Coses per fer a casa
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

50 coses divertides per fer a casa

Algunes idees per aprofitar el temps i passar-ho bé mentre sou a casa: sèries, bricolatge, cuina, manualitats, gimnàstica...

Publicitat

Quedar-se a casa no és sinònim d’avorriment. Hi ha un munt d'opcions que podem fer en el nostre Time In, com ara gaudir de la literatura, aprendre coses o submergir-se en la cultura. Si voleu treure tot el partit possible a les hores que esteu a casa o, simplement, voleu passar l'estona de la millor manera possible, hem fet una llista amb activitats per fer a casa (vells deutes pendents o coses de la llar), noves aficions que podeu cultivar, llibres oblidats a la tauleta...

Les opcions són gairebé infinites, però nosaltres hem seleccionat algunes de les més interessants i divertides perquè us faltin hores cada dia! 

NO T'HO PERDIS: Les millors pel·lícules de la història que has de veure ara mateix

1. Fer un àlbum de fotos

Està molt bé desar les fotos al mòbil, fins que un dia el perds. Una bona manera de salvaguardar els teus records de les tecnologies efímeres és fer un àlbum com els d’abans. És cert, requereix una mica de dedicació: buscar i seleccionar les millors fotos (sigues selectiu!) i imprimir-les en bona qualitat. Hi ha pàgines web com Hofmann que et permeten personalitzar el teu àlbum. A Barcelona també hi ha botigues que ho fan com Can Boada (Moles, 9) i Còpia Lab (Sèneca, 5). És una activitat per fer a casa perfecta, a més de passar l'estona, reviviu bons records!

2. Fes un 'thowback' musical

El dia a dia no et permet seguir l’actualitat musical? Mira, a vegades no cal estar sempre al dia. Per sort, fa molts anys que es treuen 'temarros' que val la pena recordar. I tu, ets més dels anys 80 o de la dècada dels 90? Si no saps escollir, una bona manera de gaudir de la música també és fer un karaoke a casa: qui canta els seus mals espanta!

Publicitat

3. Deixa anar el que no vols

Siguem francs: tots som Diògenes. Està bé ser optimista, però és el moment de reconèixer que no entraràs mai més en aquells pantalons del 2010. Aprofita aquests dies per destriar la roba de l’armari que ja no et poses i prepara-la per donar-la, per exemple, a la cooperativa Roba Amiga. Fes el mateix amb aquella escala que vas comprar per pintar, aquelles crosses de quan vas caure i el patinet de la nena que ja no fa servir: a tu et fan nosa, però a una altra persona li faran servei si els portes a la Biblioteca de les Coses. I fes el mateix amb els llibres: guarda els que t’estimis i ven –hi ha llibreries de segona mà com Re-Read que te’ls poden comprar– o cedeix –al Casal d’Infants del Raval, Càritas...– la resta.

Publicitat
Publicitat
  • Beure

YouTube és un pou sense fons de contingut, i n'hi ha per a tots els gustos. Vols propostes? Reich Roca fa vídeos sobre moda, en aquest, per exemple, t'ensenya a fer-te un 'bucket hat', el barret que és tendència aquest estiu. La youtuber i arquitecta Ter analitza edificis de Gaudí en el seu canal ple de cultura popular. També pots veure el documental sobre la gira europea de Pau Vallvé, que va anar a 15 ciutats d'Europa fent servir només Blablacar i Couchsurfing

Publicitat

10. Fes neteja

Ordenar armaris està bé, però recordeu-vos de la nevera o les rajoles del lavabo que van perdre el blanc fa ja temps. És més fàcil del que sembla i ho estàs allargant. D'altra banda, és també un bon moment per anar a reciclar els medicaments caducats a la farmàcia. Potser t'adonaràs que part dels teus mals venen de consumir laxants de 2018. Música de fons: 'Mother' s little helper', dels Stones.

Publicitat

12. Tarda de 'podcasts'

Creiem que som molt visuals, però ara ja no ets ningú si no tens un top de podcasts preferits. A la nostra llista de pendents destaquen els programes 'Deforme semanal Ideal Total', capitanejat per Isa Calderón i Lucía Lijtmaer. Sovintegem ja els de Ràdio Primavera Sound, amb títols com 'Tardeo' i 'Ciberlocutorio'; i en català, pots escoltar 'Gent de merda'. Recentment hem descobert el podcast de 'Dudua', que presenta dones i projectes d’artesania singular, i si sou més d’art, heu de saber que el MACBA també té un canal. No en tens prou? Tots tranquils, aquí tens una llista de podcasts fets a Barcelona que has de sentir sí o sí.

Publicitat

13. Inicia't en el bricolatge

És l'hora. Et consideres un negat del bricolatge, però és la mandra la qual t'impedeix assumir que fins i tot una ameba podria tapar un forat o fins i tot penjar un quadre. Tutorial de YouTube, i fes aquell petit bricolatge per al qual no tenies temps. Si no et veus amb forces per començar un projecte des de 0, la llei del "RE" (reubicar, restaurar i redecorar) pot salvar un moble vell. Alguns comptes d'Instagram t'ajudaran amb el teu primer contacte en el món de la restauració.

14. Llegeix clàssics o escriu un llibre que podria arribar a ser-ho

Quants cops has dit que t'has llegit un llibre... i era mentida? Ja no hi ha excuses. És el moment. Segurament el tens allà, a la prestatgeria, un d'aquests 7 totxos de la literatura universal que els escriptors ens han recomanat. A més, si tens impulsos de geni literari, has de recordar que llegir és el primer pas per escriure. Però si amb llegir no en tens prou i necessites una empenta per començar a teclejar (quin vertigen que fan, aquestes coses!), pots consultar aquestes recomanacions

Publicitat

16. Aprèn a tocar un instrument

És difícil convertir-te en Jimi Hendrix, però tocar les teves cançons favorites pot ser més fàcil del que penses. Pots provar-ho amb Fender Play, una aplicació per als qui volen iniciar-se o millorar en l’art de gratar les cordes –tenen opció per a ukelele, banjo, baix...–. Una altra opció és Tabs: la gràcia d’aquesta aplicació és que practicaràs des del principi amb cançons com 'Wish you were here' i 'Three little birds'. Molt apropiades.

Publicitat

17. Stalkeja per Instagram

Stalkejar és el nou fer safareig! Segur que pots passar hores espiant a la gent Instagram però si, a més, vols educar la mirada, visiteu les fotògrafes Alba Yruela (@albayruela), Rita Puig-Serra (@ritapuigserra) i Lluís Tudela (@lluistudela).

18. El gimnàs a casa

T'has apuntat i desapuntat al gimàs mil cops, però et serà difícil posar excuses a una aplicació com Mammoth Hunters. És de pagament –60 euros l’any–, però et farà d’entrenador personal. Tu decideixes quins són els objectius (perdre pes, guanyar musculatura, etc.) i els envies les teves dades (edat, pes, alçada...). Et faran un test de resistència i un altre de força i tindràs un pla d’entrenament personalitzat. Només necessites 20 minuts al dia, i sense sortir de casa! Prefereixes fer ioga? Segur que en trobes una classe que t'escaigui entre aquestes 8 opcions virtuals.

Publicitat

19. Classes magistrals

Imagina una escola que té en el seu claustre Margaret Atwood, David Lynch, Annie Leibovitz, Natalie Portman, Frank Gehry, Garry Kaspàrov, Serena Williams... Amb la gràcia, a més, que pots accedir a tots aquests mestres qualsevol dia a qualsevol hora. Això és el que proposa Master Class. Per 200 euros l’any –menys de 17 euros al mes– et pots connectar a qualsevol de les més de 80 classes impartides per aquest 'dream team'. Cada classe està formada per més de vint lliçons d’uns quinze minuts: per exemple, la de direcció de cine que imparteix Werner Herzog dura 5,57 hores i està organitzada en 26 parts. Qui voldria fer-hi campana?

20. Fes pasta o pa

Cuinar un pastisset ho teniu controlat, però fer pa o pasta fresca a casa sembla una tasca titànica que requereix tenir avantpassats italians o portar farina a la sang. Ara torna a estar de moda, amb això de tornar als orígens! Només et cal una bona recepta i els estris necessaris. 

Publicitat

22. Ai... l'anglès

Si penses que ja ho has provat tot per aprendre anglès i que no te’n sortiràs, és que no has provat els podcasts. És meravellós l’arsenal de recursos –gratis!– que ofereixen: des de les píndoles que t’ajuden a repassar vocabulari i gramàtica –Speak English Now, Espresso English...– fins a escoltes de programes que t’afinen l’oïda i t’estimulen les neurones. Aprofita el temps a casa aprenent idiomes!

Publicitat

23. Ordenar els discos

Sí, ja sabem que fa temps que fas servir Spotify, Apple Music, Tidal... i és precisament per això que tens la discoteca una mica o molt abandonada. Aprofita: ara és un bon moment per treure-li la pols. Escampa els vinils, els CDs i els cassets damunt la catifa i et sorprendràs escoltant de nou músiques que feia temps que no senties. Aquelles mixtapes dedicades, amb portades escrites i dibuixades a mà! Organitzar de nou els discos t’entretindrà hores i hores, perquè no podràs evitar anar posant cançons que et transportaran a moments importants de la teva vida. Serveix-te una copa de vi i viatja a través de la teva pròpia història.

24. Dies de cine

La plataforma Filmin té una secció de col·leccions endreçades per temàtiques que us garanteixen hores, setmanes i mesos de bon cinema. Us costarà decidir per on començar. Una sessió de cinema espanyol?, anime?, una de vampirs o millor musicals clàssics?, escollim una pel·li de por o el cos us demana erotisme? Feu crispetes i si necessiteu inspiració, tenim bons suggeriments de cine per veure a casa. Necessiteu una mica de bon rotllo? Aquestes pel·lis us alegraran el dia.

Publicitat

25. Fer malabars

Avorrit a casa sense saber què fer? Aprendre a fer malabars és el truc definitiu per ser l’estrella de les festes. No parlem de dues taronges; tres objectes mínim. Ara que tens el temps, aprofita i desenvolupa una nova habilitat.

26. Inventar un còctel

Bloody Mary? Sex on the beach? Ja tens una edat i ja has perfeccionat el tema de la truita de patates. Pots anar un pas més enllà: posa’t creatiu amb les begudes que tens per casa i fabrica el teu propi còctel. Consell: innova sense por.

Publicitat

27. Aprèn una coreografia

Ryan Heffington, coreògraf de l’exquisit videoclip de la cançó de Sia, 'Chandelier', és el creador dels 'Cinc moviments' de 'The OA', sèrie de misteri i drama amb elements de ciència-ficció i fantasia. Un relat poètic, no només per la seva història sinó també per les seves imatges. Pots aprendre a través dels tutorials a YouTube aquests cinc moviments tan energètics i sanadors. Ho pots fer sol o en companyia. I, fins tot, pots incorporar aquest exercici com a rutina diària abans de posar-te a fer feina.

28. Relaxa la teva ment

En l'estrès del dia a dia acostuma a ser complicat trobar moments de calma i serenitat. Una de les millors activitats per fer a casa és aprofitar una estona per a relaxar-te amb la meditació o el ioga. Un cop ho incorporis a la teva rutina i siguis capaç de mantenir l'hàbit, notaràs increïbles beneficis, tant mentals com físics. Si no saps per on començar, a internet trobaràs molts tutorials de ioga per a tots els nivells.

Publicitat

29. Fes l'amor a qualsevol hora

Si no heu sortit, vol dir que no arribareu tard i cansats. Si passeu tot el dia tancats amb la parella (qui la tingui), les ganes d’amor poden sorgir en qualsevol moment. Aprofiteu-les! I si necessiteu més idees, descobriu noves idees sexuals per gaudir a casa.

30. Fes-te ‘selfies’ per lligar

Ets al Tinder des del 2013 i no et menges ni un torrat. Aprofita el temps lliure per treure partit del pal del selfie, i converteix la teva lleonera en un estudi de fotos. Trobaràs deu mil tutorials sobre com muntar un petit plató i fer-se autorretrats: la llum, l’angle... Fes-te mil fotos i puja les tres millors. Quan tornis al carrer, això serà un 'Satiricó' (1969). Mira-la, ja de passada.

Publicitat

31. Trà, trà

Si tens paciència i temps, tens el més important. Fes-te una bona manicura ara que t’hi pots dedicar. A Instagram hi ha un munt de tutorials per inspirar-te i aconseguir unes ungles com les de Rosalía i Bad Gyal. Això és prova i error. L’experiència et donarà destresa. Fes una ullada a comptes a Instagram i YouTube per aprendre de les expertes. Abans, però, assegura’t de tenir pintaungles variats i una mica de brilli-brilli. També pots intentar maquillar-te amb fantasia –sí, com els personatges de la sèrie 'Euphoria', que, per cert, pots recuperar a HBO–. L’usuari Cintigar, a YouTube, té un canal ple de bons i variats tutorials.

32. T'enrecordes de la TV?

Deixa de témer l’aparell rectangular i negre del menjador. Es diu tele. Engega-la

Publicitat

33. Cursos Domestika

Si voleu endinsar-vos en la serigrafia, truqueu a la porta de Barba Craft; Martina Flor i Enric Jardí hi són per descobrir-vos els secrets del lettering i la tipografia; Lobulo ens ensenya a fer lletres amb la seva pràctica, el papercraft; i Xènia Bas ens fa embrutar-nos les mans i relaxar-nos amb la ceràmica. Menys bucòlics –però igual de pràctics– són els cursos per dominar el Photoshop i millorar els stories d’Instagram. El trobareu tots a domestika.org/.

34. Fer sabó amb oli

Zero Waste Barcelona Network reivindica una vida més sostenible i ens ensenya a fer sabó per a la roba, reciclant l’oli de cuina, o per al cos, amb oli nou. Asseguren que és més fàcil del que sembla!

Publicitat

35. Revisar el fengshui

Poca broma: si creus que tot et va malament o no tens gaires bones energies, potser pots revisar el fengshui de casa teva, de l’habitació, de l’estudi... Per intentar-ho que no quedi.

  • Què fer
  • Ciutat

Diverses companyies i fanàtics dels escape rooms s'han posat a treballar i ara podem fer-los a casa des del nostre ordinador. Només necessites bona connexió a Internet i, depenent del joc, un convertidor d'arxius. Fes-te ric amb paper higiènic, ajuda a un viatger del temps a tornar a la seva època, troba la cura contra el virus actual o viatja a l'espai amb aquests increïbles reptes que et posaran a prova.

Publicitat

37. Aprendre lletres d'havaneres

Seria molt millor restringir el consum d’alcohol si sou a casa. Però un xopet de rom, només un, pot servir com a estímul mnemotècnic per tal d’aprendre-us lletres d’havaneres, una atàvica crida per despertar el llop de mar segur que porteu dins vostre.

38. Màscares i banyeres

Dediqueu part de les hores a casa a cuidar-vos amb molta calma, que ens ho hem guanyat. Per fi podreu deixar-vos la mascareta per al cabell els minuts que toca, no 30 segons i au!; netejar-vos la cara porus a porus; tenir la barba arregladíssima, millor que acabats de sortir de la perruqueria i tenir la pell més hidratada que el cul d’un nadó. I si teniu la sort de tenir banyera, regaleu-vos el plaer de submergir-vos dins l’aigua calenta (no cada dia, que l’aigua és un bé molt preuat!) amb unes sals de bany de lavanda, l’elixir de la relaxació. De debò: no hi haurà res que us destorbi.

Publicitat

39. Ser un 'hygge'

Sabeu aquell moment de sofà, manta, temperatura i llum ideal, tassa de te i de fons la vostra sèrie favorita? Doncs bé, els danesos, d’aquests moments senzills, petits, plens de pau i serenitat, en diuen 'hygge'. Consisteix en una forma d’entendre i gaudir la vida a base de plans senzills i relaxats, sols o en companyia. Al sofà i manta de tota la vida li han posat nom i n’han fet un llibre que ja és tot un best-seller, o una bíblia per als més casolans. I poca broma, que als danesos, tot i tenir un clima fred i veure poc el sol, receptes com aquestes els han posicionat com un dels països més feliços del món. Tireu la balda i siguem, ni que sigui per uns quants dies, una mica danesos. Funciona!

40. Endreçar el mòbil

Tens captures de pantalles, fotografies del passat, apps que no utilitzes; i les notes al mòbil plenes d’idees desordenades. És el moment de posar una mica d’ordre! Reorganitzar el mòbil és com ordenar calaixos: vital.

Publicitat

41. Fer un puzzle

I per què no? Els trencaclosques són un clàssic entre les coses per fer a casa si vols passar una estona entretinguda. Resbusca entre els armaris o la pila de caixes que tens sota el llit. Segur que tens aquell puzzle que et van regalar en un amic invisible i mai vas obrir...

42. Escriure un diari

Diuen que hem de desaccelerar, aturar una mica la producció. Tornem als bàsics. Fa quant que no escrius a mà? Sí, allò d’agafar paper i boli. Pots sentir-te com l’escriptora Anaïs Nin als seus diaris, escrivint sobre els seus embolics amb parelles i amants a la primera meitat del segle XX! Pots aprofitar aquest moment per clarificar els teus sentiments en una llibreta. És cert, sona molt bucòlic, potser quan tornis a la vida real ja ho deixes estar... però prova-ho uns dies!

Publicitat

43. Degustació de vins o cerveses

En comptes de beure perquè sí, doneu-li una volta i jugueu a fer un tast de vi o de cervesa. El final serà el mateix, però pel camí haureu après a detectar fruits vermells i tocs florals al paladar. També podeu seguir el curs online que fa la Meritxell Falgueras.

44. Pintar una habitació

Oblida els colors foscos. Busca els més lluminosos. Aconsegueix els materials i els plàstics per tapar els mobles. I si ets un o una sapastre sense remei, deixa’t guiar pels tutorials.

Publicitat

45. La iaia estaria contenta

No parlem de cosir un botó o els baixos dels pantalons, nivell bàsic, sinó d’endinsar-nos en alguna de les manifestacions de l’artesania tèxtil. Si vols provar d’excel·lir en l’apassionant art del ganxet modern, aconsegueix alguns dels llibres de Molla Mills (Editorial Gustavo Gili). A la pàgina de Weareknitters, hi ha material i kits de costura, a més d’eines com un diccionari i patrons gratuïts. Inspira’t en el perfil de Queralt Illa (@queraltilla) i el de l’empresa Teixidors (@teixidors).

46. Cuidar les plantes

Regar les plantes és una cosa. Cuidar-les és una altra. Si ets de les que ha convertit el saló de casa en un petit bosc, ara és el moment de fer totes les cures necessàries. Després trobaràs a faltar aquest moment. Fertilitza, comprova l’estat de la terra, neteja la pols de les fulles, assegura’t que es troben al lloc adequat de casa! Elles t’ho agrairan eternament, i tu també. El blog 'En abril hojas mil' et pot ajudar.

Publicitat

47. Mirar 'The Office' completa

Teletreball? Trobes a faltar els companys de feina? Pot passar. La sèrie 'The Office' (l’americana) la tens completa a Amazon Prime (nou temporades!). Episodis curts, de vint minuts, divertídissims. Si no l’has vista mai, no ho allarguis més. Si ho has fet, pot ser un bon moment de retrobar-te amb Michael Scott i amb els oficinistes de Dunder Mifflin. Més sèries? En tenim algunes de les més noves.

48. Aprendre nous solitaris

Els jocs de cartes al mòbil han fet furor, sobretot els solitaris. Ara és bon moment per obrir aquell calaix i recuperar la baralla analògica de tota la vida. Fins i tot aprendre nous jocs, més enllà de les repetitives escales per colors. Al web dels mítics naips Fournier trobareu instruccions per descobrir tota mena de nous entreteniments.

Publicitat

49. Inventar-te un joc

Us hem fet una tria molt completa de jocs de taula per a totes les edats que faran que les hores passin volant. Però, us heu plantejat alguna vegada crear el vostre propi joc de taula? Ara és el moment. Ajunteu tota la família i deixeu volar la imaginació, sense cap censura. Què us sembla un Monopoly sobre la gentrificació a Barcelona? I un escape room amb cartes on et persegueix una malaltia i has de trobar la cura per sortir viu de la catàstrofe? (perdoneu la conyeta). Reinventar jocs ancestrals com el remigio i el pòquer. Un parxís basat en l’algoritme de Tinder. Un gran joc feminista... Les possibilitats són infinites!

50. Riure amb mems a internet

Entra a Twitter a mirar mems i a riure’t una mica de tot el que està passant al món. Per molt dolenta que sigui la situació, sempre se'n pot fer humor. Si alguna cosa bona té l'era digital és que pots matar l'avorriment a casa simplement mirant mems a internet.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat