Notícies

Un restaurant centenari del centre de Barcelona reobre com a McDonald's

Es preveu que el nou establiment s'inauguri a principis del 2025 i no caldrà que conservi la decoració original

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Diagonal Can Soteras
Publicitat

Si passegeu pels carrers de Barcelona i compteu quantes cadenes de menjar ràpid hi ha en un trajecte de 15 minuts, segurament el nombre final pot superar la desena d'establiments. Els restaurants de 'fast-food' ja formen part de l'escena gastronòmica de la ciutat i molts d'ells han substituït negocis de tota la vida que no poden competir amb els preus d'aquests gegants internacionals. Això mateix és el que ha passat amb el centenari restaurant Diagonal Can Soteras, al número 97-99 del passeig de Sant Joan. L'establiment va obrir en el mateix emplaçament l'any 1905 i va tancar el 2020 a plena pandèmia i, segons ha informat El Periódico, el passat mes de maig va penjar el cartell de llogat a la seva persiana i les obres de reforma ja han donat el tret de sortida.

Llavors, quin establiment substituirà Can Soteras? Doncs segons ha avançat Tot Barcelona, serà un restaurant de McDonald's. Segons ha explicat al mateix mitjà Alberto Mejías, un dels fundadors de la plataforma dels establiments històrics de la ciutat Emblemàtics Barcelona, malgrat que l'establiment tenia més de cent anys, l'Ajuntament no el va incloure dins el seu catàleg de comerços emblemàtics que va crear l'any 2016. Per aquest motiu, els nous propietaris no tenen l'obligació de mantenir ni la decoració, ni l'estil ni el mobiliari originals. De moment, encara no se sap com lluirà el nou local, i per això, segons Mejías, haurem d'esperar fins al desembre de 2024 o principis del 2025 per veure'l.

Diagonal Can Soteras
Foto: Ricard Martín

Un restaurant conegut pels seus cargols

La fama de Can Soteras, però, no ve només dels seus més de 100 anys d'història, sinó que va ser un dels seus plats estrella el que va el va fer famós. Els cargols de Can Soteras es van fer coneguts arreu de la ciutat i és que no mereixien menys. L'establiment disposava de fins a dotze receptes fixes diferents, entre les quals es trobaven els cargols 'collonuts', amb bitxo i xoriço picant. La seva forma de cuinar-los va agafar tant de renom que van crear la Festa del Cargol, una festa que reunia a personalitats de la cultura catalana, fanàtics dels cargols i clients habituals del restaurant.

cargols
Foto: Shutterstock

De l'hostaleria als hotels

Amb el naixement del restaurant l'any 1905 també ho va fer el Grup Soteras que, a més de ser propietaris de Diagonal Can Soteras, també ho van ser d'altres emblemàtics de la ciutat com La Pérgola, La Font del Gat i la Fira de Barcelona. Mig segle després de la seva creació, a partir dels anys 60, el Grup Soteras va fer el salt de la restauració al sector hoteler amb la inauguració del seu primer equipament, l'Hotel Playafels, a Castelldefels. Entre els anys 70 i 90, el grup va obrir dos hotels més: l'Hotel Ciudad de Castelldefels i el Gran Hotel Rey Don Jaime, on la cuina catalana també jugava un paper protagonista amb els restaurants El Rebost, L'Horitzó i Torre Barona dins. Amb el pas dels anys, l'oferta hotelera del grup ha crescut i a la llista s'inclouen els tres anteriors i s'inclouen tres més: els Apartaments Playa de Castelldefels, l'Hotel Bel Air i el Beach Club El Pèndul.

Cada cop hi ha menys establiments històrics

El tancament del Diagonal Can Soteras no és un cas aïllat, sinó que en els darrers mesos Barcelona s'ha acomiadat de fins a una desena d'establiments històrics. Amb cada comerç de tota la vida que desapareix, també ho fa una part de la història de la ciutat que només quedarà a la memòria d'aquells qui la recordin. El mes de juny va començar amb el tancament de l'històric Bar Versalles de Sant Andreu, una notícia que va impactar els veïns i veïnes. Com és el cas de molts propietaris, el del Bar Versalles es va veure massa pressionat pel preu desorbitat del lloguer (10.000 euros mensuals) i, abans d'apujar els preus, va decidir acomiadar-se del barri després de 100 anys d'història.

El lloguer també va ser una de les raons que van dur el restaurant Terra d'escudella a dir adeu per sempre a Sants després de 20 anys. Poques setmanes més tard, Sants també va haver de dir adeu a un altre dels seus bars històrics: la Bodega Salvat. En aquest cas, encara no se saben els motius del tancament ni quin serà el futur del negoci que feia més de 150 anys que es trobava al mateix establiment.

Bodega Salvat
© Iván Moreno

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat