Notícies

Un estudi revela quin és el sistema de calefacció més econòmic i eficient

Un grup d’investigadors de la Universitat Tècnica de Múnic han valorat quines són les opcions més ecoeficients disponibles

Laia Jordà Sánchez
Redactora
estufa de llenya
Foto: Shutterstock
Publicitat

El fred ja fa unes setmanes que s’ha instal·lat a Barcelona i, malgrat que les jaquetes, els guants i les bufandes són perfectes per escalfar-nos, no són els mètodes més còmodes per entrar en calor quan arribem a casa. Posar la calefacció és l’opció més eficaç, però segons quin sistema tingueu a casa, no és l’opció més econòmica. Si sospiteu que la climatització que teniu us treu tots els estalvis any rere any, un grup d’investigadors de la Universitat Tècnica de Múnic han elaborat un estudi que us traurà de dubtes. 

L’estudi ha analitzat 13 sistemes de calefacció diferents simulant com funcionarien en una casa de dos pisos per avaluar tant l’impacte ambiental com l’econòmic. Alguns dels factors que s’han tingut en compte han estat els costos d’instal·lació i manteniment, així com altres relacionats amb el medi ambient, com les emissions de CO₂ i la utilització de recursos naturals. Després d’analitzar en profunditat cadascun dels sistemes, el guanyador ha estat, amb una clara diferència de la resta, la bomba de calor i aigua combinada amb els panells fotovoltaics. Aquesta opció ha estat la millor pel que fa a ecoeficiència, amb un impacte ambiental un 17% inferior a la caldera de gas. A més, també suposa un 6% menys de costos a llarg termini. 

estufa de llenya
Foto: Shutterstock

En segona posició, i per a sorpresa d’alguns, es troba la caldera de gasificació de llenya, amb un impacte ambiental d’un 42% inferior al de la caldera de gas. Pel que fa a la part econòmica, però, aquesta opció és un 20% més cara, el que significa que la seva bona posició es deu al fet que fa servir la fusta per funcionar; és a dir, un recurs renovable. Si ens fixem en altres sistemes que són considerats ecològics, no han aconseguit les bones posicions que s’esperaven. Aquest és el cas de la caldera de pèl·let combinada amb energia solar tèrmica i la bomba de calor amb un acumulador de gel, amb un percentatge d'ecoeficiència força baix en comparació a altres opcions. Els investigadors han aclarit que la baixa puntuació ha estat a causa de la dificultat i els costos dels sistemes, que són tan elevats que no superen els seus beneficis mediambientals.

Un estudi basat en l’ecoeficiència

El mètode de l’anàlisi ha consistit a combinar les simulacions dinàmiques, les anàlisis econòmiques i l’evolució del cicle de vida per comparar els sistemes. Per poder classificar-los, els investigadors han establert un sistema de punts que recull les emissions i els costos en un mateix concepte anomenat ecoeficiència. Cal destacar, però, que l’estudi s’ha basat en les condicions climàtiques i les infraestructures de Múnic, i per això s’ha de tenir en compte que, en climes més càlids, els beneficis de sistemes com els de la bomba de calor podrien ser encara més grans.

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer a Barcelona al gener

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Hivern

    Últimes notícies

      Publicitat