El Sants obrer
El Poblenou s'ha endut la fama d'antic barri fabril de Barcelona, però a principis del segle XX Sants comptava amb algunes de les fàbriques més importats del país. Quan encara era una vila independent i agrícola del pla de Barcelona, es van instal·lar a Santa Maria de Sants les primeres grans indústries tèxtils de la zona, que determinarien l'estructura i fesomia del barri. La tradició obrera de Sants no només es nota en els noms dels carrers (plaça de la Farga, de la Vidriera...), les antigues fàbriques recuperades per a altres usos i els habitatges, sinó en una vida associativa de les més actives de Barcelona.
Des de l’estació de Ferrocarrils Catalans de Magòria La Campana, enfilem Gran Via amunt pel carrer de Mossèn Amadeu Oller per iniciar la passejada. Voregem Can Batlló, la fàbrica que va obrir Joan Batlló el 1878 i va originar al seu voltant el barri de La Bordeta. La factoria va arribar a donar feina a unes 2.000 persones, la majoria dones. Quan a mitjans del segle XX el tèxtil va entrar en crisi, la fàbrica va caure en mans del gran pirata franquista Julio Muñoz Ramonet. Des d’aleshores i fins fa poc va funcionar com una mena de colònia industrial amb tota mena de tallers i empreses independents entre els quals sobrevivien els edificis de la capella, l’economat o la torre d’aigües.
Can Batlló és una d’aquelles assignatures pendents que va arrossegant un consistori rere l’altre. Un immens recinte fabril com ja no se’n troba cap a la ciutat que ocupa nou hectàrees de terreny. Per això sempre ha estat motiu de disputes entre la immobiliària Gaudir, propietat de les hereves de Muñoz, que en té la titularitat, i els veïns, que en reclamen l’ús per al barri. La plataforma Salvem Can Batlló va aconsegur obrir-hi la Biblioteca Popular Josep Pons, amb accés per la cantonada entre Amadeu Oller i Constitució. Una excusa perfecta perquè tothom pugui entrar sense problemes al recinte i un primer pas per obrir Can Batlló a Sants.
Per disposar de més informació sobre aquestes i altres lluites veïnals, només cal seguir pel carrer d'Olzinelles fins al Centre Social de Sants (número 30). Just davant, es pot veure un altre edifici que protagonitza moltes reivindicacions. La Lleialtat Santsenca (Olzinelles, 31) era una cooperativa obrera allotjada en una construcció d’aires regis firmada per Josep Alemany. Tot i estar catalogat, l’edifici es troba en evident estat de decadència i espera que se li insufli una nova vida.
Girem per Altafulla i aprofitem per conèixer el carrer Dalmau que, tot i ser tan petit, amaga algunes de les joies del barri, com la torre Henriette Cros i la Casa de les Bruixes.
Pel carrer d’Ibèria ens aturem a la plaça del mateix nom, recuperada com un dels llocs de trobada que més manté l’aroma de barri de tota la vida, amb el celler, la font, i l’edifici més antic de Sants, la Casa del Rellotge. Pel carrer de Cros arribem a l’antic Foment Republicà de Sants on es va fundar Esquerra Republicana de Catalunya fa vuitanta anys. L’edifici, també conegut com Ateneu Batllori, disposa d’una vistosa façana que sembla la d’un teatre, obra de l’arquitecte Enric Figueras.
Creuem el carrer de Sants per endinsarnos al Triangle de Sants, que va créixer per allotjar els treballadors de la fàbrica La España Industrial. Pel carrer de Riego arribem a la plaça d’Osca, cor del Triangle i lloc on se situava l’antic mercat del barri. Encara són fàcilment identificables als voltants els molts habitatges obrers construïts l’últim terç del segle XIX, sobretot al carrer Premià. Aquesta és també una de les zones de Barcelona que més ha conservat la tradició associacionista.
Entrem al recinte de l’actual Parc de l’Espanya Industrial per l’antiga portalada que encara es conserva al carrer de Muntadas, nom de la família propietària de la que va ser la primera societat limitada cotonera de l’Estat espanyol. Des d’aquí es poden admirar els pocs vestigis que queden de la potent factoria, que al barri també es coneixia com a Vapor Nou: la llar d’infants (actual Escola Bressol Pau), la Casa del Mig i el bosquet de plàtans. Una mica més enllà, l’antic casinet ha esdevingut el Centre Cívic d’Hostafrancs (Rector Triadó, 53).
Pel passeig de Sant Antoni caminem en sentit oposat a l’estació, la major infraestructura del barri, que es va aixecar l’any 1854 com a punt de partida de la línia Barcelona Molins de Rei i Martorell.
A tocar, al carrer de Sants, 79, una altra infraestructura de transports que ha canviat de funció. Les cotxeres dels tramvies són ara un dels centres cívics més emblemàtics del barri. Ens dirigim per Joan Güell cap a l’antiga fàbrica propietat de l’empresari que dóna nom al carrer. El Vapor Vell va ser fundat per Joan Güell el 1840, per tant era la indústria tèxtil més veterana de Sants. Les revoltes obreres van fer que el fill de Joan, Eusebi Güell, traslladés la producció a Santa Coloma de Cervelló, a la que seria la Colònia Güell. El complex va passar per múltiples vicissituds fins que l’Ajuntament el va adquirir per convertirlo en escola i en la principal biblioteca del barri.
Seguim per Joan Güell fins als Jardins de Can Mantega, situada a l’antiga masia d’aquest nom i que fins a l’obertura del Parc de l’Espanya Industrial va ser l’únic espai verd en un barri atapeït de pisos. Aquí es troba la font més coneguda de Sants, la del “Ninyo”, ques’hi va traslladar quan la plaça on se situava va desaparèixer sota l’asfalt de la ronda del Mig. Tombem pel carrer de Rosés per descobrir la Casa Gran. Ara pot passar desapercebut, però aquest edifici de vuit plantes,quatre porteries i 128 pisos va ser un dels primers blocs d’habitatge obrers de la ciutat. Obra de Modest Feu, l’arquitecte que va omplir de cases modernistes el carrer de Sants, disposava d’un sistema d’abastiment d’aigua i clavegueram autònom i la seva estructura facilitava la relació entre els veïns. De fet, els seus habitants mantenen la tradició associativa fins al punt que disposen d’una comissió pròpia per a la Festa Major del barri.