[title]
Naturalitzar el port de Barcelona i convertir-lo en un gran parc urbà: aquesta és la proposta que estudi d'arquitectura ON-A ha dissenyat amb motiu del Festival d'Arquitectura de la ciutat. El projecte planteja un futur per al Port Vell on l’espai s’ha transformat en un parc ple de biodiversitat que s'anomena 'Parc Blau'. El parc està pensat per posar al centre les activitats del veïnat com passejar, nedar, córrer, fer esport, prendre el sol o nedar. Així, l'estudi barceloní dirigit per Jordi Fernández i Eduardo Guitiérrez ha projectat una fusió entre la platja, el port i la ciutat.
Segons el disseny d'ON-A, la proposta es podria desenvolupar en diverses fases. S'iniciaria modificant la línia perimetral que separa el port de la ciutat, i s'hi afegiria un gran passeig verd amb serveis pensats per al ciutadà. La transformació donaria lloc a un parc que a més tindria un “llac” artificial on poder fer pàdel, surf o altres activitats marítimes.
El projecte es podrà visitar del 5 al 15 de maig, durant la primera edició de 'Model. Festival d'Arquitectures de Barcelona', en una instal·lació de realitat augmentada situada a l'estàtua de Colom. Els ciutadans podran acostar-s'hi i visualitzar la proposta in situ, amb el telèfon mòbil i un codi QR.
Convertir el monument a Colom en un arbre gegant
En la instal·lació de realitat augmentada que es podrà veure en el Festival d'Arquitectures, la proposta d'ON-A també inclou un altre canvi: la substitució de l'estàtua de Colom per un gran arbre metàl·lic. Aquest arbre de 100 metres d'alçada acolliria una gran quantitat de vegetació, estaria voltejat per plataformes on els visitants podrien apreciar les vistes de Barcelona i s'inspiraria en l'alzina, l'arbre més comú de Catalunya.
Així, l'escultura de Colom es convertiria en un gran Arbre Colonitzador, símbol de la transformació i renaturalització de la ciutat al segle XXI, que miraria cap a la ciutat en comptes d'assenyalar el mar. Al voltant del tronc d'aquest arbre se situarien unes plataformes elevades totalment accessibles que voltejarien la seva estructura perquè els visitants puguin gaudir de les vistes i de la biodiversitat de Barcelona.
La proposta d'ON-A neix en el marc de la Capitalitat Mundial de l'Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona i el 'Model. Festival d'Arquitectures de Barcelona'. El projecte vol ser un exercici de reflexió i de debat entorn de l'arquitectura per imaginar solucions a reptes socials, polítics i climàtics del futur. El 2020, ON-A ja va presentar una idea similar que plantejava convertir el Camp Nou en un gran parc de 26 hectàrees anomenat nou Parc.
NO T'HO PERDIS: 25 joies arquitectòniques de Barcelona
Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat