[title]
L'interès per la ciència ha anat augmentant en els darrers anys a l'Estat. El passat 2023, la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) va elaborar un informe que assegurava que un 47,2% dels enquestats estava interessat en la ciència, però més de la meitat van admetre que els hi costava entendre-la. Tant si sou part d'aquest grup i voleu conèixer més de prop aquest coneixement sense sortir de Barcelona, aquest esdeveniment és per vosaltres.
La ciutat acollirà la 17a edició de la Festa de la Ciència, una celebració que ompliràla ciutat d'activitats, exposicions i molt més durant el 7, 8 i 9 de juny. Amb l'objectiu d'apropar la ciència a tothom, s'han programat més de 150 activitats de divulgació científica i tecnològica que inclouen jornades educatives, experiments, tallers, espectacles, humor i molt més per a totes les edats.
La festa d'enguany girarà entorn de quatre grans eixos temàtics: el mar, un tema molt present a Barcelona aquest any per la celebració de la Copa Amèrica de Vela; el canvi climàtic, un gran àmbit de coneixement científic que tractarà temes com la sequera; la intel·ligència artificial, un tema d'actualitat al voltant del qual hi ha un gran debat científic i social; i l'arqueologia, que tindrà com a epicentre el Born Centre de Cultura i Memòria i tractarà la seva importància per poder conèixer el passat i el paper que hi juga la ciència.
L'esdeveniment estarà obert al públic des de les 11 fins a les 23 h els tres dies excepte el 7 de juny, quan se celebrarà una activitat de 10 a 12 h reservada en exclusiva a la comunitat educativa. Es preveu que a l'acte per a les escoles hi participin uns 200 alumnes, docents i els referents dels projectes de recerca que es presentaran al programa 'Ciència Ciutadana a les Escoles'.
Les activitats més destacades
Durant l'horari diürn de la festa, d'11 a 20 h, les activitats programades són dirigides a un públic familiar. Algunes de les més destacades són: 'Descobreix l'enigma', un joc de pistes per tot l'espai de l'esdeveniment; 'Així ens comuniquem la gent del mar', un taller per a infants de 6 a 12 anys a càrrec de Dones amb Sal per construir banderes nàutiques; i 'Viatja al passat de Barcelona amb arqueòlegs!', una activitat a càrrec d'Arqub-Gracpe de la Universitat de Barcelona.
La nit de dissabte també hi ha activitats programades per un públic adult com un espectacle de creació artística i producció cultural digital, una microxerrada-Taller sobre la importància de la màquina Enigma durant la Segona Guerra Mundial, i un taller per aprendre el concepte de lectura o anàlisi LGTBIQA+ de la realitat.
Portes obertes
El programa d'activitats d'enguany també inclou una jornada de portes obertes al Centre Martorell d'Exposicions, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Tothom podrà accedir gratis a les dues exposicions actuals: 'Wow. Animals de museu: ciència, tècnica i art', en col·laboració amb el Parque de las Ciencias de Granada, i 'Natura o Cultura? Una visió des del museu de ciències naturals'. També es podrà fer una visita lliure a l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella, on hi haurà l'exposició 'Màquina climàtica', per reflexionar sobre el passat, present i futur dels hivernacles. El jaciment del Born també s'ha sumat a la iniciativa i programarà visites guiades de franc per conèixer les runes del jaciment.