100 anys del pailebot Santa Eulàlia en imatges

Per celebrar aquest aniversari, el Museu Marítim ha organitzat activitats adreçades a tots els públics i una gran festa el 2 de juny vinent
Pailebot Santa Eulalia
Time Out en col·laboració amb Museu Marítim de Barcelona
Publicitat

Coneixes el pailebot Santa Eulàlia? Segur que n'has vist la silueta passejant pel port de Barcelona. Aquesta embarcació fa cent anys que es va construir a la drassana alacantina de Torrevella i ha arribat fins a avui dia com una de les més antigues, en actiu, de la Mediterrània. Per bé que els edificis es fan perquè durin anys i anys, els vaixells no es fan perquè tinguin una vida tan llarga com aquest pailebot. És per això que el Museu Marítim, a qui pertany, ho vol celebrar amb activitats que s'allargaran durant tot 2018 i part de 2019 i que s'adrecen a tots els públics. La gran festa de commemoració serà el 2 de juny, amb la inauguració de l’exposició commemorativa del centenari del pailebot Santa Eulàlia, un concert a càrrec de la Banda del Centenari (Banda de música del Col·legi Pare Manyanet) i un 'mapping' d'imatges de l'embarcació a la façana del Museu. A més, al llarg de juny i juliol hi haurà visites guiades al vaixell. I encara ens esperen moltes més activitats programades! Us les expliquem amb imatges que recorren la història dels cent anys d'aquest vaixell mític, des de la seva construcció i fins el seu futur immediat. Preparats per participar en l'aventura del mar?

Una història flotant

Els pailebots eren molt comuns a la Mediterrània, tant per la versatilitat d'usos com per la facilitat de navegació a vela. El Santa Eulàlia inicialment es deia Carmen Flores i es va destinar al comerç amb Amèrica, i principalment carregava cereals, fusta, sal i minerals.

Un cost que avui sembla irrisori

Sabeu quant va costar construir el pailebot Carmen Flores? Doncs 40.000 pessetes! Sí, sí, ho heu escoltat bé. I diuen els documents antics que només amb els beneficis del primer viatge n'hi va haver prou per pagar el cost de construcció i les despeses de personal. Això li va donar el sobrenom d''El Chulo'.

A punt de convertir-se en serradures

El 1997, quan estava a punt de ser desballestat, el Museu Marítim el va comprar per incorporar-lo a la seva col·lecció de naus, autèntic patrimoni de la història de la Mediterrània. Actualment, és una extensió del museu a les aigües del port de Barcelona.

Un vellet ben jove

Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2011, sabies que surt a navegar de manera regular i és lloc de visita de grups escolars que aprenen com es navega fa molts i molts anys?

Exposició 'Un vaixell centenari'

Amb el títol 'Un vaixell centenari', el Museu Marítim li dedica una mostra que repassa els episodis més importants dels cent anys de vida, així com les persones que hi han navegat i les anècdotes més curioses. T'imagines quanta història impresa a les seves fustes?

Un munt d'arxius

L'arxiu del Museu Marítim acumula més de 25.000 peces vinculades a la història del pailebot Santa Eulàlia. Coincidint amb l'exposició, al vestíbul del museu se n'exposarà una selecció. És sorprenent descobrir les històries que acumulen aquests documents!

Una gran festa per a una gran nau

Apunteu bé a l'agenda: 2 de juny. Una gran festa ciutadana adreçada a tothom (grans i petits) homenatjarà aquest tros d'història de la Mediterrània. Què s'hi farà? Doncs un concert de música a càrrec de la Banda del Centenari, una trobada d'aquarel·listes i moltes sorpreses que encara no us podem explicar. 

Visites guiades

Aprofitant que sura a les aigües del port, el pailebot Santa Eulàlia ofereix visites guiades a escolars des de fa anys. I ara, durant cinc diumenges del mes de juny i juliol, se'n faran noves vistes guiades obertes a tothom. A banda de trepitjar les fustes del veler, et podràs familiaritzar amb la vida a bord i la manera de navegar. Prepareu la gorra de mariner!

Encara un navegant centenari

Abans i després de la gran festa de commemoració del centenari, el pailebot Santa Eulalia recorrerà uns quants ports de la costa de la Mediterrània i participarà a les festes marítimes que s'hi celebren. Arenys de Mar, Vilanova i la Geltrú, Palamós, Cambrils... són algunes de les escales que farà. Segueix-li el rastre!

El pailebot se suma a la Mercè

Un dels símbols de la ciutat no podia girar l'esquena (o les veles) a la celebració de les festes de la Mercè. Entre el 21 i el 24 de setembre, els gegants i el bestiari de la ciutat l'acompanyaran, i la Banda del Centenari farà un nou concert. I encara hi haurà moltes sorpreses més!

Un vaixell reial

A Barcelona, cada any, Ses Majestats els Reis d'Orient arriben a la nostra ciutat a bord del pailebot Santa Eulàlia, juntament amb tots els seus ajudants, en una gran festa ciutadana. Dies abans, el pailebot veu com el Carter Reial s'hi instal·la per recollir les cartes dels nens i nenes de la ciutat. T'avancem que al 2019 també passarà i, a més, hi haurà un munt de sorpreses!

Una cloenda sonada

La Festa Major d'Hivern de Barcelona, la de Santa Eulàlia, al voltant del 12 de febrer, marcarà la cloenda de la celebració del centenari del pailebot. No podia ser d'una altra manera, tenint en compte que la nau es va rebatejar amb el nom de la copatrona de la ciutat.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat