Notícies

Un nou mural fet per Pilarín Bayés de 200 m² es pot veure gratis temporalment a Barcelona

La iniciativa forma part del projecte NN Wallery, que converteix murs d'obra de la ciutat en galeries d'art públic

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Mural Pilarín Bayés
Foto: Irene Galindo
Publicitat

Els barrets de colors que porta, la vitalitat i, sobretot, els seus dibuixos, han fet de Pilarín Bayés una icona de la cultura catalana. La dibuixant i ninotaire de Vic ha aconseguit que, amb 83 anys i gairebé tota una vida dedicada a la il·lustració, tothom reconegui els seus característics personatges: homes i dones de totes les edats i procedències ubicats en diferents moments històrics i també en l'actualitat. Normalment, per poder gaudir de l'obra de Pilarín Bayés s'ha d'anar a una llibreria i comprar un dels més de 1.010 llibres que formen el seu arxiu, però ara, podreu gaudir d'una obra molt especial en un dels carrers de Barcelona.

La dibuixant ha creat un mural de 60 metres de llargada –uns 200 metres quadrats de superfície– en el mur del solar que Núñez i Navarro té al carrer Alfonso XII, a Barcelona, entre el carrer Madrazo i Laforja. Tot i que no ens sorprendria, Bayés no ha dibuixat en el mur només perquè li venia de gust, sinó que la iniciativa forma part de NN Wallery, un projecte que converteix murs d'obra en espais d'art gratuïts al carrer. En aquest cas, l'artista de Vic va fer el disseny a paper a l'estudi de casa seva i, posteriorment, el dibuix s'ha transformat en un vinil que s'ha plasmat al mur. Fidel al seu estil, la dibuixant ha tornat a representar desenes de personatges amb les galtes vermelles en un ambient quotidià tot i que, en aquest cas, la temàtica principal són les persones grans.

Mural Pilarín Bayés
Foto: Irene Galindo
Mural Pilarín Bayés
Foto: Irene Galindo

El dibuix inclou infants acompanyats dels seus avis i àvies i joves que comparteixen espais, entre moltes altres escenes, amb icones tan emblemàtiques de Barcelona de fons com la Sagrada Família. I per què se centra en la gent gran, el mural? Doncs aquesta elecció tampoc ha estat cap casualitat: el mur que delimita el solar en obres es convertirà, d'aquí a uns tres anys, en una residència per a gent gran.

"Em va semblar bé fer el recordatori de com són de paral·leles les vides dels avis i els nets (...) fins i tot abans de néixer", explica Pilarín Bayés a Time Out Barcelona. Un costat del mural comença amb el naixement d'un nen amb els seus avis fins que la seva àvia fa 83 anys, els mateixos que Pilarín, mentre que l'altre costat narra la vida també d'un infant fins que fa 10 anys. Al mig del disseny, l'àvia i el nen es troben per celebrar un aniversari conjunt. Tot i que encara no hi ha una data oficial de finalització dels treballs, el que sí que és segur és que, quan s'acabin, el mural de la Pilarín desapareixerà.

Pilarín Bayés
Foto: Irene GalindoPilarín Bayés

En què consisteix el projecte NN Wallery?

La iniciativa NN Wallery és un projecte d'art urbà que vol aportar valor als carrers i barris de Barcelona a través de l'art local, original i sostenible. De moment, NN Wallery se centra a transformar els murs d'obra de les seves promocions en construcció i dels espais compartits dels seus pàrquings i locals en galeries d'art urbà gratis al carrer. Alguns dels artistes que hi han col·laborat són Nadia Hadif, Kenor, Marina Capdevila i Brosmind.

NN Wallery va néixer l'any 2018 i, a més de transformar els murs i parets de Barcelona, també contempla un altre tipus d'acció: la recopilació de murals a les persianes i portes dels locals amb dissenys que representen tant el món creatiu de l'artista com la seva particular visió de la ciutat a través d'històries que parlen de la música, l'arquitectura, la gastronomia i molts altres trets de la ciutat.

NO T'HO PERDIS: Els museus de Barcelona que sempre són gratis

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat