Notícies

Un edifici neoclàssic centenari de Barcelona acollirà la nova biblioteca Sofia Barat

L'espai també conservarà l'emblemàtic teatre Studium i es convertirà en un equipament sociocultural únic a la ciutat

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Taller Masriera
Foto: Plataforma Masriera
Publicitat

Després de més d'un any de lluita veïnal, l'històric Taller Masriera (Bailèn, 70-72) es convertirà en un nou equipament de barri: conservarà el seu emblemàtic Teatre Studium i acollirà la nova biblioteca Sofia Barat. El passat 2023 es va aprovar el projecte de l'Ajuntament de Barcelona de crear la biblioteca dins l'edifici, una proposta que la Plataforma Masriera, una associació veïnal que lluita per convertir el Taller en un ateneu, va demanar revisar. Després de gairebé dos mesos de negociacions, finalment l'Ajuntament va acceptar que el Taller Masriera fos, a més de biblioteca, un teatre i un ateneu. Ara, el consistori ha licitat el concurs arquitectònic que rehabilitarà l'edifici per convertir-lo en un equipament sociocultural del barri.

Segons els terminis previstos, el projecte final s'anunciarà durant el primer semestre de 2025, que redistribuirà i definirà els nous espais, una rehabilitació que convertirà l'edifici en un equipament únic a la ciutat pel seu ús i l'estil neoclàssic de la construcció. Una de les demandes de la Plataforma Masriera era conservar el seu funcionament com a teatre, una condició que el consistori ha acceptat i que rehabilitarà l'antiga sala Studium amb la intenció de conservar l'escenari, la platea i l'amfiteatre originals.

Taller Masriera
Foto: ©Antonio Navarro Wijkmark/ 48h Open House Barcelona

La nova biblioteca Sofia Barat

La instal·lació de la nova biblioteca Sofia Barat dins l'històric edifici duplicarà les seves antigues dimensions i, si tenim en compte els espais compartits, les triplicarà. En total, la biblioteca tindrà una extensió d'uns 1.500 m² hàbils i donarà servei a una àrea d'influència d'uns 44.000 habitants. La biblioteca fa més de 50 anys que està a disposició del veïnat, des del 1971, i s'ha convertit en un equipament de referència al barri de la Dreta de l'Eixample. Durant tres dècades estava situada dins l'escola Sagrat Cor com a servei comunitari i, l'any 2000 es va traslladar a la que ha estat la seva ubicació durant 24 anys, el número 64 del carrer Girona.

Un edifici amb molta història

Durant el període d'expansió l'Eixample, els germans Masriera, procedents d'una família d'artistes i industrials molt influents, van encarregar la construcció d'un taller de creació: un temple historicista amb sis columnes a la façana principal que, emmarcat en el moviment cultural de la Renaixença, es convertiria en un referent artístic important a la ciutat. L'arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas va ser l'encarregat de dissenyar l'edifici neoclassicista del Taller Masriera l'any 1882 per convertir-se en un taller de pintors i escultors, tal com els germans Masriera havien demanat. Aquesta funció, però, va desaparèixer amb el pas del temps fins que l'any 1900 es va reconvertir en un obrador de joieria i, tres dècades més tard, en un teatre.

Taller Masriera
Amador AlvarezTaller Masriera
Taller Masriera
Foto: Ajuntament de Barcelona

Totes les modificacions, però, van preservar la façana neoclàssica, amb l'escalinata, la columnata de capitells corintis, la cornisa i el frontó, així com el jardí d'accés del carrer Bailèn, la qual cosa ha permès conservar l'edifici tal com el va dissenyar Vilaseca fa més d'un segle enrere. L'estiu de 2020, l'edifici va convertir-se en propietat de l'Ajuntament. La finca centenària està inclosa en el Catàleg de Protecció del Patrimoni de la ciutat com a bé cultural d'interès local, motiu pel qual no es pot modificar el seu exterior, només fer-ne treballs de rehabilitació.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat