Notícies

Visites guiades per veure "el cometa del segle", que passa per Catalunya aquesta tardor

El Parc Astronòmic del Montsec obrirà alguns dies durant els mesos d’octubre i novembre per observar l’extraordinari fenomen

Laia Jordà Sánchez
Redactora
cometa
Foto: Shutterstock
Publicitat

“El cometa del segle” passarà per Catalunya durant aquests mesos d’octubre i novembre, i per poder gaudir d’aquest fenomen astronòmic únic, el Parc Astronòmic del Montsec ha preparat diferents sessions d'observació des de les seves instal·lacions. El Parc obrirà les portes al públic els pròxims 18 i 19 d’octubre per fer les primeres observacions del cometa amb el suport de binocles a partir de les 19 h ambdós dies. Això sí, l’equip ha avisat que, malgrat que es preveu que es pugui veure a simple vista, dependrà de si les condicions meteorològiques són favorables i ho permeten. 

També es podrà observar, tot i que menys brillant que durant els dos dies d’octubre, el 25 i 26 de novembre, amb visites a les 19 h i a les 20 h. Tot i que aquestes són les sessions programades, el Parc ha avançat que, segons l’evolució del cometa, la iniciativa s’ampliarà als primers caps de setmana de novembre, a les 18 h i les 19 h, encara que, en cas de fer-se, es requereixi l’ús de telescopis per poder observar-lo amb claredat. L’equip d’astrònoms del Parc ha recordat que aquesta “és una ocasió excepcional per gaudir d’aquest espectacle celeste” i també aprendre més sobre els cometes. 

El cometa C/2023 A3 va ser descobert de forma independent per dos equips de recerca a la Xina i a Sud-àfrica, i ha rebut el nom de “cometa del segle” per part de la comunitat científica i aficionats a l’astronomia per la seva brillantor i espectacular cua. Pel que fa al seu recorregut, entre els dies 8 i 9 d’octubre va passar just entre la Terra i el Sol i va coincidir amb les aurores boreals que també es van poder observar a Catalunya. Tot i que el 12 d’octubre va ser el dia que el cometa més es va apropar a la Terra, ja s’ha començat a allunyar i ho continuarà fent de manera progressiva, el que significa que també va perdent brillantor i que, com que el contrast és més alt, nosaltres el podem veure molt millor.

cometa
Foto: Daniel Rodriguez Struve

Què és un cometa?

Segurament teniu al cap la imatge d’un cometa gràcies als milers de dibuixos animats on s’ha recreat i a imatges reals publicades a tot arreu, però sabem realment què és? Segons el Parc Astronòmic del Montsec, un cometa és un cos celeste que està format per gel, pols i roca i, malgrat que orbita al voltant del Sol, les seves òrbites són el·líptiques, mentre que les dels planetes són circulars. El seu moviment, doncs, fa que s’acosti molt al Sol i després se n’allunyi de la mateixa manera en un altre punt de la seva òrbita. La característica cua dels cometes que veiem des de la Terra, doncs, en realitat és l’efecte que crea el gel quan passa d’estat sòlid a gas quan el cometa està molt a prop del Sol i, a causa del vent solar, aquesta cua sempre apunta en direcció contrària al Sol.

Altres fenòmens astronòmics d’aquest octubre

El cometa, però, no serà l’únic fenomen astronòmic que tindrem a Catalunya aquest octubre. Si esteu en un lloc fosc i aixequeu la vista aquest dijous 17 d’octubre, podreu veure la “superlluna del caçador”, la superlluna més brillant de l’any, que, tot i que arribarà al seu punt màxim a les 13.26 h, l’efecte visual de percebre la lluna gegant i més brillant de l’habitual durarà uns tres dies.

Superlluna blava
Foto: Shutterstock

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Tardor

    Últimes notícies

      Publicitat