sevillanas

Cases regionals: ambaixadors de les cultures d’Espanya

A Barcelona hi podeu trobar des d’entitats on aprendre a ballar sevillanes fins a associacions on afinar una jota aragonesa

Publicitat

Sempre s’ha dit que Barcelona i Catalunya són terra de pas. Però són molts els que quan han arribat a aquesta terra no hi han passat de llarg, sinó que n’han fet casa seva. Això no és contradictori amb el fet que recordin les seves arrels, els seus llocs de procedència, que segueixin enamorats dels seus costums i tradicions, i alguns la manera que tenen de fer-los visibles o recordar-los, és participant o trobant-se en les anomenades cases regionals o centres culturals que lluen el nom de la comunitat d’origen.

A Barcelona en tenim de totes les comunitats autònomes de l’Estat espanyol, i algunes són molt actives culturalment i organitzen cada any cursos i tallers diversos i oberts a tothom. Més enllà del vessant, diguem-ne, més folklòric, també és habitual que programin tertúlies, taules rodones, presentacions de llibres, sortides, espectacles teatrals, que tinguin formacions corals... Us n’hem fet una selecció de deu que representen una part important dels territoris de l’Estat.

  • Què fer
  • Dreta de l'Eixample
Casa de Madrid en Barcelona
Casa de Madrid en Barcelona
Festivitats, grups de teatre, clases de ball... a la Casa de Madrid s'organitzen tot tipus d'activitats que ens introduiran a la cultura madrilenya sense moure'ns de Barcelona.
  • Què fer
  • Centres culturals
Casa de Murcia en Barcelona
Casa de Murcia en Barcelona
La Casa Regional de Murcia en Barcelona pretén ser un pont entre Catalunya, Barcelona i Múrcia. Està compromesa amb el progrés i el benestar social mitjançant l'extensió i difusió de la cultura de Múrcia a Barcelona i viceversa. S'orienta pels valors de respecte a la dignitat i llibertat de les persones, a la justícia, a la igualtat, a la solidaritat i a la corresponsabilitat en el desenvolupament sostenible. La Casa de Múrcia ha de difondre i preservar valors, potenciar llaços, integrar societats, així com assumir un paper en les relacions econòmiques d'interès comú. Té un compromís amb els seus socis i afiliats en el desenvolupament de les seves activitats. Tots els projectes, activitats, i accions que desenvolupi la Casa de Murcia estaran destinats tant a persones com a organitzacions públiques i privades, incentivant la recerca i la millora de totes les activitats que contribueixin al seu desenvolupament, mitjançant una gestió eficaç i eficient dels seus recursos, de manera que s'incrementi el coneixement i s'augmenti la qualitat de vida en sentit ampli.
Publicitat
  • Què fer
  • Centres culturals
Hogar Extremeño en Barcelona
Hogar Extremeño en Barcelona
Associació creada per aglutinar i recollir els nostàlgics sentiments dels emigrants extremenys, a més a més de potenciar el folklore i les tradicions de la terra. Va tenir la seva primera cèl·lula cap a l'any 1945, quan un grup d'extremenys entusiasmats, esforçats i tenaços es va proposar crear un centre regional en què tingueren cabuda i acollida tots els extremenys que anaven venint en les onades migratòries a terres catalanes cercant  millors horitzons laborals i un millor i més clar futur per a ells i les seves famílies. El lema d'aquest originari centre va ser "un lloc per a tots els extremenys".
  • Què fer
  • Sants - Badal
Casa de Andalucía en Barcelona
Casa de Andalucía en Barcelona
La Casa Regional d'Andalusia a Barcelona es va crear el 1969 i fins ara ha organitzat tot tipus d'activitats per tal de portar la cultura andalusa a la ciutat. S'hi fan desde classes de sevillanes o balls de saló fins a concuros literaris.
Publicitat
  • Què fer
  • El Camp de l'Arpa del Clot
Casa de Cuenca de Barcelona
Casa de Cuenca de Barcelona
La Casa de Cuenca de Barcelona és un punt de trobada per aquells que vulguin conèixer la cultura de Conca. A més, s'hi organitzen tot tipus d'activitats: teatre, balls de saló, excursions, futbol, etc. 
  • Què fer
  • Centres culturals
Casa de Melilla en Barcelona
Casa de Melilla en Barcelona
La Casa de Melilla a Barcelona es va fundar oficialment el 1995. Ofereix un ampli ventall d'activitats i esdeveniments per als seus més de 350 socis, en un 85% de Melilla o molt vinculats a l'autonomia.
Publicitat
  • Què fer
  • Centres culturals
Casa de Cantabria en Barcelona
Casa de Cantabria en Barcelona
La principal inquietud a l'hora de fundar aquesta Casa de Cantàbria a Barcelona va ser reunir a tots els càntabres establerts a Catalunya, i conformar així una gran família.Organitzen una infinitat d'activitats que abasten el cultural, l'esportiu, el religiós i el lúdic, al llarg de tot l'any. Dissertacions poètiques i literàries, presentacions de llibres, exposicions pictòriques, excursions, etc. en el camp cultural. Grans competicions de bitlles d'àmbit nacional o local, en l'esport. Misses, processons, xerrades, visites al patrimoni històric de l'Església. I festes, moltes festes. Majors unes, com les patronals Verge Ben Apareguda, Sant Joan, Cap d'Any i menors d'altres, com la Nit de Difunts o la del Betlem. També degustacions, concursos de pastisseria o truites, jocs de taula, a més de tornejos.
  • Què fer
  • Centres culturals
Centro Galego de Barcelona
Centro Galego de Barcelona
El Centro Galego de Barcelona, situat des de 1892 a la rambla dels Caputxins, preserva i divulga la cultura gallega. Una part essencial d'aquesta cultura és la seva gastronomia, i en aquest sentit compta amb un restaurant amb productes de mercat i un local que us farà sentir com a casa. També té una completa biblioteca especialitzada, és clar, en temes de Galícia. El CGB combina el desenvolupament d'una programació sociocultural (concerts, teatre, conferències, festes...) amb l'organització de cursos i tallers de diverses disciplines. La música i la dansa tradicionals, el teatre i la llengua gallega són les principals línies d'acció formativa.
Publicitat
  • Què fer
  • Centres culturals
Casa de València de Barcelona
Casa de València de Barcelona
La Casa València a Barcelona ​​va ser fundada l'any 1927, però es comença a gestar uns anys abans, el 1919, quan uns quants valencians es reunien a les penyes de cafè repartides per Barcelona.L'entitat es consolida el 8 de febrer de 1927 amb la confecció i aprovació dels seus estatuts. Les actuals instal·lacions de Casa València ocupen la planta principal de l'edifici amb una superfície de 600 m², on es disposa d'una sala d'actes polivalent, saló noble, sala de cafeteria i restaurant, lavabos, secretària, capella, biblioteca i arxiu, i en el 1r. pis amb 150 m² hi ha sala de conferències, sala de jocs, paellers i lavabos adaptats per a minuvalias.
  • Què fer
  • Centres culturals
  • El Raval
Centro Aragonés de Barcelona
Centro Aragonés de Barcelona
Amb més d'un segle de vida i situat en un cèntric edifici d'inspiració neo-mudèjar, el Centro Aragonés de Barcelona constitueix una autèntica ambaixada aragonesa a la capital de Catalunya. Hi organitzen classes de jota, solfeig, lliçons d'aragonès, concerts de petit format i presentacions de llibres vinculats amb l'Aragó.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat