Notícies

Una cervesa d’ostres de Barcelona (feta a sota el mar!), entre les millors del món

Aquesta insòlita birra és el resultat de gairebé deu anys de treball del 'brewpub' més antic de la ciutat

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Beer Nostrum
Foto: La Cervesera Artesana | Beer Nostrum
Publicitat

A priori, per als consumidors de cervesa 'mainstream', una cervesa feta amb ostres ens pot semblar una cosa molt estranya, però no ho és gens. "La gent es menjava les ostres o les cloïsses i tirava les closques al fons de la cervesa per donar-hi sabor. També les afegien a la base de la cervesa durant la seva elaboració. Això passava durant la Revolució Industrial a Londres, imagina’t si és vell el tema", m’explica Olaf Martí, mestre cerveser de La Cervesera Artesana, el 'brewpub' pioner de Barcelona. No, una cervesa amb ostres o gust d’ostra –una negra 'oyster stout', pensada per maridar amb marisc– no és gens estranya. Recordeu les michelades.

Beer Nostrum
Foto: La Cervesera ArtesanaBeer Nostrum

Allò extraordinari és que la 'oyster stout' Beer Nostrum de La Cervesera Artesana ha guanyat el premi a la millor cervesa d’estil lliure a la European Beer Star de Nuremberg, un dels certàmens de cervesa més prestigiosos del món. I està fermentada sota les aigües del Delta de l’Ebre! En àmfores. Fer la segona fermentació, de sis mesos, sota l’aigua, és un factor diferencial. Però no pas tot. "Ja s’han fet abans cerveses i vi submergint-los en l’aigua. La pressió influeix, és clar. Però la novetat és que les ampolles pengen de les mateixes cordes on hi havia les ostres. I es balancegen amb el mar!", revela Martí.

No s’assembla a cap altra cervesa, sigui artesanal o industrial, que hagis tastat abans

Segons el mestre cerveser, que el mar bressoli l'ampolla ocasiona l’efecte Coriolis –un gir en espiral– als llevats de la cervesa, que se centrifuguen submarinament durant sis mesos. "El resultat és que la transformació de sucres en alcohol genera una estructura brutal, i així aconseguim una cervesa amb baixos nivells de carbonatació i tocs salins i iodats naturals, que per textura i cos intens no s’assembla a cap altra, sigui artesanal o industrial", resumeix ufà el cerveser. Abans, durant la primera fermentació, han fet servir la closca de l'ostra com a filtre del cereal, i després han afegit la carn del marisc durant la cocció, juntament amb el llúpol.

El bressol del mar centrifuga el llevat i axò marca la diferència

Un altre fet insòlit: la cervesa ha madurat en una musclera del Delta de l’Ebre, a sis metres de profunditat, en un espai que és Reserva de la Biosfera. I la beuràs de la mateixa ampolla en què ha fermentat: una preciosa ampolla-àmfora recoberta d’incrustacions de corall natural que faria les delícies de Davy Jones, el pirata ofegat del cofre del mort de Stevenson. "A més de ser preciosa, forma part d’un projecte respectuós amb el medi ambient i que fomenta la biodiversitat", explica Martí.

La Cervesera Artesana
Foto: La Cervesera ArtesanaLa Cervesera Artesana

La pregunta del milió: quant costa? Doncs 42 euros l’ampolla de mig litre, amb estoig uns 50 euros. "Un preu baratíssim, sobretot si tens en compte que aquesta cervesa és el resultat de nou anys de feina i investigació". I també de molta pedagogia: "El 1999, si li deies a la gent que una cervesa artesana costava mil peles, els explotava el cap", riu. Podeu comprar la cervesa directament al bar i fàbrica de cervesa artesana, al carrer Sant Agustí 14, al cor de Gràcia. Aquest és un regal 'gastro' de Nadal ideal: si us plau, tingueu la deferència de decantar-la bé en un got net i no beure-la a morro. I després, a la prestatgeria com a record.

NO T’HO PERDIS: La millor cervesa artesana de Barcelona

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona 

Més de Love Local
    Últimes notícies
      Publicitat