Cada vegada que anem al supermercat costa més diners omplir el carro, però, paradoxalment, veiem a les notícies com tones i tones d’aliments es llancen cada dia. Com pot ser? Aquí hi ha alguna cosa que no estem fent bé.
I és que l’encariment dels productes es produeix, entre altres raons, per l’Índex de Preus del Consum (IPC), que va patir una inflació de 6,5 % el 2021, una xifra rècord causada per la crescuda del preu de la llum, que ha incrementat, de retruc, el preu d’aliments de primeríssima necessitat: cereals, fruita, verdures, ous, carn... Tot i això, el 33 % del menjar que es produeix globalment es perd o es llença. I es calcula que a la Unió Europea tenim dues vegades més menjar del que necessitem i que llencem de mitjana un 25 % del menjar que comprem als supermercats.
El malbaratament alimentari suposa un problema que cal abordar amb urgència. El 26 de gener se celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, un dia dedicat a visibilitzar accions i activitats per promoure la protecció del medi ambient. Com la campanya que ha iniciat l’associació Andròmines, 'Dignitat de sobres', per "promoure accions de sensibilització per prevenir el malbaratament alimentari en tots els punts de la cadena de producció, distribució i consum", tal com ho explica Núria Sau, directora de projectes d’aquesta associació.
Errades en prospeccions de vendes, en la planificació en la compra o venda del producte, un envasatge defectuós, eliminació pel color o mida o una mala interpretació de l'etiqueta són alguns dels motius pels quals es descarten molts aliments. Aliments segurs i destinats al consum humà que són rebutjats durant la cadena alimentària, des de la producció i la distribució fins al consumidor final.
L'associació Andròmines ha elaborat un llistat de 8 consells pràctics per evitar el malbaratament alimentari a casa. Planificar la compra, conservar bé els aliments o fomentar la cuina d'aprofitament té uns efectes molt profitosos pel medi ambient.