo' de ricotta— però també aguachiles i tiraditos. A Gràcia, estic sol a la cuina. Sense fer-ho de manera conscient, crec que els plats que faig al Bistró són més europeus." Probablement, també hi ajuda haver crescut en el si d'una família que menja molt bé, tenir estudis superiors de cuina i haver treballat a restaurants italians, suïssos, londinencs i barcelonins, uns quants d'ells amb estrelles Michelin. Ara respon l'Anna; "Els dos locals comparteixen les mateixes referències de vins naturals, però amb petites excepcions. Hi ha alguna ampolla aquí que no és allà i al revés. El cap de sala del Fort Pienc és en Rafa Sobrino, amb qui comparteixo la mateixa filosofia i gust per la mínima intervenció".

"Crec que els plats que faig al Contracorrent Bistró són més europeus"

Diferències entre el Contracorrent Bistró i els altres restaurants de la ciutat? Ara contestem nosaltres. L'Anna i en Nico us fan una proposta que no podreu refusar. De dimarts a dissabte, un menú de migdia a 32,50 euros en format degustació, en plats petits. Això vol dir; tres aperitius, entrant, primer, segon, dues postres i aigua. Van a part el vi i tres plats amb suplement (de 4 a 8 euros). "No volem fer un menú de primer, segon, postres i a volar. Volem arriscar una mica i oferir quelcom diferent a preu competitiu, que estigui a mig camí entre el menú de migdia i el de degustació i que sorprengui a la clientela", diu en Nico. Objectiu aconseguit en temps rècord; només fa una setmana que han obert. I parlant de temps, no us penseu que us tindran amb el cul enganxat a la cadira eternament, intercalant badalls entre interminables passes. Sí, a l'establiment gracienc s'hi fa degustació, però és el comensal qui marca el ritme i ho fa en un ambient que defuig de l'esnobisme encotillat de l'alta cuina. Aquí el tracte és pròxim i relaxat.

"Volem oferir quelcom diferent a preu competitiu que estigui a mig camí entre el menú de migdia i el de degustació"

D'aperitius tastem el pa de massa mare, mantega d'oli d'oliva de la cooperativa del pare de l'Anna i vinagre de cabernet; una ostra gin fizz, pipada fumada i fonoll marí envinagrat molt juganera, i el farcellet de fulla caputxina, tonyina escabetxada, festucs i bitxo, que ve en format de taco. D'entrant, l'escuma de formatge 'taleggio', radicchio, gàrum d'anxova i sèsam; "És un plat que barreja ingredients del nord, el formatge, i del centre d'Itàlia, el vegetal puntarelle", ens informa en Nico.

Mollete de fricandó de galta ibèrica i mole de Contracorrent Bistró
Foto: Time OutContracorrent Bistró

De primer, devorem el 'mollete' de fricandó de galta ibèrica, mole i portobello. De segon, la sopa de bacallà fumat, whisky, ou de gallineta i rovellons. "Per molt esbojarrat que soni, el peix i el licor casen la mar de bé perquè tots dos són fumats", continua. No per gana sinó per pura golafreria, demanem dos dels plats extres amb suplement. Ens enamora l'arancino de pollastre a la catalana, pinyons i panses; "A Sicília és una bola d'arròs de safrà farcida de bolonyesa, arrebossada i fregida. La nostra versió es fa amb arròs de pollastre a la catalana, brou, vi ranci, farigola i all. La servim amb ceba de sofregit lent, pinyons i panses". També ens cruspim els prodigiosos fideus 'bigoli' cremosos, camagrocs i carpaccio de gamba roja. Per postres; la mandarina, aranja i moniato en textures i, finalment, els ceps, escuma de llet condensada i gelat d'avellana "Les primeres postres refresquen gràcies a les fruites i les segones reconforten gràcies als làctics." El final perfecte per un àpat perfecte.

Mandarina, aranja i moniato de Contracorrent Bistró
Foto: Time OutContracorrent Bistró

"Si l'Arlin i en Rafa no fossin al Contracorrent de Bar de Fort Pienc, el Bistró de Gràcia no existiria. Són el nostre motor", conclou la parella. Doncs, res. Davant d'aquest fet irrefutable només podem dir dues coses. Gràcies infinites, Arlin i Rafa. Tornarem, Nico i Anna.

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona 

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat