Vista aèria de l'Eixample Esquerre
Foto: ShutterstockEixample Esquerre
Foto: Shutterstock

El millor de l'Esquerra de l'Eixample

Restaurants, bars, botigues i tot el que has de saber per gaudir del barri ara mateix

Publicitat

És gairebé com un joc de nines russes: una ciutat dins d'una ciutat dins d'una altra ciutat. Perquè l'Antiga i la Nova Esquerra de l'Eixample són tan sols una part de la immensa i característica quadrícula de l'Eixample barceloní (un districte que conté sis barris diferents).

Tots dos veïnats comparteixen trets: tradicionalment allunyats de les guies de viatges i els circuits més turístics, acullen el que podríem anomenar una vida autènticament barcelonina, amb negocis de tota la vida que bateguen al ritme de l'atrafegat dia a dia dels veïns i les veïnes i unes actives comunitats connectades pels tradicionals patis interiors de l'històric pla urbanístic d'Ildefons Cerdà.

Tot i això, el barri presenta característiques molt diferents depenent de la zona que es decideixi explorar. A l'extrem sud-oest, podem relaxar-nos a la gespa del Parc de Joan Miró, amb la monumental i acolorida escultura 'Dona i ocell', de cara a la muntanya de Montjuïc. Resseguint la Gran Via, que limita amb Sant Antoni i es deixa contagiar de la seva vitalitat en forma de petits bars i cafès, ens trobem la Casa Golferichs, un centre cívic en una casa modernista del 1900-1901, i, ja a la frontera amb el Raval, l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, una construcció neogòtica amb un jardí interior preciós.

No ens oblidem de la concentració de negocis LGBTI+ 'friendly' del barri, que per això s'ha guanyat el sobrenom de Gaixample, ni de la zona de copes de Muntaner, ni de l'encant burgès del carrer Enric Granados, amb agradables terrasses i pràcticament sense trànsit.

En la seva frontera amb la zona alta, marcada per la Diagonal i la plaça Francesc Macià en un extrem, l'Esquerra de l'Eixample adquireix un aire més senyorial, però a mesura que ens endinsem al barri trobem trets d'un veïnat més popular, com el Mercat del Ninot; el complex històric de l'Escola Industrial; els parcs i jardins oberts en interiors d'illa, com l'espai Germanetes; vivers creatius com la Fàbrica Lehmann, així com projectes en expansió, com l'antiga presó Model.

NO T'HO PERDIS: L'Esquerra de l'Eixample és el millor barri del món 

Els millors restaurants, bars, botigues i llocs què visitar a l'Eixample Esquerre

Menjar

La varietat de locals del barri és interessantíssima i adaptada a tots els gustos i economies. Els sibarites amb ganes de Michelin els costarà decidir-se entre els restaurants Disfrutar, Angle, Gresca i Cinc Sentits.

En el seu propi firmament gastronòmic hi ha restaurants que també desborden personalitat, però molt més assequibles. Visiteu, si encara no ho heu fet, l'Osmosi, el Sagardi (Muntaner, 70), el Cruix, l'Haddock i el Semproniana. Si busqueu opcions més informals però igualment saboroses, podeu optar pel Bar Malasang, Casa Jaume (Consell de Cent, 222), l'Ugot i La Flauta (Aribau, 23). I si voleu provar autèntica cuina catalana a preus de riure planteu-vos al Gelida.

Quan ve de gust menjar asiàtic es pot escollir entre el clàssic Out of China, la desimboltura índia de Masala73 i l'exuberància d'Indonchine Ly Leap, ideal per impressionar la parella. Els amants del menjar japonès haurien de buscar pis a la zona perquè n'hi ha molt i bo per triar: Tempura-Ya, Akashi Gallery, Ekubo... Cal no oblidar un dels millors llocs de la ciutat per assaborir els plats que se serveixen en les llars nipones: Una Mica de Japó (Aragó, 104).

A la quadrícula esquerra també hi ha espai pel Yakumanka, la sucursal barcelonina del celebèrrim xef peruà Gastón Acurio. Una altra opció interessant per degustar especialitats de Sud-amèrica és Caña de Azúcar.

Cal destacar especialment el carrer Enric Granados, una de les vies més boniques i amb més bon gust de la ciutat: als seus portals se succeeixen valors segurs com Alba Granados, Sense Pressa, Robata ...

Beure

L'Eixample Esquerre és també la pàtria del vermut. En un xamfrà assolellat del carrer Diputació regna el Morro Fi, un dels responsables de propagar la febre del vermut a Barcelona durant els últims anys. Una altra opció per retre's un homenatge a l'hora de l'aperitiu és al Senyor Vermut.

El sud de barri és territori Beerxample. Els amants de la cervesa artesana poden amorrar-se a tiradors molt celebrats com els de BrewDog Bar, Mikkeller Bar i Biercab. Els que prefereixen els delicats beuratges de les cocteleres també estan ben proveïts de cocteleries d'obligada visita, com Solange, Ideal Cocktail Bar, Tandem i The Alchemix.

L'Eixample Esquerre és l'epicentre barceloní dels locals LGBTI+ 'friendly'. Alguns clàssics en forma (almenys fins a l'arribada de la pandèmia) són Punt BCN, La Chappelle, Plata Bar... Per a les noies i els seus amics, Carita Bonita i per acabar la nit (quan es pugui): el Cangrejo.

Publicitat

Què fer

L'Esquerra de l'Eixample no és el barri amb l'oferta cultural més gran de la ciutat, però hi ha una mica de tot. Qui tingui ganes d'apuntar-te a un curs, pot demanar plaça a la Casa Golferichs, un edifici modernista dissenyat per Joan Rubió i Bellver que va guanyar el premi al millor edifici de Barcelona acabat el 1901. Vinculat a aquest centre cívic hi ha l'Espai Francesc Català Roca, que té com a objectiu la divulgació de la fotografia i ofereix, entre altres activitats, tallers de diversos nivells.

Els que gaudeixen amb les arts escèniques tenen La Villarroel, i els amants de l'art disposen d'un grapat d'excel·lents galeries, com 3 Punts, ADN, Il Mondo i Marlborough.

Una de les perles de l'Eixample Esquerre és la Fàbrica Lehmann, una antiga factoria on a principis de segle es coïen les nines de porcellana d'Edèn-Bébé. Ara, al seu pati presidit per una xemeneia, convergeixen diversos tallers de dissenyadors, creatius i editorials que periòdicament organitzen mercats a l'aire lliure.

A més de la Golferichs i l'edifici de la Universitat –imperdible el seu espectacular Paranimf–, el barri acull altres joies arquitectòniques, com la luxúria modernista de la Casa Sayrach (Diagonal, 423- 425), el kitsch de la Casa Xina (Muntaner, 54), i l'ela de l'edifici Mediterrani (Consell de Cent, 160 a 186), la porteria del qual està decorada amb un mosaic de Subirachs.

Queda per saber què serà d'un dels edificis més emblemàtics i de dolorosa història del barri: la Model.

Botigues

Ailanto i M69, dos referents de la moda a Barcelona, es troben a la quadrícula esquerra de l'Eixample, igual que Teresa Helbig, dissenyadora celebrada per les seves exquisides col·leccions, també per a núvies, i The Avant –i la seva versió expandida de Primitiu. També es pot recórrer a botigues de tota la vida, com la Merceria Roser i Calzados València.

A l'hora d'omplir el rebost, a més del Mercat del Ninot, hi ha llocs de tota la vida com Mantequeria Lasierra i nous clàssics com la pastisseria japonesa Ochiai i la gelateria Delacrem Aquest últim any ha obert una altra pastisseria amb molt bon gust: L'Atelier.

Els lletraferits es poden proveir a La Impossible i Al·lots, llibreria especialitzada en literatura infantil. També hi ha el gegant Abacus i la delicada Pepa Paper, mentre que els fans de Lego tenen el seu Valhalla a Galegory.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat