Descobriu FIL_IN, el festival gratuït de residents de música de la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació

Del 25 d'abril al 10 de maig, deixeu-vos portar pels propers 'hits' cuits per cares conegudes, com Balkan Paradise Orchestra, Azulceleste o Carlota Flâneur, i descobriu futurs nous talents musicals
Glòria Ribera I Foto: Nathan García I FIL_IN
Glòria Ribera I Foto: Nathan García I FIL_IN
Time Out en col·laboració amb Fabra i Coats
Publicitat

Cada cop que escoltem sons nous, música que evoluciona, sembla que se'ns activi una part del cos i del cervell de la qual ni tan sols érem conscients de ser posseïdors. FIL_IN, el nou festival de música de residents de la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, recull tot un poliedre de propostes, des de música d'arrel i popular, fins a underground, pop o cumbia, i d'artistes de diverses nacionalitats. 

Durant tres setmanes, el festival omple les sales polivalents de la Fabra amb els concerts de 19 formacions residents que obren al públic els seus processos creatius. Hi participen artistes com Balkan Paradise Orchestra, Maria Coma, Azulceleste o Glòria Ribera, i dues jornades comptaran amb la col·laboració dels segells independents Foehn Records i RadiSolar. FIL_IN forma part del programa de suport a artistes de la Fabra i Coats, l’únic espai a Barcelona amb residències musicals.

L'accés al FIL_IN és gratuït, però l'aforament és limitat. Tots els concerts tenen lloc els divendres i dissabtes del 25 d'abril al 10 de maig a partir de les 19 h. Si voleu anar escalfant les orelles, poseu-vos la playlist especial de la 
Ràdio Fabra, amb temes de tots els artistes participants — una banda sonora ideal per anar fent boca i revifar aquella espurna que s'encén cada cop que descobrim un so nou. Quedeu-vos, que us ho cantem tot!

25 d'abril: pols electrònic i jazz

El divendres 25 d'abril, la festa enceta entre els paratges sonors dels artistes que aposten fort i s'enfilen en els boscos de la creativitat per extreure'n elixirs musicals. Electrònica, música experimental i altres estils en remolí que us transportaran a llocs que no creieu possibles.

Fernanda Aleman & FTFS 
us porta pel túnel del Silent Immersive Experience: una combinació de ritmes hipnòtics, mantras vocals, sintetitzadors analògics i silencis carregats de poesia. Tancareu els ulls i imaginareu muntanyes andines i l’energia continguda de la natura.

I si voleu un pols rítmic entre el cos i el pensament, Monocrom! i us obre la porta a Policrom, un mapa sonor i visual que reflexiona sobre la crisi climàtica. Amb saxos, textures i colors com a protagonistes, el duo ens convida a un viatge a través del timbre i el canvi.

Mark Cunningham és un gran mestre i trompetista de la tendència jazz que també forma part de la programació d'aquest 25 d'abril. Portarà sobre els escenaris la preestrena de Asombra7, un nou capítol en el seu treball en solitari, completant una trilogia formada per Odd Songs (2020) i Blue Mystery (2023). Una proposta que fa sinapsi amb el públic, amb l'acompanyament de samples, beats i enregistraments ambients, alguns fets en col·laboració amb altres residents i companys musicals.

26 d'abril: música d'arrel, fusió i pop

Busqueu música juganera? No us perdeu la jornada Foehn Records. Hi participen bandes que fan pujar els vatis a tot arreu. Tocaràn el dissabte 26 d’abril a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació. Aquell dia, l’espai es transforma en una cruïlla d’estils musicals.


De les nostres terres, Maria Coma, que recupera la veu i la corporalitat com a instruments ancestrals per navegar pel seu projecte Vocal Roots. Música d’autor i música vocal polifònica teixides amb formes arrelades al territori i a la tradició oral.

Azulceleste és un altre dels projectes que passen pel recinte aquest dia. Un projecte de Matteo Sibille i Cote Fournier ple de folk per on hi passen girs meteorològics electrònics i experimentals. Cançons que relaten com dels núvols passem a la claror, i quines tempestes ens van travessant.

Aquesta jornada no hi faltarà un polsim de jazz amb la Pedrada. Una nova formació sorgida de la cruïlla entre el post-jazz i la psicodèlia, amb membres de Gambardella, Blood Quartet i Seward. La seva proposta és un ritual sonor on el vers, el so lliure i l’electricitat emocional s’entrellacen.

2 de maig: vibracions tradicionals i rap

Si el que us fa tremolar la pell són les artistes que tornen als orígens per fer-los ressorgir, no us perdeu els següents concerts del divendres 2 de maig.

Glòria Ribera es planta com a show woman sobre l'escenari amb la seva experimentació basada en cuplets per explicar la història cultural i política del país. De tot en fa una festa performativa, pescant elements folklòrics que barreja amb ritmes actuals, recordant-nos a una Festa Major de poble tan antiga com contemporània i que, aquest cop, tira a l'escenari amb BOMBA VA!.

Una altra cita vestida de tradició és la de Balkan Paradise Orchestra, que aspira música balcànica i ritmes tradicionals per expirar-los sobre melodies pop i electròniques, i que deixa volar, aquesta vegada, amb un àlbum inspirat en les abelles, Néctar (2024).

La mica de sal d'aquesta jornada és un punt de rap. Las Bajas Pasiones s'endinsa en el pop electrònic i el rap més cru per parlar de desig, dissidència i de relacions no normatives. Lletres afilades, ritmes enganxosos i una actitud que s’enfronta al que ens volen vendre com a normal.

3 de maig: música llatina, urbana i pop

Us agraden les bandes que tenen el seu estil propi i que trepitjen l'escenari amb ganes? Escolteu-los el dissabte 3 de maig.

Ketekalles apareixen al plató amb la seva particular combinació explosiva de rap, rock, rumba i sons urbans amb la força d'un tauró. Amb membres de Xile, Veneçuela, Argentina i Espanya, fan del mestissatge una declaració de poder i resistència.

Amanda Álvaro, amb el seu estil pop ben particular, segueix construint, rajola a rajola i nota a nota, la seva propia essència popista i suau en el seu primer disc llarg, després d'haver iniciat les obres amb EP Cero (2021) i els singles así no te vas / DISCURSO FINAL

La Tia Borracha també és una altra participant que es planta a l'escenari i que promet encendre els cossos: cúmbia reversionada des d’un angle feminista, antimachi, i amb un cop de maluc ben contemporani.

9 de maig: pop, folk i evolucions

El FIL_IN també us parla a cau d’orella, amb artistes pop i indie que fan de les seves experiències personals una història musical plena d'escales amb les seves pujades i baixades, com la vida mateixa. Aquest dia és el divendres 9 de maig!

HEAL, des de la introspecció i la densitat, desplega The Shiver, un disc que us arrossegarà com un corrent subterrani. Indie, alt-folk i electrònica es barregen en una narrativa crua que emociona en silenci.

Des del pop més colorit, Carlota Flanêur fa saltejar les seves emocions i reflexions de cançó en cançó. Amb el seu particular estil sonor i estètic, prepara el llançament de What my body wants, un segon disc treballat amb Emili Bosch (b1n0) que deixa que el cos i a l'ànima siguin les veus cantants.

Matilda Mirana ens treu la dona salvatge que tots portem dins, amb un cos format únicament per dones. Amb El viaje, el seu primer EP, han trepitjat escenaris de referència i connectat amb audiències, i ara segueixen el seu llarg camí amb melodies pop/indie on parlen, precisament, del que significa crèixer.

10 de maig: cultura de carrer i hip-hop

Els versos que colpegen fort i els ritmes que es ballen i es criden també bateguen al festival. Posar cos i veu a la denúncia, la festa i l’alliberament a través de músiques d'arrel, però d'una arrel actual, basada en les peticions del poble modern. 

El dissabte 10 de maig es dona el play Radi Solar, el segell comunitari i assembleari que fa bandera del Do It Ourselves, reunint artistes que converteixen l’electrònica en llenguatge col·lectiu i en eina de resistència. Sons que no només remouen, sinó que cohesionen. La seva jornada és una crida a la dansa compartida i a la llibertat creativa.

Una de les bandes del dia és Ominira, que construeix un univers on el trip-hop, la psicodèlia i el dub s'entrellacen com en un cistell de salzes. Egologías és més, potser, un ambient que no pas un àlbum; on s'hi respira el que ells anomenen post-urban, un so hipnòtic i envoltant.


Aquest mateix dia té lloc una altra proposta d'aquí: Senyor Oca, que fa rap en català sobre bases de Drum&Bass, jungle i breaks. Fidels a la cultura Sound System, fa tremolar l'escenari i les consciències cada cop que es puja a l'escenari.

La rapera argentina La Maga també fa la seva aparició,, desplegant la seva fusió de gèneres amb llibertat absoluta: ritmes llatins, electrònica, dansa i llum. Les seves lletres habiten la incertesa i busquen l’alegria com un acte de desobediència bella.

No us perdeu, tampoc, Misha1dem. Del spoken word i el reggae fins al R&B i la cultura Sound System, aquesta banda fa saltar els ploms amb una música de resistència i consciència. Amb arrels jamaicanes i coses a dir, es seves cançons són denúncies que ballen.

Preparats per a tots aquests decibelis? Poseu rumb a la Fabra i Coats per tots aquests recitals gratis els divendres i els dissabtes de finals d'abril i principis de maig! 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat