Notícies

Un dels xefs més mítics de Barcelona, ara retirat, tornarà a cuinar per una nit (i ja es pot reservar taula)

Aquest referent de la cuina catalana, jubilat des del 2018, farà una col·laboració en un dels millors restaurants de la ciutat

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Un restaurante clásico que revive por una sola noche
© Scott ChasserotUn restaurante clásico que revive por una sola noche
Publicitat

Els 'pop-ups' en la restauració són un terreny que sovint sembla reservat als restaurants de moda i als coctelers estrella i xefs 'ultracool' que van de barra en barra lluint tatuatges. El que no és massa habitual és que un xef d'alta volada retirat surti de la seva jubilació per cuinar per a uns quants clients.

I això és el que passarà el proper 23 de maig a les 20 h: en Josep Maria Freixa, que durant 32 anys va estar al capdavant del Racó d'en Freixa i és sens dubte un dels xefs més importants dels darrers 50 anys a Barcelona, torna al que va ser el seu restaurant, ara MAE, per cuinar un menú degustació amb els actuals propietaris. Ho farà amb 81 anys, i jubilat des del 2018. 

El xef Germán Espinosa, que amb el seu soci Diego Mondragón són propietaris i cuiners de MAEsens dubte un dels millors restaurants que van obrir l'any passat a Barcelona– explica que la col·laboració ha sorgit de manera molt natural: "En Josep Maria ens ha ajudat molt i feia molt temps que teníem pensat retre-li un homenatge. I com que ell és un client habitual i veí –de fet passa un cop a la setmana– se'ns va acudir demanar-li", explica. 

Ramon Freixa a MAE, entre Germán Espinosa i Diego Mondragón
Foto: MAERamon Freixa a MAE, entre Germán Espinosa i Diego Mondragón

Serà un menú a sis mans on es barrejaran els plats de la cuina sincrètica de MAE –corbina acebichada amb blat de moro i ají groc, o espàrrec blanc amb coco alfàbrega– amb clàssics del Racó d'en Freixa, com per exemple el llobarro estil Wellington o els pèsols del maresme amb tripa de bacallà i botifarra negra.

Aquest revival únic i singular –que jo tingui notícia és la primera vegada que un restaurant tancat torna a la vida en el mateix immoble que el va acollir, i amb el mateix xef– encreuarà els dos estils de cuina en un menú degustació de deu passis a 120 euros, celler inclòs. Es pot reservar al telèfon 645 73 62 83. "Tot i la seva edat, en Josep Maria té una gran vitalitat i potser això obrirà pas a més col·laboracions", explica Espinosa. La petja de Freixa encara és present: la fórmula del pa que fornegen a MAE cada dia, amb la màquina que fou de Freixa, és la que el veterà cuiner els va transmetre. 

El Racó d'en Freixa va obrir el 1986 i durant anys va mantenir una Michelin, merescuda gràcies a la seva cuina catalana d'alta volada amb forta influència francesa. Després de la crisis del 2008, el restaurant es va convertir en Freixa Tradició, enfocat cap a la cuina catalana tradicional. 

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de cuina catalana de Barcelona

Tota la informació sobre el Time Out Fest 2024, el millor festival gastronòmic de Barcelona  

Últimes notícies

    Publicitat