[title]
"Les faig com si fos un reporter de guerra, com puc, mentre van buidant i amb la llum que em trobo", explica Jordi Baron sobre 'Domus Barcino', la seva sèrie de fotografies de pisos de l'Eixample i del Gòtic que ha retratat mentre els antiquaris s'ho enduien tot després que morissin els últims inquilins. És una feina que ha estat fent durant més de vint anys i que ara es podrà veure a La Massa Centre de Cultura Vilassarenc, en una exposició dins del festival de fotografia analògica Revela't, que se celebra del 18 de maig al 16 de juny a Vilassar de Dalt.
Baron prové d'una família d'antiquaris, cosa que li dona un accés privilegiat als pisos, just en el moment en què la família ja s'han endut les quatre coses que volien conservar i entren operaris a emportar-se tota la resta. Tot i que les seves instantànies fan la sensació de viure en un lapsus on el temps s'ha aturat, ha de treballar molt de pressa, perquè el procés de buidatge és molt ràpid. "Potser em giro i aquella calaixera ja no hi és, al cap de tres minuts ja no existeix", explica. Són pisos burgesos de l'Eixample i del Gòtic, sovint de famílies conegudes, que s'han mantingut tal com eren fa cent anys. Ell els fotografia just en el moment abans de desaparèixer, perquè "al cap de poc temps es comencen a dividir i s'hi comencen a fer obres".
Fotografio el paisatge de després de la batalla de la vida
El que es veurà a la mostra són quinze fotografies de gran format (1,20x1,80 m) i en color, i vuit de petites en blanc i negre, analògiques, dels anys 90. Són "paisatges desoladors, les engrunes de la vida d'algú", diu. "De vegades les famílies són dins i em vaig amagant, de vegades no faig fotos perquè veig que no els agrada", afegeix sobre uns pisos que no estan abandonats, sinó que "són espais molt privats, on apareix de tot, les coses més íntimes, des de les cartes a les calces de la senyora, els àlbums de fotos... tot el que hi ha als armaris acaba a terra".
Es tracta de pisos de 200 metres quadrats, "immensos, on mai s'ha llençat res", i representen el final d'aquesta esplendor burgesa: "De pisos com aquests cada vegada en queden menys", assegura. Com que també és col·leccionista de fotos antigues, moltes vegades es queda els àlbums, "la memòria fotogràfica de la casa, de la vida que hi havia". Però no busca el pas del temps, Baron fotografia "el paisatge de després de la batalla de la vida".
Festival Revela't de fotografia analògica
Aquestes fotografies, que són només una part de totes les que Baron ha fet al llarg de més de 20 anys, conformen una de les 30 exposicions que es podran veure a la 12a edició del festival, que a més ofereix una cinquantena d'activitats paral·leles com conferències, tallers, presentacions, visites guiades, un mercat fotogràfic i espectacles musicals en col·laboració amb el festival Flora, entre altres. El festival homenatjarà la fotògrafa i presidenta de l’agència Magnum Cristina de Middel i comptarà amb artistes com Richard Renaldi, Annie Wang, Ignacio Coló, Dita Pepe, Quim Vives i Sam Wright.
Les entrades es poden obtenir a través de la web del festival per 13,70 euros, però l’accés a les conferències i al mercat és gratuït el divendres 24, el dissabte 25 i el diumenge 26 de maig.