1. 'Desertar', de Mathias Enard
Trad. de Jordi Martín Lloret. Empúries. 248 pàgs. 20,95 €.
De què va?
En algun lloc d'un paisatge mediterrani, familiar i alhora indeterminat, als marges d'un camp de batalla, un soldat intenta fugir de la seva pròpia violència, fins que troba una noia en un poble abandonat, amagada de tothom. L'11 de setembre de 2001, al riu Havel, prop de Berlín, a bord d’un paquebot, un congrés científic recorda la figura de Paul Heudeber, genial matemàtic de l'Alemanya de l'Est, fugitiu de Buchenwald, que es va mantenir fidel al seu costat del mur de Berlín tot i l'esfondrament de la utopia comunista.
Per què l'heu de llegir?
No busqueu el nom de Paul Heudeber, el protagonista gairebé absent d'aquesta novel·la magnífica de Mathias Enard. Perquè no va existir, sinó que és la suma de molts. Però l'art del novel·lista francès és de tal magnitud que, entre les vivències del matemàtic quan abandona l'exèrcit nazi que ell ens narra en primer persona, les cartes que envia al seu amor de tota la vida, la Maja, i el que ens explica la seva filla Irina, arribem a pensar que es tracta d'una persona de veritat, un científic utòpic, heroi de guerra, amant intermitent i pare fidel.
Enard ja ens té acostumats a oferir-nos peces d'una qualitat altíssima, aptes per a tots els públics, que fan que tornem a creure de debò en la ficció. Utilitza un rerefons real i hi col·loca els seus personatges, com a 'Zona', com a 'Carrer Robadors', com a 'Brúixola'. Els conflictes del segle XX i els efectes que han tingut en el segle XXI són el teló de fons de les seves obres. A 'Desertar', tenim el debat de la utopia impossible, cosa que avui ens ressona d'una manera atronadora, del que has de pagar per seguir el teu camí. Tanmateix, el que fa que ens fascinin les novel·les d'Enard, especialment aquesta, és la seva capacitat narrativa, com salta d'un temps a un altre, com sap passar d'una escriptura altament poètica a una de científica, com ens manté clavats en l'acció mentre deixa que els seus personatges s'expandeixin, que es mostrin, que s'expliquin. Una delícia.
Qui és l'autor?
Quan va guanyar el premi Goncourt per 'Brúixola', van començar a anomenar Enard “el Goncourt català”. Nascut a Nova Aquitània i instal·lat a Barcelona des de fa dues dècades, és un dels grans noms de les lletres franceses contemporànies.