[title]
No és estrany que algunes de les obres que es duen a terme a Barcelona descobreixin restes de la romana muralla de la ciutat o d'altres períodes històrics, però, l'any 2014, els treballs de rehabilitació de la Torre de la Sagrera van descobrir una troballa que va impactar tothom. Les obres van deixar a la vista el refugi antiaeri de la Sagrera, un espai de 84 metres de llargada construït l'any 1937 per la Sociedad Obrera Colectivizadora calle Berenguer de Palou. Actualment, és un dels refugis antiaeris millor conservats de la ciutat i, després de molts anys tancat al públic, es podrà visitar a partir d'aquest estiu.
L'Ajuntament preveu que el refugi pugui obrir les portes als visitants el mes de juny, quan es començaran a organitzar visites guiades de màxim sis persones. Els grups seran reduïts per la limitada capacitat de l'espai i perquè la seva conservació encara sigui excel·lent. Les obres de rehabilitació del refugi van començar a principis de 2023 i, malgrat que estava previst que s'acabessin al llarg del mateix any, el període d'inauguració s'ha allargat uns sis mesos.
Però, com s'ha pogut conservar tan bé? A hores d'ara, el refugi antiaeri de la sagrera llueix pràcticament igual que quan va ser construït fa gairebé un segle. Això és gràcies al fet que des que es va clausurar, al final de la Guerra Civil, ningú s'havia adonat de la seva existència i va passar desapercebut. Quan va ser descobert el 2014, el refugi encara tenia les estructures originals, els pous de ventilació i la instal·lació elèctrica original intacta. Tot i que mai va arribar a funcionar com a tal, el refugi es va construir amb la idea que acabés formant part de la xarxa del clavegueram barceloní.
El refugi es troba just al soterrani de la Torre de la Sagrera, una edificació del 1875 única d'estil neoclàssic i que pertany a la tipologia de cases d'indians. La casa és l'únic element que es conserva del conjunt industrial format cap a la dècada dels 1930. Es creu que l'edifici va ser la casa dels propietaris o del director de la fàbrica tèxtil 'La Española', que formava part del complex de la Fabra y Coats, fundat en 1903.
Altres refugis antiaeris de Barcelona
Barcelona és una ciutat molt rica pel que fa a història i són molts els punts als quals us podeu apropar per veure-la en persona. Més enllà dels monuments com la Sagrada Família i la Pedrera, Barcelona amaga restes de segles enrere com les runes de la ciutat romana al Mercat del Born o el refugi antiaeri de la Sagrera. Malgrat que aquest és un dels millors conservats, no és l'únic refugi antiaeri que hi ha a Barcelona.
El Servei d'Arqueologia de Barcelona va elaborar un mapa gratuït amb tots els refugis barcelonins d'aquesta mena, tant els que encara estan com els que ja han desaparegut. Tots ells van acompanyats de la seva ubicació i un mapa 3D amb la informació rellevant perquè tothom es pugui imaginar com eren durant el període de la Guerra Civil.