Casa Francesc P. Vallet

48 H Open House 2015: 10 edificis que has de veure

El 24 i 25 d'octubre torna el festival d'arquitectura, una oportunitat única per descobrir els edificis i projectes arquitectònics més singulars de Barcelona i rodalies

Publicitat

Tot a punt per a la sisena edició del festival d'arquitectura 48 H Open House Barcelona, dos dies per descobrir i passejar-se per cases singulars, construccions de referència i projectes arquitectònics que habitualment no són accessibles al públic. Prop de 150 espais repartits pels districtes de la ciutat estaran oberts de manera gratuïta. Destaquen joies com el del Teatre del Liceu, construccions emblemàtiques com l'Arc del Triomf, el recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau, o la torre gratacel del Banc de Sabadell, a més de palaus, naus, biblioteques, hotels com el Mandarin, dipòsits d'aigua i la xara de clavegueram, domicilis particulars, i el refugi antiaeri a la plaça del Diamant... Aquí us oferim la nostra tria de 10 imprescindibles.

Més enllà de la possibilitat de visitar recintes que normalment no estan oberts al públic, l'altre al·licient del festival és que els arquitectes que han dissenyat l'obra, els usuaris, o els encarregats de la planificació d'una zona de la ciutat són els mediadors que ajuden el públic a entendre què és l'arquitectura, suggerint-los itineraris, proposant activitats i realitzant conferències completament gratuïtes en un fenomenal intercanvi cultural entre visitants, usuaris i autors. L'edició d'enguany porta per lema Persones, Arquitectura, Urbanisme, i recull l'esperit i diferents agents que participen en la construcció de la ciutat.  

Si us molesta excessivament fer cues (els majors temps d'espera acostumen a ser espais de Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí), el festival ofereix la possibilitat d'adquirir passis d'entrada prioritària per a evitar les aglomeracions als espais més concorreguts. El passi de tot el cap de setmana costa 50 € i el d'un dia 35.

L'altre focus d'interès del festival serà Sant Joan Despí, la 'ciutat convidada' que obrirà portes a espais més emblemàtics i oferirà una ruta per algunes de les construccions de Josep Maria Jujol. Repeteixen la seva participació ciutats com Vilassar de Dalt i Santa Coloma de Gramenet, que és protagonista del 'tour' infraestrucures (les places s'atorguen per sorteig); completen el programa les diferents rutes que s'han muntat per Barcelona (inscripció prèvia al web del festival).

Campanar de Santa Maria del Pi

Més de 250 esglaons us separen del que va ser un dels punts més alts a la ciutat al segle XIX. A dia d'avui, el campanar del Pi segueix sent una talaia privilegiada per contemplar l'entramat de Ciutat Vella i més enllà; si bé la vista de 360º és equiparable a la d'altres gratacels del Raval, la gràcia és trepitjar la torre octogonal, que es va enllestir a les darreries del segle XV.

Plaça del Pi, 7 (Gòtic). Ds. i dg., de 16 a 18.30 h 

Hotel Brummel

No cal ser hoste de l'hotel per deambular-hi. Al Brummel, cèntric i a quatre passes del silvestre Motjuïc, un se sent com a casa, sobretot si heu sovintejat el Federal Cafè de Parlament (en el disseny de l'espai han participat activament els australians Bankslate). La nota històrica la posa la façana de l'establiment, que data de 1870, i algunes de les portes que són originals de l'edifici reformat per l'arquitecte Inma Rábano. 

Nou de la Rambla, 174 (Poble-sec). Ds. i dg., de 14 a 19 h
Publicitat

Habitatge unifamiliar eficient MZ

Com transformar una casa de 1918 en mal estat en un espai que compleixi els estàndars de les 'passivhaus', que són eficients i persegueixen el mínim impacte ecològic? La resposta la trobareu a la casa MZ, obra de Calderon Folch Sarsanedas, un estudi d'arquitectura 'conscient' que buscat conservar els volums inicials de la casa millorant el confort tèrmic i acústic. Una petita meravella.

Roura, 14 (La Bonanova). Dg., de 10 a 14 h

Casa CP

Construir un espai entre mitgeres sense renunciar a la intimitat i la llum natural era un repte per a l'estudi Alventosa Morell Arquitectes. Però van sortir-se'n amb nota, com demostra aquest habitatge unifamiliar de 17 metres de profunditat distribuït en diferents plantes i amb dos espais diferenciats, el que toca al carrer, opac i tancat, i el darrere, lluminós i diàfan. Xalareu si us agrada la fusta.

Pardo, 50 (Nou Barris). Dg., d'11 a 15 h
Publicitat

Habitatges al carrer de Biscaia

Algú que s'hagi perdut pel barri de Navas potser ha topat i ha admirat aquest edifici del carrer Biscaia on el maó, la ceràmica, la fusta i el formigó armat es combinen de forma harmònica en finestres, balcons i murs. El conjunt d’habitatges d'Antoni de Moragas i Gallissà són un bon exemple de la filosofia del Grup R, el moviment arquitectònic que va lluitar contra l'academicisme i va apostar per un retorn a l'avantguarda.

Biscaia, 340 (Navas). Ds., d'11 a 13 h

Cases barates del Bon Pastor

Als carrers Tell, Biosca i Claramunt del barri de Sant Andreu encara es conserven algunes de les cases barates que es van aixecar el 1929, amb motiu de l'Exposició Universal i la desaparició de les barraques a la muntanya de Montjuïc. Visitar-les és fer un viatge en el temps, i permet imaginar com era l'urbanisme de principis de segle, quan la vida es feia al carrer o en superfícies de 30 a 70 metres quadrats.

Carrer Tell / Claramunt (Bon Pastor). Ds. i dg., de 10 a 14 h
Publicitat

La Nau

Carol Iborra va signar a finals dels 90 la reconversió d'una antiga fàbrica de filatures en el que és a l'actualitat, un habitatge lluminós, organitzat per volums i amb una zona de servei al centre al voltant de la qual s'articula la resta de la casa. S'havia pogut visitar en edicions anteriors de l'Open House i aquesta vegada torna a obrir portes. Fixeu-vos bé en els veïns de l'escala: aquí hi té l'estudi el dissenyador Antoni Arola.

Lope de Vega, 106 (Poblenou). Diumenge de 11 a 14 h i de 16 a 19 h

150 habitatges als terrenys de l'estació de França

Aparentment pot semblar que no hi ha res singular en aquest bloc de 150 habitatges de protecció social construït a tocar de la coberta de ferro de l'estació de França. Però feu-hi una segona ullada: Conxita Balcells Associats ha apostat per construir un únic volum d'estudiada orientació i formes singulars –el bloc s'aixeca en una cruïlla més que curiosa– i ha primat la funcionalitat de l'habitatge. 

Doctor Aiguader, 15-17 (Born). Dissabte de 11 a 14 h i de 16 a 19 h
Publicitat

Casa de Francesc P. Vallet - Estudi Barozzi-Veiga

Aquesta no és una finca més de l'Eixample modernista. L'obra, de 1908, és de Gabriel Borrell i destaca per les aplicacions de ferro, els ornaments florals de la façana i la vistosa galeria del pis principal. L'interior tampoc té pèrdua; a més, qui us introduirà a l'espai són els arquitectes que hi tenen estudi, Barozzi-Veiga, guanyadors del Premi Europeu d'Arquitectura Contemporània - Mies van der Rohe 2015 per la Philharmonic Hall Szczecin, a Polònia. 

Bailèn, 36 (Eixample Dret). Dg., d'11 a 14 h

Casa Planells

Potser l'any passat vau descobrir Jujol en diferents exposicions en què es revindicava l'arquitecte i col·laborador de Gaudí. Si teniu ganes de trepitjar la seva obra, podeu a) fer la ruta per les construccions que Jujol va realitzar a Sant Joan Despí (enguany és la ciutat convidada a l'Open House), o b) desocobrir la casa Planells, a la cruïlla de Diagonal amb Sicília. Diuen que és una de les obres més rodones de qui també va signar els bancs ondulants del parc Güell... Si us quedeu amb ganes de més Jujol, no us perdeu la lliçó magistral que impartiran a la Fàbrica Lehmann (Consell de Cent, 159), ds., de 16 a 19 h.

Avinguda Diagonal, 322 (Sagrada Família). Ds., de 15 a 19 h
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat