[title]
Fa uns dies em vaig preguntar en quin any van construir l'edifici a on visc. Vaig escriure l'adreça i 'any de construcció' a Google i vaig trobar-me amb el projecte Big Time Bcn; un mapa interactiu publicat el 2014 que cataloga els edificis de la ciutat des de les seves primeres construccions, vora el segle 10 i fins avui. Els més de 2000 anys de vida de la ciutat traslladats a un mapa disponible per a tothom. Meravellós. Podeu explorar-lo clicant aquí.
A banda d'esbrinar l'any de construcció de l'edifici on visc (1890), de l'edifici des d'on fem Time Out (1900) i de tants altres espais que freqüento o que veig gairebé cada dia, he pogut passejar pel passat i present de la ciutat, prenent consciència del temps i l'herència. Com bé expliquen a la descripció del projecte, de l'estudi 300.000 km/s, "la nostra memòria depèn de les imatges que podem veure i recordar". Això és el que ells van fer amb Big Time Bcn: una cartografia que marca el passat de la Barcelona moderna i que té com a objectiu explicar la imatge actual de la ciutat, que s'ha anat configurant durant milers d'anys de consciència col·lectiva.
Fer-lo servir és senzillíssim. Podeu moure-us per tota la ciutat, apropar-vos fins a veure els noms dels carrers i descobrir l'any de construcció de cada edifici – a la cantonada superior esquerra– amb només posar el cursor sobre cadascun.
A la dreta hi trobareu la llegenda que indica l'ús dels colors (diverses escales de negres, grisos, blaus i blancs) segons les èpoques, i els diferents nivells de protecció: els béns culturals d'interès nacional (vermell), els béns culturals d'interès local (fúcsia) i els d'interès urbà (rosa). Amb color groc marquen també les àrees de protecció.
Les dades amb què han confeccionat el mapa provenen de la Direcció General del Cadastre i de l'Ajuntament de Barcelona.
Big Time Bcn és un projecte de 300.000 km/s, un estudi d'arquitectes, urbanistes i enginyers que ofereix serveis de disseny, anàlisi de dades i consultoria per a ciutats. Apliquen la tecnologia a l'arquitectura, la ciutat i el territori per trobar noves maneres de transformar l'entorn, treballen amb dades, les comparteixen i les fan comprensibles per a la ciutadania i per a resoldre problemàtiques urbanes i col·laboren amb institucions públiques, firmes internacionals, institucions culturals i altres organitzacions. Podeu descobrir tots els seus projectes aquí.
També podeu comprar-lo imprès aquí.
NO T'HO PERDIS: Els passatges més bonics de Barcelona