Notícies

Un històric teatre barceloní guanya la Medalla d'Or de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya

El guardó reconeix les iniciatives que treballen per l'excel·lència i la dignitat de les professions dins les arts escèniques

Laia Jordà Sánchez
Teatre Romea
Foto: Teatre Romea
Publicitat

L'oferta cultural de Barcelona és gairebé interminable: des d'exposicions fins a la cartellera de cinema i la programació de concerts, el ventall està en constant evolució i sempre n'hi ha alguna opció per a tothom. La cartellera de teatre també és un dels punts forts de la cultura de la ciutat i, darrere, hi ha teatres que fa dècades que treballen per mantenir viu el teatre barceloní d'una manera excepcional. Ara, la labor d'un dels equipaments de Barcelona ha estat reconeguda a escala estatal: el Teatre Romea ha estat guardonat amb la Medalla d'Or de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya.

Perquè ens entenguem, el guardó és la màxima distinció de l'Acadèmia (com el Goya a millor pel·lícula, però per als equipaments de teatre) i reconeix les iniciatives que treballen per l'excel·lència i la dignitat de totes les professions dins el sector de les arts escèniques. Tot i que ja és oficial, el Teatre Romea rebrà el premi de forma presencial el pròxim 4 de novembre durant una cerimònia al Teatro Calderón de Valladolid. De fet, aquest serà el primer cop en els darrers deu anys que la gal·la se celebrarà fora de Madrid.

Teatre Romea
Foto: Teatre Romea

Malgrat que ha rebut la màxima distinció i ha estat l'únic de Barcelona reconegut, el Teatre Romea no ha estat l'únic que ha rebut un premi a l'edició dels guardons d'enguany. La companyia andalusa La Zaranda, el Teatre Palacio Valdés d'Avilés, el Teatre del Soho Caixabank de Màlaga i el Palacio de Bellas Artes de Ciutat de Mèxic també han estat mereixedors d'altres reconeixements per part de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya.

El Teatre Romea, un equipament emblemàtic de Barcelona

Amb més d'un segle de vida, el Teatre Romea s'ha convertit en tot un emblema, no només de l'escena teatral, sinó de la història de la ciutat. L'equipament va néixer com a teatre privat l'any 1863 i estava orientat a la petita burgesia i a les classes populars, un objectiu que es va mantenir durant uns 100 anys fins que el 1981. Durant les dues últimes dècades del segle passat, el teatre es va convertir en el Centre Dramàtic de la Generalitat, que va funcionar com a teatre nacional fins a la creació del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) que ara coneixem. El 1999 va començar una nova etapa sota la gestió del Grup Focus i diferents directors, com Calixto Bieito i, actualment, Josep Maria Pou, que l'han convertit en un espai d'actualitat artística amb companyia pròpia.

Pel que fa a la programació del teatre, és coneguda per arriscar amb noves propostes adaptades en l'actualitat, que aporten el caràcter transgressor i provocador sense deixar de banda la reflexió i l'entreteniment. Ara, el teatre acaba de rebre la Medalla d'Or de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya, però no és el primer guardó que rep, sinó que s'afegirà a la vitrina al costat d'altres com el de Millor Programació de Teatre d'Espanya el 2005, la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona l'any 2014 i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2015, entre d'altres.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat