Donald Trump

Donald Trump en la cultura pop

Ja era milionari durant l’anterior crisi econòmica, fet que el va convertir en estrella mediàtica. Ara que corre cap a la Casa Blanca, Donald Trump s’ha consagrat com a icona pop a escala mundial

Publicitat

La carrera de Donald Trump no s’escapa de la mirada del documental d’investigació. Enguany s’ha estrenat Trump, el aprendiz de presidente, en què la directora de campanya de Trump admet sense embuts que no tenen cap mena de pla de govern planejat, només treballen en discursos i xou per guanyar vots. “Seré el millor president que Déu ha creat” és una de les proclames del protagonista que, òbviament, no es deixa entrevistar. El documental You’ve been trumped (2011) ens presenta el Trump empresari. Segueix un dels seus casos de construcció agressiva, un camp de golf luxós a Escòcia on destrueix un paratge natural i fa fora veïns de les seves cases. Sobre el terreny, Trump diu que gràcies a la seva compra l’entorn gaudirà de “millors condicions ecològiques”. Els dos films demostren que Trump realment no amaga res: és un psicòpata declarat.

Un home de cine

En la ficció, el magnat de Nova York ha tingut moltes paròdies. En l’última pel·li de Sacha Baron Cohen, 'Agente contrainteligente', Trump menja merda i agafa la sida. Fa pocs mesos, vèiem un Johnny Depp transformat a 'Donald Trump’s. The art of the deal' donant consells financers a un nen petit. Un títol que incideix en les formes maldestres amb què Trump ha esquivat múltiples processos judicials els últims anys. I és que fa dècades que apareix a la gran pantalla. El 1992 va tenir un 'cameo' a 'Sol a casa 2', on parlava amb el petit Macaulay Culkin en un centre comercial, i el personatge no ha parat passant per Zoolander (2001) i El dinero nunca duerme (2010).

Cantem tots junts

El període de primàries acaba d’aquí a pocs dies i Trump serà oficialment el candidat republicà. Ja podeu aprendre el seu himne de campanya 'Donald Trump Jam'. Tres nenes de menys d’uns deu anys fan la salutació militar i el canten en un dels seus mítings: “Disculpar-se per la llibertat? Covards! Enemics, caureu derrotats…”. És enganxós. I enginyós, provenint d’un cap de gland que ha inspirat també la portada del disc de Lost Fills: ¡Ave,titola!
 


Publicitat

Mestre de la petita pantalla

Donald domina el ‘saber estar’ tant en sèries com en 'realities'. You’re fired! (‘estàs acomiadat’) és la frase que el va convertir en un personatge encara més admirat pels buscadors del somni americà. Durant onze temporades la va fer servir al concurs 'The apprentice' on jutjava homes i dones de negocis, candidats a treballar al seu conglomerat empresarial The Trump Organization. Si bé el format no va acabar de triomfar en la versió estrenada al nostre país, el 'wrestling' cada cop té més adeptes. I Trump també ha participat en combats (com a patró, fora del ring) com The battle of the billionaires en què el ric guanyador afaitava el cap a l’altre. Una masculinitat primitiva i capitalista que es pot admirar en un blu-ray fàcilment trobable a casa nostra.

En animació, al segon capítol de l’última temporada de South Park, Donald Trump aconsegueix la presidència del Canadà en una història que funciona com una advertència. I on també el violen. Per promocionar la present temporada de The Simpsons s’ha estrenat un 'webisode' on contracten en Homer per fer embalum en un míting polític i en què acaba perdut en un somni psicodèlic dintre del pentinat del candidat republicà. Trump mai li ha dit que no a la tele, i ja apareixia fent d’ell mateix (que no deu ser fàcil) en 'hits' dels 90 com El príncep de Bel-Air i La tata.

Voleu ser rics?

Heu de llegir Cómo hacerse rico, publicat per Trump el 2004. Amb lletra grossa i capítols curts, és un manual d’autoajuda financer amb consells com jugar a golf, confiar en Déu, llegir Carl Jung (?) i signar un acord prematrimonial. Invertiu alguns euros i compreu-lo a Wallapop, serà com un 'bookcrossing' de necis, però és divertit.

La sàtira gràfica tampoc l’ha oblidat. Robert Crumb va enviar-li dues de les seves dones musculoses per enfonsar-li el cap al vàter en la sèrie de còmics 'Hup'. I si voleu lectura més lleugera, aconseguiu el 'Playboy' de març del 1990 amb Trump en portada. En l’entrevista, vestit, explica que prefereix revendre més cars els seus iots i propietats que usar-los.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat