Notícies

Un gran pessebre napolità s'instal·la en aquest edifici de Barcelona durant les festes de Nadal

L'espectacular pessebre, dissenyat a mà per Josep Massagué, es podrà visitar gratis a la seu central de la Diputació de Barcelona fins al 8 de gener

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Editora Cultura i Notícies
Pessebre Napolità
Diputació de BarcelonaPessebre Napolità
Publicitat

"Quan ve Nadal fem el pessebre amb rius, muntanyes de colors, el caganer, l'estrella, l'àngel, el nen, la mare i els pastors". Ho escrivia Miquel Martí i Pol al seu poema 'Desembre' i la tradició segueix any rere any. Ara que s'acosten les festes de Nadal, us hem de dir que a Barcelona hi ha més pessebres visitables dels que sembla. Un d'ells és una veritable joia de l'artesania i està obert al públic. Un pessebre napolità, de dimensions considerables, adornat amb figures fetes a mà per l'artista, figurinista i escenògraf, Josep Massagué, s'ha instal·lat en un edifici del centre de la ciutat i s'hi quedarà fins al 8 de gener. 

Pessebre Napolità
Rita RoigPessebre Napolità

L'impressionant pessebre destaca per la infinitud de detalls extremament cuidats: hi veureu l'escena del naixement de Jesús, els àngels i els tres Reis d'Orient, però també escenes de tradició napolitana com venedores ambulants de pans i formatges, mestres pizzers, parades de fruita i verdura, cistellers i ninotaires, entre d'altres. És d'aquests pessebres on descobrir-hi una petita meravella a cada cantonada. Però potser l'aspecte més interessant de tots són les robes que porten els més de 80 personatges del pessebre, que són una demostració d'un treball excel·lent d'indumentària i de les grans habilitats tèxtils de Massagué, que ha fet un homenatge a les formes, l’estètica i els acabats dels tradicionals pessebres napolitans.

Pessebre Napolità
Rita RoigPessebre Napolità

Ara bé, l’artista ha volgut marcar la diferència entre els tradicionals pessebres napolitans dels segles XVI i XVIII (que servien per donar visibilitat al gran poder econòmic de les cases reials i la noblesa) i ha situat la seva creació al segle XXI. Per aquest motiu ha utilitzat materials i teixits actuals així com pintures i vernissos comercials per a crear noves tipologies de personatges que no existien en aquelles èpoques. En són un exemple el “cantastorie”, la venedora de loteria o el venedor d’orxata, etc. 

Pessebre Napolità
Rita RoigPessebre Napolità

I on es troba aquest original pessebre? Doncs a la seu central de la Diputació de Barcelona, a la Rambla de Catalunya (edifici Can Serra). De fet, és el segon any consecutiu que el pessebre napolità de Massagué s'exposa per Nadal, ja que es tracta d'una representació viva que creix i es renova cada any gràcies al treball de l'artista, el qual hi va aportant noves ­figures vestides i escenogra­fies. L’any passat, la Diputació de Barcelona va celebrar els 800 anys de pessebres amb el Museu Tèxtil de Terrassa i la seu central de la corporació va acollir per primera vegada el pessebre, però la bona acollida i l’èxit de públic van dur el Museu a voler-ho repetir per les festes de Nadal d'enguany. El pessebre és una cessió del Museu tèxtil de Terrassa, integrant de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació, que des de l’any 2018 custodia aquestes magnífiques peces en el seu equipament.

Pessebre Napolità
Diputació de BarcelonaPessebre Napolità

El pessebre napolità es podrà visitar del 12 de desembre de 2024 al 8 de gener de 2025, de dilluns a dissabte no festius de 10h a 20h i els diumenges de 10h a 14h a la seu central de la Diputació de Barcelona, edifici Can Serra (Rambla de Catalunya, 126). 

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona el desembre

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat