[title]
Fer obres a Barcelona és com obrir un ou Kinder: aixeques una pedra i et trobes amb una sorpresa. I és que, amb la quantitat d’història que té la ciutat, constantment es destapen runes arquitectòniques antigues que amb els anys han quedat amagades als subsols. De fet, en el poc que portem d’any, s’han descobert diferents elements. Per exemple, a finals de gener, amb les obres de la ronda de Sant Antoni, es van trobar runes de la muralla medieval. Dies més tard, la reforma de la Rambla també va deixar al descobert 20 metres de muralla i restes de les antigues Casernes de Drassanes. Aquesta vegada la troballa ha estat a la Vila de Gràcia, durant les obres al solar del Mercat de l’Abaceria, que han fet visibles la nau central d’una antiga fàbrica tèxtil.
Es tracta de la indústria Puigmartí, coneguda també com a Vapor Nou, que es va aixecar en la zona l’any 1839, però que va ser derruïda per un incendi el 1876. Les excavacions, de més, també han deixat entreveure rases agrícoles d’etapes anteriors al segle XIX. Les restes ocupen 3.860 m² (la totalitat de l’espai del Mercat de l’Abaceria) i entre elles s’ha descobert una part de l’edifici principal de la fàbrica, així com una sèrie d'estructures annexes i el pati de la indústria.
El solar en qüestió s’inclou en una Zona d’Interès Arqueològic i d’alt valor històric. De fet, l’Ajuntament ja tenia constància de l’existència d’aquestes restes en el subsol, per això, des de l’inici de les obres del mercat, l’any 2021, ja es va fer un estudi arqueològic per detectar possibles runes patrimonials i es van documentar diversos elements relacionats amb l’antiga fàbrica tèxtil. Ara, en haver estat desmantellades, han començat els treballs conjunts entre l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) i el servei municipal d’Arqueologia per tal de poder-les documentar.
El Vapor Nou
La fàbrica Puigmartí va ser la segona tèxtil en instal·lar-se al districte de Barcelona després de la (popularment coneguda) Vapor Vell. Per això se la nomenà Vapor Nou. L’empresari Francesc Puigmartí la va fer construir l’any 1839 i comptava amb 25 telers mecànics i donava feina a 800 treballadors i treballadores, la majoria dels quals eren del barri.
Un incendi l’any 1876 va posar fi al negoci i, actualment, l’única resta visible de la fàbrica és la xemeneia cilíndrica que hi ha a la plaça del Poble Romaní.