Òpera a l’estiu! Cinc grans espectacles per gaudir al Palau de la Música Catalana

La temporada 2023 del cicle NovAria presenta, a partir del 24 de juny, un cicle de grans òperes amb Carmen, La traviata i un concert multisensorial centrat en Vivaldi
Foto: Juan Morales | NovAria
NovAria
Time Out en col·laboració amb Cicle d'Òpera NovAria
Publicitat

Si examinem atentament els calendaris d’òpera als principals teatres europeus, i això s’ha d’estendre també a Barcelona, veurem que les temporades anuals s’obren a finals de setembre, o fins i tot a l’octubre, i acaben a principis de juliol. Això vol dir que quan arriba l’estiu s’obre un buit immens, de gairebé tres mesos, en els quals trobar òpera –un recital, una reposició, el que sigui– es fa bastant complicat. Què podem fer davant d’aquesta situació? Qui té més sort i recursos viatja, i busca òpera allà on sigui. Hi ha molts festivals d’estiu internacionals que estrenen noves produccions. Però qui no es pot permetre moure's tant, Barcelona li ofereix una bona alternativa: del 24 de juny al 24 de setembre, el Palau de la Música proposa el Cicle d'Òpera NovAria, que presenta, escenificats, alguns títols bàsics del repertori líric durant tot l’estiu i que tindrà continuitat durant la resta de l'any.

El Cicle d'Òpera NovAria és una iniciativa de la productora Novaria Artists, impulsada pel tenor Sergi Giménez Carreras, i que fa més de vuit anys que programa al Palau de la Música Catalana espectacles operístics amb un equip propi de músics, directors, cantants i cos de ball. Aquest estiu, el cicle NovAria dona un gran salt endavant i proposa dues òperes –'Carmen' i 'La traviata’– amb funcions al juny, juliol, agost i setembre, i tres concerts molt especials: un recital del millor Mozart, un concert de presentació del primer disc de l'Orquestra NovAria Filharmonia, de cèlebres fragments orquestrals i àries i cançons d'arreu del món per a
soprano i tenor, i un espectacle multisensorial especial i únic, de llums, música i perfum titulat Barocco Virtuoso Sensorial. Si no en tinguéssiu prou, estan acabant els darrers detalls per a la producció de 'Madama Butterfly', de Puccini, al novembre. Però encara falta bastant per arribar a això. Abans, tot just a partir de Sant Joan, hi haurà alternatives operístiques a Barcelona durant el llarg estiu. Són aquestes, i podreu trobar tot el programa aquí.

1. La traviata

Durant tot un any, començant aquest 24 de juny i fins el 29 de juny de 2024, NovAria presentarà cinc funcions de l’òpera més famosa de Giuseppe Verdi, de la qual també podem dir que és l’òpera més popular de tots els temps. Un cop més podrem apropar-nos a la partitura exultant i el cant líric preciós d’aquesta història d’amor impossible entre una cortesana amb el temps de vida exhaurit a causa d’una greu malaltia, Violetta Valéry, i el jove burgés Alfredo Germont, un noi ingenu que sospira per descobrir el veritable amor. Aquesta producció serà escenificada i es dividirà en dos actes –o, millor dit, en dos segments que divideixen el segon acte per fer un descans–. Hi participarà tot l’equip de NovAria, i els papers principals els cantaran les sopranos Sarah Zhai Strauss, Sara Bañeras y Molly Dunn, i cinc tenors, entre ells Jesús Piñeiro i Sergi Giménez. Seran tres funcions aquest estiu i dues més l’any que ve. Tot i així, les entrades ja estan a la venda.

24 de juny, 5 d’agost i 9 de setembre, 19 h

2. Carmen

'Carmen', de Georges Bizet, és l’altre gran títol del cicle. Una altra historia d’amor tràgic, en aquest cas entre l’ingenu i feble soldat Don José, que s’enamora de la gitana Carmen, una dona fatal que prefereix la llibertat a la submissió, i que acaba amb un crim esfereïdor. 'Carmen' tindrà continuació també l’any que ve –hi haurà una funció l’1 de maig de 2024–, però les tres funcions principals seran aquest estiu. Hi participarà tot l’equip de NovAria: Cristina Segura serà Carmen, Ignacio Guzmán serà Don José, Alberto Cazes serà el torero Escamillo, Sarah Zhai farà el paper de Micaela... i Adolf Gassol serà el director musical. El drama més colpidor, en tres dates refrescants. Podeu saber-ne més i comprar entrades aquí.

30 de juliol i 19 d’agost, 19 h; 24 de setembre, 18 h

3. Eternal Mozart

Aquest és un programa centrat en tres de les grans obres de Wolfgang Amadeus Mozart, dues instrumentals –la famosa Simfonia número 40, dirigida per Adolf Gassol, i el concert per a violí número 3, amb Joan Espina tocant la part solista–, i una vocal, el 'Rèquiem' inacabat que va ser l’última obra en la que va treballar el geni austríac. Les quatre parts solistes del 'Rèquiem' les cantaran Sarah Zhai Strauss (soprano), Cristina Segura (mezzo), Carles Prat (tenor) i Néstor Pindado (baix). La proposta artística vol apropar el 'Rèquiem' a l’esfera de l’oratori, per donar-li més dramatisme i acció. Si no us ho voleu perdre, ja podeu comprar les entrades.

15 d’agost, 19 h

4. Lyric&Songs

Aquest espectacle és un recital de grans èxits pensat per a dues veus líriques, de soprano i tenor, acompanyades per una orquestra. Els solistes seran Sarah Zhai Strauss i Sergi Giménez, i constarà d’una selecció d’àries i duets d’algunes de les òperes més populars. Per exemple, hi haurà seleccions de 'Carmen', 'Turandot' (Nessun dorma) o 'La traviata', i també moltes peces d’opereta i sarsuela signades per Franz Lehár ('La vídua alegre'), Ruperto Chapí o Agustín Lara. També s’inclouran melodies napolitanes famoses, com ‘O sole mio’, i cançons que hibriden el pop i l’òpera com 'Barcelona', de Freddie Mercury. Si voleu gaudir d'un recital divertit, ideal per una nit d’estiu feliç, recordeu comprar les entrades.

16 d’agost, 19 h

5. Un Vivaldi multisensorial

Una de les grans característiques del cicle de Les quatre estacions, d’Antonio Vivaldi, és que la música resulta molt descriptiva i encertada: sentim la Primavera i ens venen imatges de flors i una lluminositat clara; sentim la Tardor, i la música suggereix pluja. Podríem dir que la música no només la percebem per l’oïda, sinó a través de tot el cos. Pero això, que és una imatge poètica, també ho podrem percebre com si fos real amb l’espectacle a partir de Les quatre estacions –i una selecció de grans àries d’òpera barroca per a contratenor– que prepara L’Orquestra Barroca de Barcelona, que al seu habitual rigor històric en la interpretació també s’afegirà una posada en escena multisensorial. En quin sentit? Combinant la música amb les llums per crear entorns hipnòtics, i també amb l’emanació de fragàncies en el Palau. Amb la col·laboració de l’empresa catalana Eurofragance, cada concert del cicle de Vivaldi estarà acompanyat de perfums especials, pensats per a aquesta experiència emocionant. Si no us ho voleu perdre, compreu les entrades aquí

2 de setembre, 19 h

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat