[title]
Barcelona té molts museus, galeries i petites exposicions plenes d’obres meravelloses, però visitar aquests espais no és l’única manera de gaudir de l’art. Els carrers de Barcelona estan plens d’exemples que el talent artístic no només es troba exposat en un museu, sinó que els murs, les façanes dels edificis i les parets del carrer poden convertir-se en el llenç perfecte. En els darrers anys, però, el grafiti ha passat de ser un art de segona –o de no ser considerat ni art per molts– a agafar popularitat, no només entre el públic de carrer, sinó entre els professionals del sector. Si aixequeu la vista quan passegeu per Barcelona, hi trobareu grafitis de tota mena; des dels més petits fins a d’altres de monumentals que ocupen façanes d'edificis sencers, com els de la ruta d’art de carrer del Poblenou.
Per valorar i difondre aquest tipus d’art, la plataforma Street Art Cities selecciona les 50 millors obres d’art urbà del món des del 2016, i a la llista d’enguany n’hi ha una de catalana. Street Art Cities ha escollit l’obra que els artistes madrilenys Asem Navarro i Mr Manz van fer a l’Ametlla de Mar, a la província de Tarragona. La proposta es tracta d’una divertida relectura de La Sireneta de Disney que fa una combinació d’elements avantguardistes del grafiti amb alguns animals marins de la zona com si fossin personatges de la pel·lícula. Els artistes van elaborar el mural a final del passat mes de maig per participar en el Festival d’Art Urbà Efímurs, un esdeveniment que ha fomentat la creació de fins a onze obres de gran format a la població de l’Ametlla de Mar.
“Guardes, gelós, al càntir de la vida, l’aigua secreta de la qual no beus, malgrat la set que saps que tant la vol”, va escriure Asem Navarro al costat de la fotografia del mural al seu perfil d’Instagram. Navarro no va escollir per casualitat el fragment del poema de Joan Callau Fortuna –guanyador del premi de poesia Miquel Martí i Pol l’any 2013–, sinó que es tracta d’una composició que compara la vida i un càntir a través de l’aigua, un tema que també tracta la pel·lícula original de La Sireneta.
Més de 66.000 murals a 1.800 ciutats
Fa gairebé una dècada que Street Art Cities es dedica a recopilar obres d’art urbà d’arreu del món, una tasca que ha aconseguit recollir fins a 66.000 murals situats a gairebé 1.800 ciutats diferents. La plataforma recomana el treball d’uns 430 artistes d’arreu del món, i a l’edició d’enguany ha seleccionat 50 obres que optaran a aconseguir un dels tres premis que s’entreguen: el d'elecció d'expert, el d'elecció d'artista i el d'elecció del públic.
A més dels ja tradicionals guardons, la plataforma també selecciona els millors artistes de cada mes a través del seu perfil d’Instagram, un mètode que canviarà el 2025. Street Art Cities ha explicat que els millors artistes de cada mes els anunciarà només a la seva aplicació a partir del gener del 2025 i que, per participar-hi, només els artistes verificats podran enviar les seves obres. “Fer un seguiment de tot el nou art és gairebé impossible (...) i Instagram no sempre està content que compartim 100 històries d'enquestes en una setmana. Per tant, estem treballant de valent en noves funcions per fer possible executar la nostra llista mensual a la nostra plataforma”, han assegurat en una publicació a Instagram.
Si sou artistes i voleu optar a entrar a la llista dels millors de cada mes, heu de fer el procés de verificació a través del formulari que han obert a la seva pàgina web, unes sol·licituds que s’acostumen a gestionar en 24 hores. Un cop sigueu acceptats, podreu crear-vos la vostra pàgina d’artista al seu web i publicar el vostre treball, que la plataforma revisarà mensualment.