Possiblement, la imatge més coneguda de Tarragona, la del seu amfiteatre arran de mar. De forma oval i amb grades excavades a la roca, en aquest espai hi tenien lloc les lluites de gladiadors, entre ells o contra feres, i també execucions públiques. Extingit l'Imperi Romà, el segle VI s'hi va edificar una basílica visigòtica, i més endavant una església medieval. És un imprescindible a visitar en aquesta ciutat plena d'estralls de l'antiga Roma.
Qui i quan va construir aquest amfiteatre?
El segle II dC els romans van construir aquesta infraestructura, de 109 x 86 metres i capacitat per 14.000 espectadors, a la ciutat costanera encara coneguda com a Tàrraco i va ser objecte de reformes l'any 221, tal com indica la inscripció de 140 m que coronava el pòdium.
On es troba?
L'edifici es va situar fora del nucli urbà, molt a prop de la ciutat. Aquest lloc no és l'usual, ja que es trobava molt pròxim a la Via Augusta, poc abans que s'endinsés a la ciutat, i prop de la platja, on es descarregaven els animals que havien de participar en els espectacles. Actualment, la ubicació es coneix com a Parc de l'amfiteatre.
Què es pot visitar de l'amfiteatre?
Actualment, es conserva part de la graderia septentrional tallada a la roca, molt erosionada, i una part de la graderia meridional, aixecada sobre voltes de formigó.
Durant el 2024 l'amfiteatre romà recuperarà l'accés original a l'arena i retirarà la passarel·la que hi ha actualment, però el públic no podrà tornar a pujar a les grades tant per la preservació de l'espai com per la seguretat de qui el visita. La intenció és fer una inversió per una intervenció en l'estructura perquè sigui segur passar per totes les zones accessibles.
Horaris i entrades
L'amfiteatre és obert de 9.30 h del matí a 21 h del vespre. Algunes entrades es poden comprar en línia i el seu preu varia entre els 5 i els 15 €.