a galeria àngels barcelona presenta una sèrie de col·loquis en què un artista i un pensador debaten un seguit de tòpics que formen part de les seves línies d’investigació, materialitzats, en el cas de l’artista, en una obra d’art visual o, en el cas del pensador, en un text assagístic.
'A Specific Representation' (2014) és un projecte de Mireia c. Saladrigues que explora les possibilitats del gest per mostrar la diferència entre allò biològic i allò après, adquirit i interioritzat com a vàlid. Aquests rituals apresos determinen els nostres moviments en els espais artístics, estructures rituals que són performatives: conviden els visitants, conscient o inconscientment, a interpretar una específica representació o performance.
Aquesta línia de pensament està sobretot influenciada per Jacques Derrida i Judith Butler, que teoritzaren com la repetició d’aquests rituals constitueix allò que anomenem identitat. L’espai esdevé en l’obra de Mireia c. Saladrigues un altre agent performatiu, sigui l’artístic o el quotidià, influenciat per allò que Bourdieu anomena condicions de producció cultural. Quin és el potencial de l’espai performatiu i com s’adapta al subjecte contemporani per poder re-significar la seva identitat? És també la repetició dels mateixos codis de construcció d’espai una performativitat ja assimilada? Quines són les possibilitats del subjecte per lliurar-se de la rigidesa d’aquestes estructures?
Mireia c. Saladrigues en parlarà amb Fina Birulés, professora del Departament d’Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura i especialista en qüestions de teoria feminista i subjectivitat política.