Notícies

Visca el Barça, 'but make it fashion': per què s'han posat de moda les samarretes de futbol?

Celebritats, influencers i amants de la moda, cada cop són més els que llueixen samarretes del FCB, però no ben bé per reivindicar la seva afició…

Mar Vallverdú
Escrit per
Mar Vallverdú
Tinashe amb la samarreta del FCB
TinasheTinashe amb la samarreta del FCB
Publicitat

Des de fa unes setmanes que no puc parar de taral·lejar: “Is somebody gonna match my freak?”. Estic obsessionada amb la pop-star Tinashe i quan pensava que no podia estar-ho més, apareix vestida així: 

No sabia que necessitava una samarreta-senyera-del-Barça-amb-mànigues-personalitzades fins que vaig veure les fotos de la Tinashe amb una samarreta-senyera-del-Barça-amb-mànigues-personalitzades i ara sento que cada dia de la meva vida que passo sense ella és un dia perdut… Torneu-la a mirar bé, no puc ser l’única que viu atrapada en aquestes fotos:

View this post on Instagram

A post shared by The Cut (@thecut)

S’ha de dir que la Tinashe molt probablement no portava la samarreta per fer bandera de la seva afició pel club barceloní, sinó per celebrar els números rècord als quals ha arribat la seva cançó “Nasty” a Spotify, aprofitant que la plataforma de streaming és també el patrocinador de l’equip i apareix el seu nom ben gros a la samarreta. 

Així i tot, això no treu que faci il·lusió veure a grans celebritats lluir peces que sentim nostres, com quan la Dua Lipa va aparèixer amb una jaqueta de la bandera de Mallorca i tots vam embogir davant d’aquesta imatge gairebé onírica. 

Dua Lipa
@dualipaDua Lipa

Visca el Barça, però fes-ho alta moda

Fa un temps que aquest estrany sentiment de validació que sentim quan gent de fora llueix símbols o indumentària nostrada està a l’ordre del dia. Les principals culpables? Les samarretes de futbol. Igual que va passar al seu moment amb les samarretes de bandes de rock antigues, les equipacions esportives s’han convertit en una peça molt cotitzada pels amants de la moda

No és estrany entrar a Pinterest i trobar-te amb infinitat de fotografies de joves 'fashionistes' exhibint una samarreta del Barça (o d’altres equips), sense que això tingui res a veure amb fanatisme futbolístic. És el “blockette core”, tal com se l’ha batejat a Tiktok

Blockette Core
PinterestBlockette Core
Blockette Core
PinterestBlockette Core

Al món de la moda, ja se sap, més és més. Ara amb una simple samarreta d’un equip de futbol que has trobat a la teva botiga de segona mà de confiança (o a la teva re-venedora/especuladora de Vinted preferida) no n'hi ha prou i és per això que ja comencen a aparèixer els primers fruits de la 'yassificació' de les samarretes de futbol. 

View this post on Instagram

A post shared by SSENSE (@ssense)

Conner Ives és el dissenyador d’aquestes samarretes del Barça fruncides (i qui diu del Barça, diu de qualsevol equip de futbol que trobi) que ja es venen a comerços d’alta moda. 

View this post on Instagram

A post shared by Conner Ives (@connerives)

Ell mateix descriu la marca com a “esbojarrada, sostenible i sexy” i és que un dels principals atributs de Conner Ives és recuperar peces de roba que han sigut donades o estoc mort destinat a grans abocadors perquè visquin una segona vida. Ha sigut amb la col·lecció d’enguany SS24 que Ives ha vist el potencial específic de “tunejar” la gran quantitat de samarretes de futbol que acaben als abocadors de roba. 

 

Blasfèmia!

Com és d’esperar no a tothom li ha semblat bona idea veure samarretes dels seus equips confeccionades com a peces estrictament de moda i alguns usuaris de Twitter ja es posen les mans al cap. 

Són dues cares d’un mateix debat: des del món de la moda no s’entén l’afició pel món del futbol, als seus ulls simplement són peces de roba amb potencial per convertir-se en alta costura en comptes de més residus en un món al límit del col·lapse; i al món del futbol no s'entén que una peça que carrega tant sentimentalisme pugui vendre’s completament descontextualitzada del seu propòsit inicial. Dues posicions tan oposades com comprensibles.   
A mi personalment m’és igual que la Tinashe probablement no tingui ni idea que el que portava a la festa-celebració de “Nasty” és en realitat una samarreta de l’equip barceloní, perquè el més important és que la trobo absurdament xula, i aquests són tots els requisits per voler una peça al meu armari. També és veritat que no sabria dir-te el nom de 5 jugadors del Barça, així que la meva imparcialitat en aquest debat podríem dir que és nul·la. 

Hauria d’aprendre’m almenys 5 jugadors del Barça si aconsegueixo la samarreta de la Tinashe? És imprescindible saber 5 cançons d’un grup de música per portar una samarreta seva que has trobat a l'Humana? És immoral que una samarreta del Villarreal reconfeccionada es vengui com a alta costura per 240€ si ho podries haver fet tu? És menys vàlida una obra de Rothko perquè “el teu cosí petit l’hauria pogut fer”? I el més important de tot: Is somebody gonna match my freak?  

NO T'HO PERDIS: Els millors mercats de vintage i segona mà de cap de setmana a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

 

Últimes notícies

    Publicitat