4 raons que et convenceran per a anar veure l'obra de teatre ‘Adossats’

El Teatre Romea estrena aquest desembre la segona obra com a autor de Ramon Madaula, que fa tàndem amb Jordi Casanovas. Una comèdia agredolça sobre tres generacions de catalans que no són tant felices com semblen
Adossats
(c) David Ruano
Time Out en col·laboració amb Focus
Publicitat

Podríem recordar les paraules immortals amb les quals Lev Tolstoi va començar la seva novel·la Anna Karenina: “Totes les famílies felices se semblen entre si, però cada família infeliç ho és a la seva pròpia manera” (citem de memòria, dispenseu la manca de literalitat). I per aquest desembre, l’obra que ens proposa el Teatre Romea és un variació d’aquesta idea: les particularitats d’una família com totes les altres, molt semblant a com pot ser la nostra, però que té les seves coses i viu la seva infelicitat –o els seus problemes i diferències– a la seva manera. Una manera molt nostrada, molt agredolça.

L’obra es diu Adossats i és la segona obra que escriu l’actor Ramon Madaula, que també participa en aquesta producció dirigida per Jordi Casanovas. En síntesi, la cosa va d’una família on els principals homes es diuen tots Jordi –l’avi, el pare i el fill– i, precisament, un dia de Sant Jordi, celebrant la seva onomàstica, comencen a veure com la relació familiar no rutlla prou bé, fa aigües en alguns casos, entre ells, amb les seves parelles i amb la vida en general. Una tragicomèdia catalana, sobre la classe mitjana de Barcelona, que ens farà passar millor els esquerps dies del desembre, a partir del dia 15. Voleu més arguments? En tenim uns quants.

1. Parla de coses molt nostres

La urbanització on viuen els Jordis és al Vallés Occidental, o sigui, que no estan a Barcelona ni tampoc a les comarques interiors, a mig camí entre el cosmopolitisme de la capital i la llunyania de l’estrès de la gran ciutat. Per tant, és una obra molt catalana en el sentit de que hi ha una mescla entre arrels i diversitat, un diàleg entre generacions i maneres diverses de veure la vida, el futur i sentir les coses, allò que avui es diria molt transversal, i que és el que moltes famílies viuen. Més enllà de la proximitat cultural, és una obra que parla sobre ideals i problemes universals, una exploració de l’ànima de la gent normal. O sigui, que parla de nosaltres.

2. Ramon Madaula, autor consagrat

Adossats és la segona obra que escriu en Ramon Madaula, desprès de 'L’electe', que va dirigir Jordi Casanovas entre les temporades 2015 i aquest 2017. Madaula té una trajectòria extensa en cinema, televisió, teatre, ha estat actor, director, secundari, extra, tot el que es pot ser en aquest ofici, però ara que li ha agafat el gust a escriure, val a dir que està demostrant talent, capacitat per escriure diàlegs vibrants, una bona intuïció psicològica i capacitat per desenvolupar tot el potencial dramàtic d’una història. A més, el veurem com actor –ell fa el personatge del Joan–, i d’aquesta manera el podrem aplaudir per doble partida: pel bé que explica les coses i per com les interpreta. Tenim un autor magnífic aquí al costat i fa les estrenes a casa: no ho desaprofitem.

3. La resta del repartiment és valuosa

Sobre l’escenari hi haurà sis personatges: els tres Jordis són Carles Canut (Jordi avi), Jordi Bosch (Jordi fill) i Guillem Balart (Jordi petit), l’abans mencionat Joan, i dues figures femenines, la Marieta Sánchez (Deisy) i la Rosa Renom (Carme). Així que, si vas freqüentment al teatre, no cal dir que tindrem al davant un elenc molt competent, amb moltes hores d’experiència –en el cas del Carles Canut, que ja és un mite del teatre català a escena i televisió–, i capaç de donar vida als personatges més complexos. Tenim un bon ambient, un bon guió, uns bons personatges, i actors de primera. Què pot anar malament?

4. Desembre és el mes ideal

L’estrena serà el 15 de desembre, i romandrà en cartell fins el 18 de gener. Així que és una obra pensada per a les dates de Nadal, i té força sentit: primer, perquè és una peça que parla sobre les tibantors familiars, que és una cosa molt d’aquestes dates –que potser ens fan discutir, però desprès reforcen els llaços afectius–, i per tant ens ajudarà a relaxar-nos, a relativitzar l’estrès que potser ens produeix tot el seguit de compromisos que tindrem: veurem que hi ha gent amb problemes més complicats i que no estem tant malament. A més, també tindrem més temps lliure, ganes de sortir, de relaxar-nos, de passar una vetllada agradable. Si és això el que necessites, 'Adossats' t’ho donarà.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat