[title]
Integren el nostre univers quotidià, com els noms més triats, però tot i que sembli mentida, no formen part del diccionari, una absència que podria canviar a cop de votació popular. 14.000 persones han participat en la tria dels neologismes de l'any, i ja tenim veredicte.
"Viralitzar" i "tiet/a" són els mots guanyadors, les més representatives de 2023 segons els votants. La primera és la guanyadora de la categoria de Paraula Nova, amb el 28,2% dels vots, un terme popular que malgrat estar bastant estès, no figura en el diccionari.
"Tiet/tieta" ha estat la guanyadora en la categoria de Paraula Corrent, mots d'ús molt escampat que, malgrat això, no estan en el diccionari oficial. "Bot" i "quiròfan" han quedat en segona posició en la tria.
Ara, els mots triats passaran a ser estudiats per la Secció Filològica de l'IEC que valorarà si les introdueix en el seu diccionari normatiu a partir de la demanda de la gent.
Altres paraulaes a la cerca de diccionari
Els neologismes proposats enguany eren "ecoansietat", "gazià/ana", "grossofòbia", "hipersexualització", "nit tropical", "refugi climàtic", "sexoafectiu/va", "superilla" i "viralitzar". Pel que fa a la tria de paraules comunes que no figuren al diccionari són "bici", "brutal", "friqui", "gorro", "guai", "plataforma", "porno", "quiròfan", "tiet/a", i "xarxa social".
Les paraules triades en passades edicions van ser també curioses: "birra" va ser el millor neologisme del 2022, i abans "negacionisme" (2021), "coronavirus" (2020), "emergència climàtica" i "animalista" (2019), "sororitat" (2018), "cassolada" (2017), "vegà/ana" (2016), "dron" (2015) i "estelada" (2014).