Notícies

Un espai amb espectaculars columnes romanes i quadres de Miró obre gratis per un dia

La iniciativa s'inclou dins la jornada de portes obertes d'alguns edificis emblemàtics de la ciutat per Sant Jordi

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Redactora
Seu Centre Excursionista de Catalunya
Foto: Centre Excursionista de Catalunya
Publicitat

Com cada any, el 23 d'abril Barcelona celebrarà la Diada de Sant Jordi de la millor manera possible. En aquest gran dia pels catalans, on els llibres i les roses són els protagonistes, també hi ha espai per al passeig i, fins i tot, per visita d'algun espai cultural. Molts dels edificis emblemàtics barcelonins celebren la jornada oferint portes obertes que permetran conèixer llocs que normalment o estan tancats al públic o als quals s'ha de pagar per accedir-hi. A la llista de tots els espais que podeu visitar de franc, ara també s'afegeix l'emblemàtica seu del Centre Excursionista de Catalunya, al número 10 del carrer del Paradís de Barcelona. És una institució força especial amb una història connectada a la cultura i la natura del nostre país i, a part, es troba en un edifici que amaga detalls de gran valor patrimonial

Durant la visita, podreu descobrir tot l'art que s'hi amaga, des de les columnes romanes del temple d'August i algunes figures renaixentistes, fins a una col·lecció de quadres de Miró i cartells modernistes que faran del recorregut un viatge cultural des de la Barcelona romana fins a l'actualitat. Us ho ensenyarà tot un guia de l'entitat que coneix en profunditat la història d'aquest singular espai. 

Temple Roma d'Augusti
© Olivia Rutherford / Time OutTemple Roma d'August

L'edifici obrirà les portes des de les 11 fins a les 13 h i s'organitzaran quatre visites guiades per un expert de l'entitat de 30 minuts i un màxim de 20 persones per grup a les 11 h, 11.30 h, 12 h i 12.30 h. Malgrat que participar-hi és completament gratuït, és necessari que us registreu a través d'un formulari en línia habilitat per l'entitat per controlar l'aforament. Això sí, si quan us inscriviu ja no queden places, no us preocupeu perquè l'entitat ha avisat que oferirà una alternativa a totes les persones que es trobin en aquesta situació.

Una seu amb gairebé un segle i mig d'història

El Centre Excursionista de Catalunya va néixer el 1876 sense local propi, un fet que va canviar un any després quan es van instal·lar a l'edifici del carrer Paradís de Barcelona, en un pis al nivell dels capitells del temple romà d'August, que daten del segle I. L'espai era ideal per a les trobades del grup de joves excursionistes que, a més del seu amor per la natura i la terra, també compartien la passió pels monuments antics, la història i l'art. En poc temps, el pis ja tenia una biblioteca i un petit museu entorn dels tres capitells, a més d'una sala d'actes amb quatre fileres de cadires per a una vintena de persones.

Amb el pas del temps, la manca d'espai es va convertir en un problema que afectava l'activitat de l'entitat. Davant la negativa de traslladar-se del pis del carrer paradís, el soci i arquitecte Lluís Domènech i Montaner, autor dels modernistes Palau de la Música Catalana i l'Hospital de Sant Pau, va reformar l'edifici on es trobava la seu. L'arquitecte hi va afegir dos pisos nous al damunt, el que va deixar les columnes romanes al descobert i completament visibles dins el mateix edifici. Pel que fa a la decoració, Domènech i Montaner va aprofitar molts elements gòtics originals i els va adaptar a la nova funció de l'edifici. Per exemple, va traslladar una finestra coronella gòtica davant de la porta dovellada de l'entrada, entre altres modificacions.

Seu Centre Excursionista de Catalunya
Foto: Centre Excursionista de Catalunya
Seu Centre Excursionista de Catalunya
Foto: Centre Excursionista de Catalunya
Seu Centre Excursionista de Catalunya
Foto: Centre Excursionista de Catalunya

L'ampliació de l'espai va estimular l'augment d'activitats dins l'edifici, així com el creixement del nombre de socis de l'entitat. Per aquest motiu, es va dur a terme una altra remodelació pocs anys després i es va tornar a ampliar l'edifici, tot i que en aquest cas es van llogar dos pisos -que l'organització ara té en propietat- en una casa molt propera a l'edifici, al carrer de la Llibreteria.

NO T'HO PERDIS: Els 23 millors llibres per regalar aquest Sant Jordi 2025

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local
    Últimes notícies
      Publicitat