[title]
La Passió d’Olesa de Montserrat és un teatre, però també és el nom d’un gran espectacle i és que, l’any 1987, es va construir l’edifici expressament per representar aquesta obra datada de l’edat mitjana. Aquest mes, tres anys després de la transformació en el concepte dramatúrgic, la 'Passió d’Olesa de Montserrat' reprèn les representacions en el seu escenari homònim. L’obra narra la Passió i mort de Jesús i, per tradició, es mostra cada any al poble d’Olesa de Montserrat durant els mesos de març i d’abril. Per això, aquesta tornada al teatre serà el pròxim 17 de març i s'estendrà el primer de maig. De fet, només s’han programat vuit funcions, que tindran una durada de dues hores.
La representació teatral explica un conflicte entre els poders fàctics i polítics de l’època. En resum, és un thriller —que té com protagonistes Jesús, Maria, Magdalena, Judes i Ponç Pilat— que mostra Jesucrist no només com algú que fa miracles, sinó com una persona que diu allò que al poder no interessa. Però ara ho fa de manera modernitzada perquè l’any 2022 van renovar l’obra completament: més curta i amb un nou concepte dramatúrgic, tècnic i escenogràfic. El canvi va ser gràcies a l’esforç de tot l’equip artístic, format per una setantena d’actors i d’actrius, centenars de col·laboradors i personal tècnic, que van voler fer valdre les dimensions de l’espai, sempre mantenint el compromís amb la història original i amb la connexió amb la tradició cultural catalana.
Un canvi de cara
La transformació va dur a la 'Passió d’Olesa' a aconseguir humanitzar els personatges de manera que aquests mostren de manera explícita els seus sentiments, dubtes, contradiccions, pors, odis, alegries… D’aquesta manera, més enllà de les qüestions religioses que tracta l’obra, el públic es pot sentir interpel·lat de manera directa. A més, el canvi també ha fet que la mostra sigui intel·ligible per tothom en el sentit que, es conegui o no la història de què tracta, tot està ben explicat: es presenten els personatges en les primeres escenes, s’expliquen les seves accions, els conflictes que tenen i la seva evolució.
A més, tot passa sense seguir un ordre cronològic (cosa que va suposar un repte logístic en l'àmbit tècnic perquè en diferents instants es recorre als flashbacks per explicar la història) i s’han recuperat textos oblidats per l’escenari des de fa dècades, però que permeten entendre millor les dinàmiques dels personatges.
En essència, aquesta rentada de cara ha volgut adaptar-se als nous llenguatges teatrals i els tipus de representacions actuals, fugint de les estructures tradicionals. I això ha estat, en part, gràcies a l’equip creatiu, dirigit pel duo format per Joan Gil i Xavier Povill (net de l’autor del text).
Les entrades ja estan a la venda a través del web del teatre i el preu de la general és de 23 €, tot i que hi ha diferents reduccions per diverses condicions.