Platja de l'Illa Roja
Platja de l'Illa Roja

50 idees per gaudir de l'estiu a Catalunya aquest 2019

Et suggerim un munt de propostes per gaudir d'aquesta temporada a Barcelona i la resta de Catalunya

Publicitat

"L'estiu és llibertat... és pura intensitat". Així el grup de música Buhos descriu aquesta màgica temporada en la seva cançó homònima. Durant l'estiu, hi ha moltes coses a fer a Catalunya: exposicions, concerts, passejades, recitals de poesia, cine a la platja, esports d'aventura i més. Quan hi ha tanta oferta, és difícil escollir què fer. Per això,  et suggerim 50 idees per gaudir de l'estiu sense sortir de casa nostra. Catalunya, de fet, ofereix moltes activitats úniques i poc conegudes per viure un estiu de pel·lícula. Si esculls una, o més, d'aquestes propostes, et garantim que viuràs aquest estiu en llibertat i intensitat, siguis sol o en companya, sigui un dia o un cap de setmana.

50 coses a fer a Catalunya

Deltebre dansa

Durant quinze dies –del 8 al 21 de juliol– el cor del delta de l’Ebre es converteix en la capital de la dansa contemporània i el circ i és gràcies a Deltebre Dansa, impulsat pel coreògraf i ballarí Roberto Oliván. El festival va dirigit tant a ballarins professionals com a persones que mai han ballat però en tenen ganes: hi ha una pila de tallers d’iniciació, des de dansa contemporània a accions com la peça col·lectiva The NELKENLine en memòria de Pina Bausch. També hi ha teca per a qui només vol mirar: Alba Sarraute and Co, Lali Ayguadé Company, The Julyen Hamilton Company.

Quan? Del 8 al 21 de juliol

Més info deltebredansa.cat

Parc Astronòmic (Montsec)

L’univers vist des de Lleida. La netedat del cel del Montsec, a Lleida, el converteix en un dels millors llocs de Catalunya per observar l’univers. Al Parc Astronòmic del Montsec organitzen visites guiades –també de diürnes per a famílies– per conèixer la tasca del centre i apropar l’ull al telescopi. Una nit de dissabte al mes hi fan música sota les estrelles i el dissabte 6 d’agost és el torn del pianista i compositor Antoni Tolmos, que per a l’ocasió fa música inspirada en l’univers. Per veure de quin peu calça, podeu mirar la conferència La música que habla que va fer per a TEDxLleida.

Més info parcastronomic.cat

Publicitat

Fundació Mona (Riudellots)

Això no és cap visita al zoo. La Fundació Mona és un centre de rehabilitació en què es recuperen del maltractament ximpanzés i macacos que han estat artistes de circ, televisió, models publicitaris o fins i tot mascotes, als quals la fundació proporciona una llar i la possibilitat de viure en família amb els seus congèneres en un entorn natural. L’objectiu és prendre consciència de manera didàctica, pedagògica, a base de tallers, exposicions i visites guiades, de la problemàtica a què s’enfronten aquestes espècies, com el perill d’extinció, el tràfic il·legal i el maltractament.

Més info fundacionmona.org

  • Llocs d'interès
  • Zoològics i aquaris
  • Ciutat Vella
  • preu 2 de 4

Què fan els taurons quan arriba la nit? Com dormen les mantes? Una de les activitats estrella de l’Aquàrium proposa als més petits quedar-se a dormir una nit dins de l’espai predilecte del recinte: el túnel que travessa l’aquari dels taurons. L’activitat, pensada per a canalla d’entre 8 i 12 anys, inclou activitats sobre les espècies de l’Aquàrium, contes abans de dormir i una visita al matí per la zona tècnica de les instal·lacions, per descobrir com es desperten els habitants de la casa. Deixeu la por a casa i recordeu portar-hi el vostre sac de dormir, sabatilles i una llanterna.

Més info aquariumbcn.com

Publicitat

Casa-Museu Dalí (Figueres)

Pot ser que ja hàgiu passejat abans pel Teatre-Museu Dalí de Figueres, el major objecte surrealista del món, i que també hàgiu admirat abans el castell Gala Dalí de Púbol que el geni de Figueres va regalar a la seva dona. Ara, del 28 de juliol a l’1 d’agost tots dos espais es poden visitar també de nit, en una visita conjunta o bé reservada per a grups –mínim 25 persones– en què podreu comprovar com cau la llum de la lluna sobre el Cadillac negre del pati central i comprovar quina cara fa Mae West quan se’n va la llum del sol.

Més info salvador-dali.org

Hotel Tonet (Tossa de Mar)

Els hotels familiars, petits i de poble són els millors. Cal Tonet, a la plaça de l’Església de Tossa de Mar, n’és un i està al melic del poble, allà on els veïns i turistes s’ajunten a fer safareig i a comentar la jugada. L’hotel, amb 23 habitacions, té mig segle d’història i encara avui reben els hostes com si fos el primer dia. Si un hotel ha de fer-te sentir com a casa, aquest té la feina feta. El seu bar, que és el carisma fet terrassa, és un dels millors llocs del poble, ja sigui per fer el vermut, uns bunyols de bacallà, uns peus de porc o unes copes al vespre. Quan t’hi asseus és senzill entendre per què Ava Gardner es va enamorar de Tossa durant el rodatge de Pandora y el holandés errante, l’any 1951.

Més info hoteltonet.eu

Publicitat

Observatori Astronòmic (Castelltallat)

Els egipcis, els inques, les grans cultures de la humanitat, responsables dels avenços més importants, coneixien el Sistema Solar. Nosaltres en sabem més aviat poc, i així ens va. L’Observatori Astronòmic de Castelltallat va obrir l’any 2014 en una serra molt despoblada i per tant amb molt poca llum, que fa que el lloc sigui idoni per veure estrelles. L’activitat més popular que hi fan és el Bateig de cel, una exploració nocturna de galàxies, nebuloses i planetes, els dissabtes a la nit amb una conferència prèvia i una visita a les instal·lacions. Tots els dissabtes al matí també fan una activitat d’observació del Sol amb telescopi, oberta a grups d’un màxim de deu persones.

Més info astrocastellblog.wordpress.com

Globus Empordà (La Bisbal d'Empordà)

Veure els arrossars de Pals, el golf de Roses, les illes Medes i tot el litoral de la Costa Brava com si fóssim ocells és el que proposa Globus Empordà, una empresa que ofereix diferents opcions de sortides amb globus aerostàtics: en grup, en parella, en família a la sortida del sol o durant la posta, a l’estiu. La sortida estàndard és la del matí, entre les 7 h i les 8 h, segons el temps, fins a les 11 h o les 12 h, tot i que la durada del vol és d’aproximadament una hora. El preu per a adult és de 145 euros i inclou la sortida, un reportatge fotogràfic de l’experiència i l’assegurança de vol.

Més info globusemporda.com

Publicitat

Cel·les Abat Marcet (Montserrat)

Si hi ha res més català que la sardana i el caganer del pessebre és la Moreneta i el lloc on va ser trobada, Montserrat. Tradició a banda, la serra de Montserrat és un dels paratges més emblemàtics i encisadors del territori. Tots hi hem anat en un moment o altre a passar el dia, però també hi ha l’opció de passar-hi la nit. Una bona opció per fer-ho són les cel·les Abat Marcet, uns apartaments construïts a la dècada dels 60 al lloc on durant segles es van allotjar els pelegrins. Avui en total són 92 apartaments totalment equipats i moderns, alguns amb vista al monestir i altres a la plaça, per viure la visita a Montserrat al vostre ritme.

Més info abadiamontserrat.net 

Museu Nacional Arqueològic (Tarragona)

Al Museu Arqueològic de Tarragona s’hi ha d’entrar com a mínim una vegada a la vida, per tal de descobrir les múltiples peces d’època romana de gran valor històric i artístic que conserva. En destaquen els mosaics, paviments de moltes de les cases benestants de les viles urbanes, i que gràcies a estar resguardats des de fa dècades per aquest centre s’han conservat en bon estat. Alguns són autèntiques obres mestres, com el mosaic de la Medusa, a la sala III, o el dels Peixos, espectacular, de 6,25 metres de llarg per 4,30 d’ample, i que conté fins a 47 representacions de la fauna marina mediterrània.

Més info mnat.cat

Publicitat

Ruta dels Carros de Foc (Estany de Sant Maurici)

És una ruta de muntanya de recorregut circular que uneix els nou refugis que hi ha dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a l’Alt Pirineu. La distància total del recorregut és de 55 quilòmetres i el temps recomanat per fer tota la ruta és de cinc a set dies. Es desconeix d’on ve el nom, però sí que se sap que els primers a fer l’itinerari, de forma espontània, van ser un grup de guardes de refugis de la zona, que el 1987 van voler fer una visita de cortesia a la resta de refugis. Si us animeu a fer la volta, recordeu reservar plaça amb temps als refugis i preparar l’aventura.

Més info carrosdefoc.com

Piscines naturals

Enmig del bosc, en racons i cales amagades, hi trobem gorgues i piscines naturals. La de Fontcalda, a la Terra Alta, és de les més conegudes de Catalunya i el seu nom no és en va: la seva temperatura se situa en els 38 graus. Entre Oix i Montagut, en una zona força popular entre els amants de l’escalada i el senderisme, hi trobem el gorg Blau, un salt d’aigua amb una piscina natural als peus d’aigües gelades i d’un blau intens. Cap al sud, entre Vilaplana i la Febró, hi ha la Gorguina, un salt d’aigua que es mereix els cinc quilòmetres que cal caminar per arribar-hi.

Més piscines naturals de Catalunya

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Pedralbes

Des de l’any 1327, quan la reina Elisenda de Montcada va fundar el monestir, i ben bé fins al 1983, les monges clarisses van habitar aquest espai que és un dels millors models del gòtic català, tant per l’església com pel seu claustre de tres plantes. La capella de Sant Miquel, amb una passió de Crist al fresc i al sec, és un dels imperdibles del conjunt. Amb la voluntat de difondre el patrimoni desconegut per molts barcelonins, el monestir de Pedralbes obre les portes gratis al claustre les tardes de dimarts i divendres d’estiu i fins al 13 de setembre. Ara no hi ha excusa que valgui: entre les 18 i les 21 h podreu passejar pel pati del monestir mentre el sol es pon.

Més info monestirpedralbes.bcn.cat

  • Llocs d'interès
  • Parcs i jardins
  • Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes

En Daniel Vázquez Sallés, crític gastronòmic de la casa, diu que Vallvidrera és més a prop del cel que de la terra, i té raó per diferents motius. Si agafeu el ferrocarril fins al Baixador de Vallvidrera, podeu fer una caminada agradable pel barri de Mas Sauró, continuant pel camí del Pantà de Vallvidrera. Sota l’ombra dels plataners, continueu fins al senyal que indica Can Llevallol. Si no us desvieu, arribareu fins al vessant assolellat de Vallvidrera. A pas molt tranquil el recorregut no supera els 90 minuts. Si el feu al matí, aprofiteu per fer el vermut (i el que sorgeixi) a Casa Trampa, restaurant del barri en marxa des del 1882. Bon profit!

Més info parcnaturalcollserola.cat

Publicitat

Ruta dels Set Gorgs (Campdevànol)

Només d’escoltar la paraula gorg (clot d’aigua) ens agafen ganes de fer un salt dins de l’aigua gelada. Amb el torrent de la Cabana l’alegria es multiplica per set: parlem de la Ruta dels Set Gorgs de Campdevànol, al Ripollès. La Ruta dels Set Gorgs és un itinerari que ressegueix el torrent d’Estiula, conegut popularment com el torrent de la Cabana, i envoltat d’un bonic bosc de ribera amb verns i pinedes de pi roig. La ruta fa 10 quilòmetres –aproximadament tres hores– i és apta per a tothom. Aparqueu el cotxe a Campdevànol i, sobretot, agafeu banyador, tovallola i un calçat que us permeti saltironejar com les cabres. I , sobretot, sigueu molt respectuosos amb el medi ambient.

Més info campdevanol.cat

Can Ràfols dels Caus (Avinyonet del Penedès)

Hi ha espais que contenen segles d’històries, reescriptures i subtrames. Can Ràfols dels Caus és una masia vitícola a Avinyonet del Penedès. L’any 1979 s’hi va instal·lar en Carlos Esteva, que va fer reviure tant la casa com les vinyes, que havien estat del seu avi. Els documents més antics de la finca, però, es remunten a l’any 992. El més singular, a banda dels mateixos vins del massís del Garraf, és un celler incrustat a la roca, que és invisible des de l’exterior i que és una obra d’arquitectura admirable. El celler està obert a visites privades on expliquen bé la història i la singularitat del lloc, i després podeu quedar-vos a tastar el seu vi a copes.

Més info canrafolsdelscaus.com

Publicitat

Casa Anita (Cadaqués)

En Josep Pla era un gran admirador de les sardines, sempre a la brasa, mai a la planxa i idealment sobre brasa vegetal. A l’obra culinària El que hem menjat l’escriptor fa una defensa aferrissada de la sardina per sobre de crustacis i d’altres bestioles de mar com el llobarro, el llenguado i, atenció, el corball. També defensa regarles amb el millor oli d’oliva i una mica, “un pensament”, de vinagre. A Casa Anita, taverna marinera clàssica de Cadaqués, les sardines les fan a la planxa i amb all i julivert, però us assegurem que són una delícia de valor incalculable. Tasteu-les –sobretot reserveu taula si és temporada alta!–i us n’adonareu.

Més info @casaanitacdq

  • Esports
  • Ciutat Vella

A Barcelona ho tenim tot. Que et canses de l’aigua salada i de la sorra entre els dits però no vols renunciar a estar en remull com un cigró? A la piscina! O millor dit, a les piscines, perquè a la ciutat n’hi ha unes quantes. Si us va la grandiloqüència, la vostra opció és sens dubte el complex de Can Dragó; 15.000 metres quadrats d’aigua i gespa a Nou Barris, lluny del centre. Si us va un clàssic vora el mar, correu cap al Club Natació AtlèticBarceloneta, amb, atenció, tres piscines exteriors i una interior. Si voleu nedar com peixos, és a dir, despullats de cap a peus, la vostra és la Picornell, que té horari nudista els dissabtes de 21.15 a 23 h.

Les millors piscines de Barcelona 

Publicitat

Marató de sèries

Es recordaran els nostres dies com els anys del boom de les sèries? Qui sap. El que és innegable és que no tenim prou temps per veure tot el bon gènere serièfil que s’ha fet en els últims anys. Les vacances són temps de marató, d’empatx, de gaudir. El que proposem aquí és submergir-nos en una història llarga, densa i de qualitat. Un Mad men, un The wire, Los Soprano, Breaking bad, A dos metros bajo tierra... Clàssics recents d’aquells que s’han de veure, en majúscules i negreta, i dels que apareixeran el dia que algú parli dels anys del boom de les sèries.

Més info hboespana.com / netflix.com

  • Llocs d'interès
  • Parcs temàtics
  • Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes

El 29 d’octubre del 1901 s’inaugurava el Tibidabo, primer parc d’atraccions d’Espanya i joia de la ciutat encara avui. El Tibidabo té l’encant de la innocència. No s’hi va per les atraccions més ràpides, ni les més noves. S’hi va per prendre distància, observar la ciutat des de l’emblemàtic avió, des de la roda i des del trineu volador de l’Embruixabruixes, sense gens de pressa. El millor d’anar-hi a l’estiu és que l’horari s’allarga, al juliol fins a les 21 h i a l’agost fins a les 23 h. Aprofiteu ara per visitar la muntanya màgica quan el sol comença a caure. 

Més info tibidabo.cat

Publicitat

Baixada d’andròmines (Miravet)

I que no faltin festes majors, que l’estiu és per celebrar en companyia i a l’aire lliure. A Miravet, un dels pobles més bonics de Catalunya, se celebren les festes en honor a sant Domènec, patró dels terrissers, el primer cap de setmana d’agost. No hi falten balls d’envelat ni cites imperdibles com el concurs de beure a porró, però si només heu de triar-ne una, que sigui la baixada d’andròmines –barques construïdes pels mateixos participants– per l’ Ebre. I ja que hi sou podeu aprofitar per comprar ceràmica local i per creuar el riu amb l’últim transbordador fluvial que permet travessar l’ Ebre amb cotxe.

Quan? Del 2 al 4 d’agost

Més info turismemiravet.cat

En vaixell per un dia (Mallorca)

D’acord, no és Catalunya, però sí que és probablement l’illa que més ens estimem els catalans. Nosaltres també formem part del 99% de població –xifra especulativa– que no pot permetre’s un iot, un veler, qualsevol embarcació que no sigui una barca inflable. Però això no vol dir que ens hàgim de negar el plaer de visitar els racons amagats d’una nineta d’illa com Mallorca durant un dia i a bord d’un llaüt i amb un patró local. La gent de Sailwi z s’encarrega de fer d’enllaç entre patró i navegants, en grups d’un màxim de deu persones. El petit luxe té un preu de 65 euros per persona i l’aventura, de quatre hores, pot reservar-se a les 10 h del matí o a les 16 h.

Més info sailwiz.com

Publicitat

Mas Les Vinyes (Sant Martí d'Albars)

Mas les Vinyes és una cooperativa al Lluçanès formada per tres nuclis familiars que gestionen una granja i una aula de natura. Es regeixen pels principis de la permacultura, un conjunt de pràctiques que promouen l’agricultura sostenible de manera total, concebent el cicle de la vida com un tot. A Mas les Vinyes es treballa sense productes químics, ni herbicides, ni pesticides, i es potencien els cicles dels ecosistemes naturals. Per conèixer bé el projecte no hi ha res com anar-hi. Si voleu passar-hi la nit, tenen una iurta i una caseta feta amb fang, palla i fusta, precioses. Quedeu-vos-hi a sopar, que la permacultura es tasta.

Més info maslesvinyes.com

Ruta amb ecorail (Pla del Bages)

Alerta de pla divertidíssim per fer en família. L’ecorail és una estructura de dues bicicletes elèctriques lligades que poden circular per la via del tren amb l’impuls dels pedals. Des del Bages proposen recórrer els set quilòmetres de via que hi ha des de Callús fins a Sant Fruitós de Bages, passant pel terme municipal de Sant Joan de Vilatorrada i després, de tornada a Callús, amb 45 minuts de pausa. L’activitat té una durada d’unes dues hores i mitja i l’edat mínima és de 6 anys. No se’ns acut una manera més amena (i sostenible!) de descobrir els camps del Bages.

Més info ecorail.cat

Publicitat

Konvent (Berga)

El Konvent és un antic convent de monges del segle XIX convertit en centre artístic multidisciplinari. Hi fan teatre, exposicions, concerts, residències artístiques, recitals de poesia, arrossades populars i vida en comunitat: en resum, és un motor que no s’atura. El projecte és autogestionat i sempre n’hi ha alguna en marxa. Fins fa poc va ser l’obra de Pepe Sales, durant l’estiu serà una exposició del fotoperiodista Samuel Aranda en el marc del cicle BÀT Fotoperiodisme Documental. Bellesa, poder i llibertat a Berga.

Més info konventzero.com

Concerts al Fòrum Romà (Empúries)

Entorn, patrimoni i música. Del 10 al 13 d’agost el Fòrum Romà d’ Empúries s’omple de música quan es fa fosc. Són quatre nits amb formacions, estils i barreges molt diferents. De la primera se n’encarreguen Els Catarres i Suu en una nit que òbviament és a peu dret, i a la segona hi trobareu jazz i sons mediterranis a càrrec d’Andrea Motis i el cantautor Alessio Arena. A la tercera, el dia 12, Els Pets fan pujar a l’escenari el seu últim disc Som, en una sessió compartida amb Pavvla. Tanca el cicle el dia 13 el cantautor de Vallecas Ismael Serrano, acompanyat com sempre de la seva guitarra.

Quan? Del 10 al 13 d’agost

Més info concertsempuries.com

Publicitat

Càmping Costa Brava (Calonge)

Fer vida a la tenda, seure a l’ombra amb una cadira plegable i cuinar el sopar amb fogonet. Vida de càmping. A Sant Antoni de Calonge hi ha un dels càmpings més antics de Catalunya i d’Espanya, amb 220 parcel·les sota l’ombra natural dels pins i, com ha de ser, no hi falta la piscina, per remullar-se a la tornada de la platja. El preu en temporada alta, del 3 de juliol al 18 d’agost, és de 8,50 euros per persona i 10,35 euros per tenda. A pocs metres hi teniu les platges urbanes de Calonge, i a deu minuts amb bicicleta (o mitja hora de passeig) hi teniu la bonica cala de Cap Roig, que és Costa Brava d’anunci, i la cala de les Roques Planes, també l’ideal d’un dia feliç d’estiu.

Més info campingcostabrava.net

  • Cine

Ens agrada el cinema, ens agrada l’estiu i tenim la sort de tenir cada any més propostes de cinema a la fresca a la ciutat. Als ja clàssics Sala Montjuïc i el Cinema Lliure a la Platja, a la Barceloneta, aquest any s’hi sumen espais com els centres cívics, la plaça Reial i el parc Joan Miró. A la web de Time Out trobareu totes les pel·lícules que podeu veure sota les estrelles. Cinc títols demostren el nivellàs: Pequeña Miss Sunshine (parc de Joan Miró, 10 de juliol), Dolor y gloria (Sala Montjuïc, 15 de juliol), La Favorita (Sala Montjuïc, 15 de juliol), Ocaña, retrat intermitent (plaça Reial, 17 de juliol) i Kill Bill (Sala Montjuïc, 26 de juliol).

Tota la agenda de cinema a la fresca a Barcelona 

Publicitat

Nits de cinema oriental (Vic)

Si fa uns anys passàveu l’estona polint cera amb Bruce Lee enganxats al sofà de casa, ara us toca anar cap a Vic. Del 15 al 21 de juliol la ciutat celebra la 16a edició del Festival de Cinema Oriental, que inclou superproduccions i films d’autor. Entre el més esperat d’aquesta edició hi ha l’estrena mundial de Once upon a time in China: warriors of the nation (Marco Mak, Xina, 2019), vuitena entrega de la popular saga creada per Tsui Hark, i The night of shadows, també estrena, protagonitzada per Jackie Chan. També hi fan bona programació per als espectadors més petits.

Quan? Del 15 al 21 de juliol

Més info cinemaoriental.com

Fundació Sorigué (Lleida)

Indústria, natura i art es donen la mà a Planta, el projecte de la Fundació Sorigué. A la petita ciutat entre Lleida i Balaguer on els àrids i el ciment són protagonistes s’havia de construir un museu per a la col·lecció Sorigué; mentre no es materialitza, han aprofitat les naus disponibles per crear sites-specific de la mà de referents de l’art contemporani. L’últim a arribar-hi ha estat Bill Viola, amb la instal·lació Ocean without a shore, que es podrà visitar a la tardor; mentrestant, durant el juliol (perquè a l’agost tanquen) es pot gaudir del joc d’espais i figures que Juan Muño z va crear per a la sala de turbines de la Tate Modern.

Més info fundaciosorigue.com

Publicitat

Festes de Sant Fèlix (Vilafranca)

Sant Fèlix pot estar ben orgullós de les celebracions que li dediquen a Vilafranca. Del 29 d’agost al 2 de setembre la capital de l’Alt Penedès celebra la seva festa major, una de les més grosses i populars de Catalunya. Els dies forts són el 29, amb el repic de campanes que dona inici a la celebració a les 12 h del migdia, el dia 30 (diada de Sant Fèlix), quan es fa l’exhibició castellera on participen les colles més hàbils del país (si voleu agafar un bon lloc, aneu-hi d’hora), i el dia 31, amb activitat des de les 7 h del matí i fins a la darrera processó, que surt de l’església de Santa Maria a les 19.45 h.

Quan? Del 29 d’agost al 2 de setembre

Més info festamajor.vilafranca.cat

Festival de Jazz (Arenys de Mar)

Del 26 de juliol al 23 d’agost Arenys de Mar acull la 26a edició del festival de jazz que celebren cada estiu. Dani Nel·lo & Los Saxofonistas Salvajes donen el tret de sortida de l’edició, en què també actuaran artistes i formacions com la Big Band Jazz Maresme & Txell Sust, Tricia Boutté & New Orleans Tradition, The Big Jamboree & Agustí Burriel i Big Dani Pére z, que hi posarà el punt final. Les entrades tenen un preu accessible a totes les butxaques, a 10 euros les anticipades i 12 a taquilla, i es posen a la venda a finals de juny. Estarem atents a noves confirmacions!

Quan? Del 26 de juliol al 23 d’agost

Més info arenysdemar.cat

Publicitat

Un retir a Casa Virupa (Tavertet)

La pressa, el soroll i la quotidianitat sovint fan que ens oblidem de gaudir del present. Quantes vegades al dia inhalem i exhalem amb consciència, notant com l’aire omple els nostres pulmons? Casa Virupa és un centre de meditació i retirs que segueix les ensenyances del budisme i ens proposa aturar-nos i reflexionar. L’entorn és el més idoni per fer-ho: una bonica masia coneguda com el Castell de Tavertet –a mitja hora de Vic i a uns 90 minuts de Barcelona–, amb una vista que omple els ulls i el pantà de Sau als peus. Hi fan retirs i activitats per a tots els públics, tant si heu meditat abans com si no. Dedicarse temps a un mateix és també dedicar temps als altres.

Més info casavirupa.com

Els Casals (Sagàs)

Menjar bé vol dir saber d’on ve el que menges, i aquesta és la filosofia d’ Els Casals, una masia del segle XVII amb restaurant i hotel on ofereixen cuina de terrer, en què la gran majoria dels productes són de la mateixa finca o d’explotacions properes. La temporalitat del producte és el que hi mana, i a la carta trobareu delícies com la sobrassada de bresca de mel i pa amb tomàquet, mongeta del ganxet guisada amb tripa de bacallà i caneló de rostit amb amanida de poma, api i raves. Tot plegat, amb estrella Michelin inclosa. Si us voleu regalar un homenatge, opteu pel menú La Terra, que inclou tres aperitius, set plats i dues postres amb beguda a part, per 78 euros.

Més info elscasals.cat

Publicitat

Hidrospeed RocRoi (Llavorsí)

Els esports d’aigua són per definició divertits, però l’hidrospeed és dels que puja al podi, també pel que fa a adrenalina. Per practicar-lo cal un hidrotrineu, una planxa on es col·loquen les mans i es recolza el tors, que fa de vehicle i volant. La resta del cos va totalment lliure, en contacte directe amb l’aigua com si fóssim truites de riu amb aletes als peus, per agafar velocitat. L’empresa RocRoi organitza descensos guiats a un tram de nou quilòmetres a les aigües ràpides de la Noguera Pallaresa. Si no esteu una mica en forma, quedeu-vos a casa. El descens de dues hores amb assegurança inclosa val 52 euros. 

Més info rocroi.com

Platja del Fangar (Delta de l'Ebre)

Amb més de 400 hectàrees de superfície i una extensió d’uns set quilòmetres, la platja del Fangar, d’aspecte semidesèrtic i verge, és un dels paratges més singulars del delta de l’Ebre. El far, pintat de blanc i vermell, és l’únic element que trenca la monotonia horitzontal de la platja i proporciona un punt de referència. A més, la zona de bany que l’envolta és estupenda. Si en els dies de forta insolació veieu elements estranys a la platja, com ara vehicles o edificis damunt de l’aigua, no us alarmeu: la península del Fangar és famosa pels miratges, originats pels efectes de les làmines d’aigua i la calor. 

Més info ebre.com

Publicitat
  • Esports
  • Sants - Montjuïc

Els pescadors de la Barceloneta treballen en jornades maratonianes que comencen a les 4 h de la matinada i no acaben fins vora les 18 h, quan han venut el peix a la Llotja. El peix més fresc de la ciutat és el que ells recullen, no hi ha dubte. L’empresa Cap a Mar proposa conèixer de prop l’ofici dels pescadors acompanyantlos durant un dia de feina, del moll de la Barceloneta cap als caladors del Garraf. L’experiència és immillorable de principi a fi, però el dinar a bord, acabat de pescar, és de categoria superior. Es recomana anar a la Llotja –és oberta– per comprovar en què consisteix la subhasta a la baixa.

Més info capamarbcn.com

Túnel del vent (Empuriabrava)

Hi ha maneres i maneres d’ampliar el que els éssers humans som capaços de fer. Com, per exemple, volar. Podem agafar un avió, podem passejar amb globus, podem llançar-nos amb paracaigudes i podem, també, entrar al túnel del vent. El primer túnel del qual es té constància és de l’any 1871 i va ser obra de l’anglès Francis H. Wenham, que va fabricar-lo per experimentar al voltant de l’aerodinàmica. El d’Empuriabrava té quatre turbines que generen un flux d’aire continu dedicat exclusivament a la diversió de persones a partir de 4 anys i sense límit d’edat. El pack de dos vols per persona és de 49 euros. Hi jugueu?

Més info windoor-realfly.com

Publicitat

Paraules d’aventura

Un bon llibre a la mà et pot fer viatjar a l’altra punta del món que coneixem i a d’altres de desconeguts. Aquí proposem tres aventures que han estat editades aquest any i que us arrossegaran a racons d’on no voldreu marxar. Amb Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà, ens transportem a un univers poblat de criatures que grunyen com els ossos, volen com els fantasmes i s’amaguen com les bruixes. Amb La Passió, de Jeanette Winterson, viatgem a una Venècia extraordinària de principis del XIX. De més a prop, La passió segons Pepe Sales ens submergeix en la Barcelona preolímpica amb una prosa que electrocuta i acaricia per igual.

Més info anagrama-ed.es

Dormir a una ermita (Garrigàs)

Quantes pregàries floten entre les parets de l’Ermita de Santa Llúcia, casa i església construïda a mitjans del segle XVII i convertida en una casa rural? Podeu comprovar-ho quedant-vos a dormir a una de les cinc habitacions –tres de dobles, una de triple i una de quàdruple– plenes de llum i en un terreny de 2.500 metres quadrats a Garrigàs, a l’Alt Empordà, tot envoltat de camps de pel·lícula. Abandoneu temporalment el silenci, la pau i els esmorzars de pagès, per agafar la bici i pedalejar fins a l’església de Sant Tomàs de Fluvià, a Palau Sardiaca i, fins i tot, cap a Figueres i les idíl·liques platges de la zona, a uns deu quilòmetres. 

Més info ermitadesantallucia.com

Publicitat

Transsegre Balaguer (Balaguer)

Una festa major sobre l’aigua. La Transsegre, del 12 al 14 de juliol, és una festa col·lectiva d’estiu que té lloc entre Balaguer, Camarasa, Gerb i Sant Llorenç de Montgai. Aquesta celebració es materialitza en un descens molt boig d’embarcacions casolanes pel Segre. Tots els majors d’edat hi poden participar (inscripcions obertes fins al 30 de juny) amb un mínim de dos i un màxim de deu integrants per barca, i a un preu de 12 euros per participant i 10 euros extres per barca. Poseu-hi tota la imaginació que vulgueu i, sobretot, consulteu les bases a la web, on especifiquen les prohibicions. Fer d’espectador és quasi tan divertit com participar-hi. 

Quan? Del 12 al 14 de juliol

Més info transsegre.org

Platja d’Illa Roja (Begur)

Situada en un entorn idíl·lic de roques i pins, la cala d’Illa Roja, a Begur, es caracteritza per les seves aigües transparents i perquè està presidida per una prominent illeta rocosa d’un color vermellós que li dona el nom. És un lloc tranquil, sense aglomeracions, amb sorra de gra gruixut i color daurat amb un pendent d’entrada al mar bastant pronunciat. Per acabar de pintar la imatge paradisíaca, us direm que la platja és nudista i que és dels millors racons de Catalunya per prendre posició horitzontal i veure passar la vida. Ja que hi sou, feu una visita a sa Riera i la platja del Racó, dues postals idíl·liques de l’estiu que queden relativament a prop d’Illa Roja. 

Més info begur.cat

Publicitat

Festa major de Sant Bartomeu i Santa Tecla (Sitges)

No cal buscar cap excusa per fer una visita a Sitges un dia d’estiu. Però si voleu anar-hi un dia especial, que sigui el 23 o el 24 d’agost, quan la vila celebra la seva festa major, en honor al seu patró, Sant Bartomeu. En resum, la festa són 36 hores de celebració, que comencen el dia 23 a les 12 h amb l’entrada de grallers al Cap de la Vila i acaben l’endemà a les 12 h de la nit, amb l’últim ball dels gegants i les bèsties de foc a la plaça de l’Ajuntament. Entremig hi ha moments imperdibles com la primera sortida de balls a les 14 h el dia 23, el castell de focs el mateix dia a les 23 h, la matinal (a les 6 h del matí, només per a valents), la sortida d’ofici del dia 24 i, el més sentit, l’entrada de Sant Bartomeu a la parròquia. 

Quan? 23 i 24 d’agost

Més info sitgesfestamajor.cat

Rutes a cavall (Núria)

Una de les millors maneres de passejar per la Vall de Núria, sobretot a l’estiu, és sobre un cavall. Fa molts anys que organitzen rutes per a persones que saben muntar i per a d’altres que no ho han fet mai. Per a aquests últims hi ha el Bateig a cavall, que per 37,80 euros inclou l’anada i tornada amb cremallera, una classe d’introducció i un guiatge per a rutes. També hi ha els itineraris de pota tendra, per a nens i nenes a partir de 9 anys, i diferents rutes d’iniciació, que duren entre una hora i 90 minuts de ruta. Si la passejada us ha fet venir gana, correu cap a La Cabana dels Pastors, un clàssic tant pels seus esmorzars de forquilla com per les carns a la brasa. 

Més info valldenuria.cat

Publicitat

Cabanes Dosrius (Dosrius-Canyamars)

Si vols ser un esquirol per un dia i saber què se sent fent vida als arbres, Cabanes Dosrius és el lloc que busques. En ple Parc Natural del Montnegre-Corredor hi ha set cases de fusta construïdes sobre pins negres a una altura entre cinc i nou metres, sense aigua corrent ni electricitat. Les cabanes tenen nom de bolets (gírgola, llenega, rossinyol, cep...) i estan ben separades entre elles, cosa que farà que només els ocells puguin espiarvos. Tot i que la idea és gaudir dels plaers sen zills de la natura i el silenci, també ofereixen petits luxes com el sopar i l’esmorzar a domicili. Imprescindible reservar-hi lloc amb temps.

Més info cabanesdosrius.com

‘Cuaderno de vacaciones para adultos’

Berto Romero ha batejat el quadern de Blackie Books com “el Vacaciones Santillana dels adults”, i no li falta raó. Jeure a la platja és infinitament més divertit si practiques com es demana “una birra sisplau” en divuit idiomes, llatí inclòs per si se’ns empassa un forat temporal, trobant les deu diferències entre Rivera i Casado vestits amb pijama i jugant a una mena de Cluedo que ens desafia a endevinar qui s’ha tirat un pet dins d’un BlaBlaCar. Daniel López Valle i Cristóbal Fortúnez ho han tornat a fer: l’estiu comença quan tens el Cuaderno de Blackie entre les mans. 

Més info blackiebooks.org

Publicitat

Menú de la Gamba (Palamós)

Si dius Palamós, mar i bon menjar, dius gamba. D’aquest crustaci se’n pot menjar tot l’any, a Palamós. Però heu de saber que fins al 14 de juliol, l’associació gastronòmica El Plat Blau (que reuneix restaurants de la badia de Calonge, Sant Antoni i Palamós) organitza el Menú de la Gamba, que inclou torrades amb tomàquet i anxoves, 200 grams de gamba mitjana fresca de Palamós, fideus rossejats amb allioli, postres, vi i cafè, tot per 39 euros. Entre els restaurants que se sumen a la proposta, ens quedem amb el Maria de Cadaqués, taverna marinera clàssica palamosina, fundada l’any 1936. 

Quan? Fins al 14 de juliol

Més info elplatblau.cat

Celler Cooperatiu (Montsant)

A finals del segle XIX, la fil·loxera, la plaga que va atacar les vinyes d’Europa, va afectar també les vinyes de Cornudella de Montsant, i va fer que molts treballadors del camp marxessin a les ciutats. Els cornudellencs que s’hi van quedar van agruparse en una cooperativa que, el 1919, va contractar els serveis de Pere Domènech i Roura (fill de Lluís Domènech i Montaner) i Cèsar Martinell (deixeble d’Antoni Gaudí), que van posar l’arquitectura al servei del poble. La visita al Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant és interessantíssima per la seva història i pels vins que encara avui fan. El Castell de Siurana (70% garnatxa negra i 30% carinyena) és exquisit.

Més info cellercornudella.cat

Publicitat

Poesia i + (Maresme)

Més poesia, sisplau! No ens cansarem d’exigir-ne més, sempre més. L’any passat van passar pel festival d’estiu del Maresme Miquel Barceló, que va pintar en directe i amb una pistola d’aigua taronja carregada amb aigua, Jaume C. Pons Alorda, que va fer-nos invocar monkeyman, i més poetes i músics i versos. Aquest any hi tornen del 4 al 14 de juliol i hi veurem Albert Pla, Blancallum Vidal amb Sara Fontán, Rosa Pou i Xavi Lloses, Pascal Comelade i Enric Casasses i un llarg etcètera de poetes que ens fan exigir que sí, que volem més poesia. La seu central del festival és la Fundació Palau, a Caldes d’Estrac, però la programació s’estén per altres poblacions del Maresme. 

Quan? Del 4 al 14 de juliol

Més info poesiaimes.cat

  • Què fer
Aquelarre de Cervera
Aquelarre de Cervera

L'Aquelarre de Cervera és una festa tradicional que des de 1978 se celebra a Cervera l'últim cap de setmana d'agost. Ha esdevingut una cita multitudinària i obligatòria pels amants de les bruixes, el foc i l'aigua. Durant tres dies, la ciutat s'omple d'espectacles, màgia i correfocs, amb els seus protagonistes, desenes de bruixes i el 'Mascle Cabró'. També s'hi organitzen activitats paral·leles, com una fira naturista, cercaviles o activitats pels més petits. La festa neix l'any que l'Assemblea de Joves de Cervera busca un nou emplaçament per celebrar una festa i decideix fer-ho al carreró de les bruixes.

Més info www.aquelarre.cat

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat