[title]
Fa uns mesos, països com Mèxic, els Estats Units i Canadà van ser testimonis d'un dels fenòmens astronòmics més impressionants de l'any (i de la dècada): un eclipsi solar que va enfosquir durant uns minuts gran part d'aquests països. Si sou de Barcelona, haureu d'esperar fins al març de 2025 per intentar presenciar un eclipsi parcial de sol, però tenim bones notícies: si aneu a dormir tard -o no aneu a dormir- durant la matinada d'aquest dimecres 18 de setembre podreu veure un eclipsi parcial de lluna.
Segons ha avançat l'Institut Geogràfic Nacional, el fenomen començarà a les 4.12 h de la matinada (hora peninsular espanyola) i acabarà a les 5.18 h. Si no voleu passar la nit en blanc, us informem que el moment àlgid on una part de la Lluna es veurà més enfosquida serà a les 4.44 h. Aquest cop, l'eclipsi serà visible des d'arreu de l'Estat, inclosa Barcelona, però malauradament la lluna no agafarà el color vermellós que caracteritza aquest fenomen, ja que l'eclipsi no serà total.
Què és exactament un eclipsi parcial de lluna?
La matinada de dimecres només veurem una part de la lluna al cel perquè la Terra, que quedarà situada entremig del Sol i la Lluna, impedirà que la llum solar arribi fins al satèl·lit. Malgrat que aquest cop serà parcial, n'hi ha de dos tipus més: l'eclipsi total i el penumbràtic de lluna. En el primer cas, la Lluna queda completament tapada per l'ombra que provoca la Terra quan tapa la llum del Sol i, normalment, el satèl·lit també agafa un color vermellós. D'altra banda, en l'eclipsi penumbràtic només es produeix un subtil enfosquiment que, des de la Terra, de vegades costa d'identificar.
Una aplicació per veure'l abans
Si teniu curiositat i sou dels que no us agrada massa esperar, podeu veure com serà l'eclipsi de la matinada del dimecres una mica abans que la resta. L'any 2012, Eduard Masana, investigador de l'Institut de Ciències del Cosmos, ICCUB (IEEC-UB) i membre del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona, va crear una aplicació que funcionava com un simulador d'eclipsis. Ara, Masana ha llençat una nova versió: Eclipsi 2.0, que calcula i simula esdeveniments astronòmics com eclipsis solars i lunars i els trànsits planetaris. Aquesta nova versió permet accedir a les dades d'aquests fenòmens entre els anys 1900 i 2100, veure la seva visibilitat arreu del món i la simulació de com es veurà des del nostre lloc d'observació, entre moltes altres característiques. Això sí, de moment, Eclipsi 2.0 només està disponible per als dispositius Android.