[title]
Sabíeu que el 70% de les burilles que es produeixen acaben llançades a la via pública o en l’entorn natural? Doncs sí. Ens ho explica un estudi de Rezero, una fundació que lluita per la prevenció de residus i el consum responsable, que també subratlla que actualment l’Ajuntament està pagant un total de 74 milions d’euros per la recollida de les cigarretes.
El cas és que no existeix cap sistema de recollida selectiva ni de reciclatge pel que fa a aquests residus del tabac i són les administracions, a través dels impostos dels ciutadans, qui paguen tots els costos de neteja. En aquesta línia, el maig del 2023, el ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va engegar un procés d’aportació de comentaris a la proposta de text d’un reial decret de burilles per trobar una solució a la problemàtica. Però encara no s’ha aprovat cap regulació.
Les pautes que el govern havia aportat fins al moment, segons la fundació, tenien dues aportacions: detallar els llocs on les administracions i operadors privats hauran d’instal·lar punt de recollida (cendrers) i definir el procediment d’aplicació de la responsabilitat ampliada del productor (RAP). Però Rezero considera que aquests propòsits són insuficients, per això va proposar un seguit d’esmenes diferents com, per exemple, obligar les empreses del sector del tabac a invertir en ecodisseny i investigació, desenvolupament i innovació per avançar en alternatives menys tòxiques i aconseguir reduir el contingut del plàstic, o obligar les empreses a desenvolupar filtres reutilitzables.
La fundació denúncia que hi ha una manca d’ambició i voluntat de canvi i que l’espera de normativa cronifica un conjunt d’injustícies ambientals, sanitàries i econòmiques. A més, demana que el ministeri augmenti el grau d’exigència cap a les empreses tabaqueres, així com establir objectius de reducció i prohibir fumar no només a les platges, sinó en tots els espais naturals. De fet, aquestes mesures ja s’estan estudiant en alguns països com Holanda, Bèlgica o Canadà.