Amanida de temporada
Amanida de temporada

Calendari d'aliments de temporada

Què toca menjar a la tardor? En quina època de l'any està més bo el bròquil? Quan arriba el temps de maduixes? T'expliquem com menjar el que toca a cada moment

Publicitat

Els aliments de temporada són més frescos, i per tant més saborosos i nutritius, més ecològics, perquè respecten els cicles naturals i requereixen menys transport, i estan a millor preu. Menjar el que toca a cada estació només et donarà alegries: t’ho expliquem amb productes i idees de plats per llepar-te els dits, i també t'indiquem les millors botigues per comprar-los. Si llegir això t'obre la gana, fes una ullada a les nostres llistes dels millors restaurants de carn i també els vegetarians

NO T'HO PERDIS: 44 restaurants de Barcelona que cuinen amb productes de proximitat

El millor de cada estació

Tardor

Tardor? El primer que ens ve al cap són les castanyes (o les carbasses) i, sobretot, els bolets. Efectivament, quan hi ha més bolets és després de les primeres pluges de la tardor, per bé que en podem trobar tot l’any. Recordeu que tenen més gust els bolets grans que no els petits. L’època de la caiguda de fulles hauria d’inaugurar-se, però, amb les magranes, que són molt gustoses a principis de tardor. També és un bon moment per comprar naps i avellanes, i pel que fa a la proteïna animal, orada, isard, llebre i perdiu (aquests tres aguanten fins a l’hivern). Aprofiteu per comprar dàtils i figues, que són tan bones a la tardor com a la primavera. Les pomes gaudeixen d’un sabor inigualable fins a finals d’any i no ens oblidem de la taronja (de mitjans de tardor a principis d’estiu), que ens agrada tant en suc com a grills (amb tota la fibra, sempre millor).

Hivern

Quan us disposeu a pensar els regals de Nadal, no us oblideu de posar a la llista de la compra els següents aliments: bròquil, carxofes (fins al març), col i coliflor, espinacs, olives fresques, calçots (febrer i març), tòfones (si és que el tió ha estat generós), cargols (sobretot al gener i febrer), anguila (en tenim tot l’any, però la més bona és al gener i febrer), garotes (la resta de l’any estan buides!), marisc en general, rap i llobarro (si en voleu de salvatge, el fred és el seu millor aliat). També és temps de gall dindi, per això es menja per Nadal, i la carn de porc, si sou amants de la tradició, recordeu allò que a “cada porc li arriba el seu Sant Martí”, és a dir, que a partir de Sant Martí (3 de novembre) es fa la matança del porc perquè amb el fred se’n feia millor la conserva.

Publicitat

Primavera

Els arbres floreixen, els amors van i venen, els esternuts converteixen Barcelona en Venècia... i és l’hora d’anar al mercat i comprar alls tendres, espàrrecs de marge, faves, pèsols, carbassó, mongeta tendra, tomàquets de penjar (els podeu comprar des del setembre) i maduixes. Del mar, lluç, congre (que és quan és més gras) i sardines que, com molts altres peixos blaus, s’han anat alimentant al llarg de l’any i venen a pondre els ous a la costa durant la primavera i l’estiu, quan les aigües són més calentes. El xai també és millor comprar-lo a la primavera, ja que és quan neix i en la cuina de casa nostra es menja acabat de parir, quan només s’ha alimentat de llet.

Estiu

Res millor que començar la temporada amb unes bones cireres o uns bons albercocs i préssecs. I sí, també el meló i la síndria són clàssics de l’estiu, tots ho sabem, però també és un bon moment, aquest de la tovallola i la xancleta, per comprar albergínies, carbassons, pebrots per escalivar (fins al novembre), pebrots verds (fins a l’octubre), pèsols, cebes, tomàquets. De la platja, a banda de les insolacions, calamars, pop, anxoves, i si sou més de muntanya, crancs i truites de riu o, fins i tot, colom, si us va la caça. Si el tomàquet o els préssecs no tenen tot el gust que us mereixeu és perquè s’han recollit abans de temps: el grau de maduresa influeix en la quantitat de sucres i en l’aportació vitamínica i mineral.

Idees de cuina de temporada

Comença el curs

No fa gaire fred i les amanides venen de gust, però amb sabors de l’època com els espinacs i l’escarola (potser amb romesco), amb el toc dolç de la magrana, la figa o la poma. També entren bé les cremes calentes, de remolatxa o de carbassa i taronja. La carbassa és boníssima al forn: tasteu-la amb col verda i picada d’avellanes. I els bolets, passats per la paella, amb ous remenats o com vulgueu.

Arriba el fred

Quan cau la temperatura el cos ens demana calories i plats més contundents. La col, la coliflor i el bròquil són divins en trinxat, amb cansalada o sense. Les carxofes, exquisides al forn, en xips, amb cloïsses o amb llenties i sípia. Encara hi ha bolets, així que proveu de posar-ne al farcit dels canelons. I per fi arriba la temporada de calçots: poseu-vos el pitet i a embrutar-vos els dits.

Publicitat

Tot floreix

Celebrem la primavera amb uns ous remenats amb alls tendres i espàrrecs, o amb pèsols frescos, sofregits amb ceba o com a estrelles convidades en unes faves a la catalana. Les sardines, si les feu en escabetx, us aguanten tota la setmana. I la mongeta tendra, amb patata, en amanida (amb tomàquet, ceba, tonyina i ou dur) o amb espàrrecs verds amb vinagreta de julivert i sobre cuscús.

Refresca't per la calor

Les fruites són com llaminadures a l’estiu, quan és difícil posar el fre quan estàs picant cireres i sempre hi ha lloc per a una tallada més de síndria. Unes i altra són boníssimes en gaspatxo, que també és imprescindible amb els ingredients originals, tomàquet, cogombre i pebrot. I tasteu l’albergínia fregideta amb salsa de tomàquet, amb all i alfàbrega: més mediterrani, impossible.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat