El Museu Marítim acaba la seva etapa de restauració i completa el projecte museogràfic amb aquesta exposició permanent on s'expliquen 300 anys d'història de Catalunya en uns 2.000 m2. L'exposició compta amb més de 200 peces de les col·leccions del Museu, entre quadres, maquetes, peces d'embarcacions i instruments nàutics i astronòmics, així com dues projeccions basades en personatges reals de la història nàutica catalana.
Repartida en set àmbits, explica com Catalunya, una zona sense gaires recursos naturals ni demogràfics al segle XVIII, es va convertir en una potència industrial del sud d'Europa al segle XIX. Les colònies espanyoles es presentaven com una oportunitat de negoci i aquesta aventura transatlàntica va fer també que el comerç i la navegació catalana evolucionés.
Durant aquests anys també canvia la forma de les persones de relacionar-se amb el mar: neixen les primeres escoles nàutiques catalanes. La mostra li dedica un espai a les mercaderies que es carreguen a les bodegues dels vaixells –tabac, cotó, aiguardents i, malauradament, també persones–, mostra la revolució que suposa la màquina de vapor i dels canvis físics i d'enginyeria que va experimentar el port de Barcelona.