Torre Glòries, Barcelona
Foto: Maria DiasTorre Glòries
Foto: Maria Dias

Associacions per gaudir de l'arquitectura

Descobreix les associacions de la ciutat dedicades a arquitectura i patrimoni!

Publicitat

Les ciutats sense arquitectes difícilment haurien evolucionat tal com les concebem avui. És per aquest motiu, i per la importància d’aquesta professió, que se celebra el Dia Mundial de l'Arquitectura el primer dilluns del mes d’Octubre, un esdeveniment que vetlla per la divulgació i el coneixement d’aquesta disciplina. A Barcelona hi ha una sèrie d’equipaments com el FAD (Foment de l’Art i el Disseny, Pl. Àngels, 5-6) que tenen com a objectiu promoure el disseny i l’arquitectura dins la vida cultural i econòmica del país (pssst! al seu web tenen una agenda d'activitats que no us podeu perdre), i l’Associació Arquitectura Reversible (Gran Via, 575), que té la finalitat d’apropar l’arquitectura a la societat, tot realitzant projectes i activitats al voltant de l'art d'imaginar, dibuixar i aixecar edificis (han fet una app que és una guia per les ciutats més visitades del món!).

L’Associació Call de Barcelona (Marlet, 5), ubicada dins la Sinagoga major (una de les més antigues d’Europa) té com a objectiu divulgar l’evolució de la presència jueva al territori, els seus costums i patrimoni. Dins el mateix districte, l’Associació de Veïns en Defensa de la Barcelona Vella (Sèquia, 5-7) informa els ciutadans dels projectes de remodelació de Ciutat Vella. I un altre districte com el de Sant Andreu també té una associació sense ànim de lucre, el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias (Ignasi Iglésias, 33), que investiga i difon el passat de l'antic poble de Sant Andreu de Palomar (sabíeu que Ignasi Iglésias va néixer a Sant Andreu de Palomar el 1871?).

Tot i que el modernisme també es va manifestar a altres països, és a Catalunya on adquireix una personalitat més rica i diferenciada. Un bon grapat d'obres modernistes catalanes han estat catalogades per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, i és on associacions com la Fundació Lluís Domènech i Montaner (Rosselló, 244), que també promou l’estudi i la difusió d’altres artistes modernistes mitjançant activitats culturals, prenen més sentit. Cal destacar la Càtedra Gaudí (és un centre adscrit a la UPC!) que es dedica a la recerca i a la documentació sobre l’obra de l’arquitecte Gaudí. I d'altres que vetllen per continuar les directrius d’Antoni Gaudí en l’execució del projecte de construcció del temple com la Fundació Autònoma Privada (Temple Expiatori de la Sagrada Família - Basílica) (aprofiteu! a partir del 14 d'octubre hi ha entrades gratuïtes al seu web).

Continuant en l’àmbit artístic, a Barcelona podem trobar l’Associació de Museòlegs de Catalunya (València, 225), que treballa per la millora i promoció dels museus i els seus professionals (pssst! tenen una agenda d'activitats molt diversa). En la mateixa línia, i amb la intenció de conservar el patrimoni trobem l’Associació de Restauradors i Conservadors de Catalunya (Rda. Sant Pere, 13) formada per professionals del món de la conservació-restauració de béns culturals i patrimoni artístic i històric; i el Grup Tècnic Associació de Conservadors-Restauradors de Catalunya (Portaferrissa, 24), una associació que agrupa professionals dels sectors de la conservació i la restauració tant del camp públic com del privat. L’Agrupació Professional Antiquaris Reial Drassanes (Escoles Pies, 6) organitza congressos i fires relacionades amb el sector de les antiguitats. I, l’associació Retaule (Entença, 99) es dedica a l’ensenyament d’arts plàstiques i oficis artístics (ep! fan cursos de restauració de mobles i de laca japonesa urushi).

Una altra figura rellevant per a la ciutat de Barcelona és el llegat d’Ildefons Cerdà i Sunyer en el camp de l’urbanisme. La Fundació Urbs i Territori Ildefons Cerdà (Av. Diagonal, 211) té com a objecte l’estudi i la difusió del que és considerat un dels fundadors de l’urbanisme modern. Cerdà va intentar solucionar els problemes de la concentració demogràfica de les ciutats i del desenvolupament industrial, que a mitjans del segle XIX va tenir el seu punt àlgid a Barcelona. D’aquesta Revolució Industrial resta patrimoni a la ciutat i hi ha associacions que el gestionen. Uns bons exemples en són l’Associació Amics de Les Xemeneies (Pere IV, 51), la qual recopila documentació sobre xemeneies industrials, i l’Associació d’Amics de Fabra i Coats (Sant Adrià, 20), formada per extreballadors de la fàbrica tèxtil Fabra i Coats (sabíeu que aquest edifici emblemàtic de Sant Andreu té més de 175 anys a l'esquena?) amb l’objectiu de promoure i col·laborar en la recuperació, conservació i difusió de la memòria històrica.
Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Eixample
Associació Antar
Associació Antar
Associació especialitzada en la relaxació i la meditació mitjançant la vibració dels bols de cristall de quars.
Publicitat
Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Dreta de l'Eixample
Associació formada per un conjunt de galeries amb l'objectiu de dinamitzar la creativitat i difondre l'art contemporani.
Publicitat
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat