[title]
L’any 1518 a la ciutat d’Estrasburg va ocórrer un fet sense precedents d’allò més extraordinari: una dona anomenada Frau Troffea va començar a ballar descontroladament sense parar. A ella se li van unir diverses persones que, durant dies, no van parar de moure’s. Alguns van acabar patint invalidesa a les cames i atacs epilèptics; d’altres fins i tot van arribar a morir. L’incident, que s'ha conegut al llarg dels anys com la 'Pesta del Ball d’Estrasburg' i s’ha identificat com la 'rave' més llarga i ben documentada de la història, va tenir un gran impacte en la societat del moment. Avui en dia, continua sent un enigma, i també l’arrel del projecte de l’artista Zoe Balasch: 'Epidèmia de ball'.
El pròxim 18 de maig, emmarcada dins El Dia i la Nit dels Museus, Balasch presentarà una adaptació del seu treball al Centre d’Art Santa Mònica. Durant set hores, el músic Xavi Lloses i un grup de 'performers' experimentaran una immersió extàtica a través de la dansa coreografiada que incidirà en els estats de trànsit i tot allò que muta la persistència en el ball. Aquest 'performance' grupal, que es convertirà en un 'rave' artística, serà oberta al públic gratuïtament. Això sí, l’estada mínima a la sala serà de 40 minuts i caldrà seguir les indicacions que es donin a l’entrada per mantenir l’essència de l’experiència immersiva i l’atmosfera d’intimitat i concentració dels artistes.
La fusió de concert, dansa i 'performance' es durà a terme a la sala d’actes del Santa Mònica i s'hi podrà accedir des de les 18 h fins a mitjanit.
Aquesta part del projecte 'Epidèmia de ball' duu per nom 1518/840, perquè és inspirada en el succés del 1518, però també en les indicacions del compositor Erik Satie, que al principi de la partitura de ‘Vexacions’ va anotar que la peça havia estat creada “per tocar-se 840 vegades seguides”. D’aquesta manera, Xavi Lloses, qui s’encarregarà de la música, tocarà 840 vegades la peça, tot i que l’actualitzarà utilitzant una paleta tímbrica policromada, amb sintetitzadors, efectes sonors i altres eines actuals.
Altres activitats al Santa Mònica
Per celebrar el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus, el Centre d’Art ubicat a la Rambla també convidarà el públic a gaudir gratuïtament de l’exposició immersiva i transitable que explora l’inconscient i els estats alterats de consciència 'L’altre costat'. Els horaris seran des de les 11 fins a les 19 h, amb entrada anticipada, i des de les 19.30 h fins a mitjanit, amb aforament limitat per ordre d’arribada.
A banda, de 21 a 23 h, el Santa Mònica també presentarà 'Les Mòniques', les 20 artistes residents del Centre que entre setembre i juliol treballen organitzades en set grups o gremis per explorar a través de l’art preguntes al voltant del centre i els seus continguts. Així doncs, durant la nit, es desplegarà una programació col·lectiva en diversos espais de la instal·lació on el públic es podrà capbussar amb les artistes en algun dels interrogants en què han estat treballant.