[title]
La coneguda zona de baixes emissions (ZBE), la normativa definitiva que prohibeix l'accés de vehicles més contaminants a la ciutat, finalment ha posat data a l'inici de les sancions. Ja ho diuen que a vegades sense multes no hi ha normes i, en aquest cas, si volem evitar sancions a partir de 100 euros, val més que memoritzem aquesta data: dimarts 15 de setembre. Aquest dia és el que ha marcat l'ajuntament de Barcelona al calendari com a jornada d'inici de les sancions en la zona de baixes emissions. Tot i que la ZBE va començar a funcionar el primer dia del 2020, les restriccions també s'han vist afectades per la pandèmia endarrerint l'inici del control i multes de l'abril al setembre.
A continuació et donem les principals claus per entendre una normativa que forma part de la declaració d'emergència climàtica de la ciutat i calcula afectar a 50.000 vehicles (cotxes i motos).
On i com?
Se'n parla molt de la zona de baixes emissions però on comença i acaba? Guiar-nos per les rondes (litorals i de dalt) que encerclen Barcelona és una forma fàcil i aproximada d'entendre els límits de la ZBE. Concretament afecta una àrea de 95 km2 que inclouen Barcelona i els municipis de Sant Adrià del Besòs, L'Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Només queden excloses de les restriccions i el control les dues rondes i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca.
És activa cada dia de la setmana 24 hores? No, només funciona de dilluns a divendres laborables de 7 a 20h. Per tant, els caps de setmana, de moment, no serien sancionables si s'accedeix amb un model de vehicle prohibit.
Quins vehicles no poden accedir a la ZBE?
- Turismes de benzina anteriors a la norma Euro 3 (matriculats abans del 2000).
- Turismes dièsel anteriors a la norma Euro 4 (matriculats abans del 2005 o 2006).
- Motocicletes i ciclomotors anteriors a Euro 2 (matriculats abans del 2003).
- Furgonetes matriculades abans de l'1 d'octubre del 1994, anteriors a la normativa Euro 1.
Podeu comprovar el distintiu que pertoca al vostre vehicle en aquesta web.
Hi ha excepcions?
Sí, la ZBE contempla algunes excepcions que caldrà que, algunes d'elles, caldrà que s'acompanyin d'autoritzacions especials.
- Ambulàncies, bombers, policia, funerària...: queden exclosos de les sancions.
- Furgonetes: no se les multarà fins a l'abril del 2021
- Mobilitat reduïda: si es tracta d'un vehicle adaptat també queden exclosos del veto.
- Autobusos i autocars no se'ls sancionarà dins l'1 de gener del 2022.
- Camions i autocars petits: Se’ls sancionarà a partir de l’1 de juliol del 2021.
- Vehicles de persones amb rendes baixes que acreditin que el seu turisme (M1) o la seva moto (L) és indispensable per a la seva activitat professional.
Hi ha algun tipus d'autorització especial?
Sí, l'ajuntament concedirà autoritzacions especials per aquells vehicles que hagin d'accedir a la ciutat de forma puntual i no disposin d'un model de cotxe permés. En aquest cas l’Àrea Metropolitana de Barcelona concedeix fins a 10 autoritzacions cada any amb un cost de dos euros per permís.
Si és per accedir a la ciutat per una urgència mèdica, també es podrà sol·licitar l'autorització durant els tres dies següents i així poder revertir la sanció. Tampoc seràs sancionat si et sotmets a un tractament mèdic repetit.
Quin cost tenen les multes?
Les multes varien en funció del vehicle, la reincidència o si la sanció és en episodis de contaminació o no.
- De 100 a 500 euros: turismes, motos, ciclomotors i vehicles de mercaderies de menys de 3,5 tones. En episodis de contaminació seran de 500 a 1.000 euros.
- De 500 a 1.000 euros: autobusos, camions i vehicles de mercaderies de més de 3,5 tones. Sense episodi de contaminació. En episodis de contaminació seran de 1.000 a 1.800 euros.
* Si es reincideix en la infracció, les multes podran incrementar-se un 30%.
Com entro a Barcelona si el meu vehicle no pot entrar?
La ZBE es calcula que afacterà a uns 50.000 vehicles que entraven a la ciutat i que ara per fer-ho o s'hauran cenyir als horaris permisbles (entre les 20h de la nit i les 7h del matí) o bé acollir-se a les següents alternatives:
Desballestar el vehicle
L'AMB ja fa temps va posar en marxa la targeta verda, un títol de transport per incentivar el desballestament dels cotxes més contaminants. És gratuïta, dura 3 anys i l'obté tota aquella persona que doni de baixa el seu cotxe i el desballesti.
T-aire
És un abonament multipersonal de dos viatges exclusiu per a dies amb contaminació ambiental a preus reduïts.
Les dues cames
És el transport més sostenible i saludable per aquells que visquin dins la zona de baixes emissions.
Aparcar a la perifèria
Si no tens més remei que agafar el cotxe i aquest no compta amb l'etiqueta de la DGT, tens l'opció de deixar-lo als aparcaments d'intercanvi metropolitans. Els controlen 24 hores al dia, la majoria es troben a prop d'estacions de busos o tren i et permeten accedir al centre amb transport públic. Informa't més sobre els aparcaments P+R en aquest enllaç.