Vintagepix
Foto: Vintagepix / Shutterstock.com
Foto: Vintagepix / Shutterstock.com

22 paraules que sentirem a dir aquest 2022

Els mots que has de conèixer per estar a l'última

Publicitat

A Time Out ens hem proposat anar un pas per endavant per portar les 22 paraules que més sentirem a les tertúlies d'aquest any. Si voleu parlar de qualsevol tema que surti a taula, o sou dels que us agrada sempre dir la vostra sobre temes d'actualitat, us portem un llistat dels mots que més escoltarem aquest 2022: Egipte, NFTs, 'plant based', responsabilitat afectiva... entre de moltes altres. 

NO T'HO PERDIS: 22 coses que passaran a Barcelona aquest 2022

22 paraules que sentirem a dir aquest 2022

1. Uptalking

Fer 'uptalking' vol dir parlar cap amunt. Aquesta manera d’entonar, que va néixer als Estats Units, consisteix a apujar el to de veu quan acabes una frase, com si fessis una pregunta. Estudis en lingüística proven que l’'uptalk' s’utilitza per suavitzar els missatges i evitar brusquedats. En aquest vídeo en pots escoltar algun exemple.

2. Qatar

Ens agradi o no, aquest és un país que sentirem anomenar fins a l'avorriment el 2022, perquè del 21 de novembre al 18 de desembre –la calor obliga– acollirà la 22a edició de la Copa del Món de Futbol. La nova seu ha rebut una allau de crítiques per no garantir els drets humans i per les terribles condicions laborals dels treballadors del mundial.

Publicitat

3. Salchow

Enguany se celebren els Jocs Olímpics d’hivern de Pequín. Per tant, del 4 al 20 de febrer ens farem un fart de sentir paraulotes com 'bobsleigh', 'luge' i 'curling'. Tanmateix, la disciplina més bella dels esports d’hivern és el patinatge artístic. Ens hi quedarem embadalits mentre els comentaristes ens deixaran anar mots com 'salchow', el salt que va inventar el suec Ulrich Salchow el 1909. Un de quàdruple val 9,70 punts.

4. CBD

El cannabidiol (CBD) és un dels diversos components químics que es troben a la planta de cànnabis. No només a la planta: s’ha popularitzat en el món del fitnes i la cosmètica sota la forma d’olis que, asseguren, milloren la qualitat del son, enforteixen els ossos i tenen poder antiinflamatori. Nosaltres preferim fer estiraments, menjar coses amb col·lagen i prendre una til·la.

Publicitat

5. Serrells

Els serrells de cabell van segons les modes personals, però els de roba depèn de si te’ls trobes a les botigues o no. Doncs sembla que aquesta primavera tornen: n’hi haurà a les jaquetes, a les faldilles i a les botes. Feu endreça, perquè potser encara us farà servei aquella jaqueta que guardeu a l’armari des del 2006!

6. Guasha

Es tracta d’una tècnica que té més de dos mil anys a la Xina, però aquí ens arriba ara: consisteix a incorporar a la nostra 'skincare' (tot el que fem per cuidar-nos la pell) una pedra suau i prima –de quars, per exemple– per fer-nos un massatge sobre la pell que alliberi toxines i activi la circulació. L’ideal és fer-se’l després de desmaquillar-se, amb la cara hidratada, i l’objectiu és el de molts productes de bellesa: dissimular arrugues i rejovenir.

Publicitat

7. La Gran Dimissió

“He triat aquest tipus de paper per la meva carta de renúncia com un símbol de com m’ha tractat aquesta empresa i, irònicament, el lloc on es diposita és on sento que es dirigeix aquesta companyia.”

Carta de renúncia d’un empleat escrita en un paper de vàter, un exemple viral dels milions de treballadors cremats que deixen cada mes els seus llocs de feina als EUA. 

8. Stooping

La tendència de recuperar mobles que algú ha deixat al carrer o als contenidors. Amb l’ajuda de comptes d’Instagram com @stoopingbcn, els amants del vintage saben els punts on algú ha deixat un tresor abandonat. El resultat és efectiu: pots vestir casa teva amb peces úniques i originals sense deixar-t’hi el sou ni fer malbé el planeta.

Publicitat

9. NFT

Els NFT ('non-fungible tokens') són criptovalors no intercanviables que representen obres úniques (art digital, mems, música...) i per les quals s’han arribat a pagar milionades. En sentirem a parlar, però no cal que correu a comprar-ne, que tot sembla indicar que és una gran bombolla especulativa a punt d’esclatar.

10. Hidroponia

No estem parlant de rentar cavalls petits: la hidroponia consisteix en el conreu de plantes dins d’aigua, fent servir solucions químiques de nutrients minerals: sense cap mena de terra. A la ciutat serveix per crear jardins verticals que poden ser útils (per conrear espècies per al restaurant del 'coworking') o simplement bufons.

Publicitat

11. Birds aren’t real

Els ocells no existeixen, en realitat són drons de l’exèrcit dels Estats Units. Ha-ha, estàveu ben asseguts? 'Birds aren’t real' és en realitat una campanya viral creada per Peter McIndoe, de 23 anys, per trolejar la desinformació a les xarxes i reduir a l’absurd les teories conspiranoiques: no ho diríeu mai, però hi ha gent que s’ho ha cregut.

12. Plant-based

Plant-based fa referència a una dieta basada en aliments que provenen de fruites, verdures, llegums i llavors. Quina diferència hi ha entre això i una dieta vegana? Doncs que la dieta 'plant-based' admet un consum ocasional i moderat de greixos animals. El lactoovovegetarià de tota la vida dit amb l’anglicisme guai del paquet d’hamburgueses del súper.

Publicitat

13. Gomet verd

“La necessitat imperiosa que et posin una estrelleta, una condecoració, i que et diguin que bé que ho fas, que bona que ets o simplement que has arribat al nivell exigit, però que t’ho diguin. Que t’ho digui el pare, la mare, el gat, la parella o l’amiga, però que t’ho diguin.” ‘Amiga date cuenta’ al Tardeo #347 de Ràdio Primavera Sound sobre la síndrome del gomet verd o la necessitat de validació constant.

14. Vocal fry

Què tenen en comú Kim Kardashian, Scarlett Johansson i Zooey Deschanel? Totes fan 'vocal fry'. Quan parlen, la seva veu sona raspada. Desconeixem l’origen d’aquesta tendència, però si ho fan les 'celebrities', sabem que queda poc perquè es converteixi en una nova moda.

Publicitat

15. Èxode urbà

Amb el confinament, molts urbanites van sentir la necessitat de marxar al camp. No només aquí, els rics de Nova York van fugir als Hamptons, i els més pobres d’Àsia i Amèrica Llatina van tornar als pobles, on era més fàcil omplir-se la panxa. Es mantindrà la tendència?

16. Egipte

Enguany sentirem a parlar del país dels faraons: Sharm al-Sheikh, la ciutat que banya els seus peus al Mar Roig, acollirà la Conferència del Canvi Climàtic de les Nacions Unides, i Gizeh obrirà el Gran Museu Egipci, el museu arqueològic més gran del món, l’any del centenari de la independència del país del Nil.

Publicitat

17. Digital Snow Day

Estar a la feina i que caigui internet. Hi ha qui s’ho pren amb desesperació, però també podeu baixar a buscar un cafè. El 'Digital Snow Day' és un tastet del que serà l’apocalipsi de l’apagada d’internet (però amb pòstits en lloc de canibalisme). N’hi ha que enyorem l’època en què per esbrinar alguna cosa calia un cert esforç.

18. K

Corea del Sud ja fa temps que ho anava avisant. L’èxit del k-pop entre els més joves (BTS, Blackpink, etc.), el triomf de Parásitos de Bong Joon-ho el 2019/20 i ara la febre d’El joc del calamar. Atenció a tot el que dugui el prefix 'k' i aneu preparant el paladar per als gustos més picants: el kimchi de debò ha de ser ben coent.

Publicitat

19. Responsabilitat afectiva

El poliamor està molt bé, però molt millor si no el convertim en un hipermercat sexoafectiu. Per tant, siguem responsables a l’hora d’actuar en les nostres relacions i siguem conscients de com les nostres accions i la nostra comunicació afecten les emocions i els sentiments dels altres.

20. The feminine urge

Internet rep l’any amb mems que comencen amb aquesta frase i segueixen amb descripcions d’experiències associades amb la feminitat. Sigui marxar al camp, rapar-te el cap o mudar-te a París, tots tenim dins un impuls femení que ens agradaria satisfer aquest 2022. 

Publicitat

21. Grey blending

“Al principi del confinament, els meus fills em deien que els cabells grisos em quedaven de conya. M’agrada comparar-me amb George Clooney, per què no? I em vaig obsessionar amb Jack Martin, que va marcar l'estil dels cabells de Jane Fonda.”
Andie MacDowell explicant a la revista ‘Vogue’ per què es va deixar els cabells grisos amb els quals va causar sensació al festival de Canes.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat