[title]
Tots coneixem les Tres Xemeneies abandonades a Sant Adrià del Besòs, oi? Segur que les heu vist passant amb la bicicleta o des de la platja de Bogatell. Aquelles tres torres d'un aspecte trist, que ja no treuen fum i porten en desús des de l’any 2011. I si ara aquest conjunt industrial de l’antiga Central Tèrmica es convertís en un centre cultural i educatiu? És més: i si les Tres Xemeneies es fusionessin amb una piràmide de vidre com la del Louvre a París? Sí, imagineu-vos-ho: una mica de París als peus del mar.
Doncs aquesta és la idea de base del nou projecte de Mohamed Aly, un inversor egipci propietari de l'empresa de construcció Amlaak, que, en cas d'aprovar-se, transformaria les Tres Xemeneies en un referent internacional per a la pau. Diu que quan veu les tres torres, li ve a la ment el famós far d’Alexandria. I aquesta relació la vol plasmar mitjançant una piràmide de vidre, creant un vincle entre Europa i Àfrica, dos continents tan propers però alhora tan llunyans. La idea principal del projecte, realitzada per un grup interdisciplinari d’experts, consisteix a crear un espai universitari del Mediterrani que acadèmicament tracti àmbits relacionats amb la pau com ara els drets humans, la diplomàcia internacional, la salut, la història de les religions i l’alimentació.
Però, per què algú està interessat a construir una piràmide de vidre lluminosa al costat d’unes instal·lacions deteriorades i abandonades? Doncs, sí, estem d’acord. El contrast és innegable. Però els arquitectes han volgut descobrir una manera en què es podria destacar el valor d’un edifici històric i, alhora, remarcar la importància del patrimoni. I de quants diners estem parlant per tirar endavant un projecte com aquest? Els impulsors han calculat un cost d'entre, agafeu-vos, 700 i 800 milions d’euros. I això encara és una proposta inicial…
I què en pensa el municipi de Sant Adrià del Besòs d'aquesta idea de construcció que s'ubicaria gairebé a primera línia del mar? Al cap i a la fi, la ciutat ja té prevista la construcció d'un gran hotel de la cadena Hard Rock a la platja. Primerament, caldrà que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat aprovi el projecte. De moment, al voltant del 60% de les 32 hectàrees de terreny que ocupen l'antiga sala de turbines i les tres torres són propietat privada, de Metrovacesa i Endesa Generación. A més a més, el projecte també ha de complir amb els requisits que planteja el Pla Director Urbanístic elaborat per la Generalitat, el qual demana prioritàriament equipaments de salut i educatius, a part d’una zona verda, en aquest emplaçament.
Qui sap, potser aviat tindrem unes vistes semblants a les de la capital de França, no més lluny que a Sant Adrià del Besòs, a un centre per la pau que pretén establir un enllaç entre Espanya i Egipte.